Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Kellene tudni a vezérlő típusát és ennek az üzemmódját és a motor lépésszögét azután lehetne kijelenteni, hogy mennyi is az az annyi!  
Mert léteznek 2,3,5 fázisú léptetőmotorok is és legtöbbnek más és más a "felbontása"
Még a leggyakrabban használt 2 fázisúak között is vannak 0.9, 1.8, 3.6 fokos verziók is.
Ha írsz konkrétumokat úgy könnyebb lesz a segíteni.
Például motor és vezérlő típus és ennek a beállítása.

000000000

Ennyire "sötét" azért ne legyél már, mert íme nálad is teljesen beigazódik az a dolog, hogy a csicsavilág használatához egyeseknél semmi ész nem kell, és totál lebutul tőle a szerencsétlen felhasználó.:) Mégis csak borzasztó, hogy a gépeden van egy bazi látványos virtuális giga program, CNC-vel akarsz foglalkozni, és közben a kör kerületét nem tudod kiszámolni.
Ne ez volt a mondandóm azon része, hogy egy kicsit ösztönözzelek a tanulásra, önálló gondolkodásra is, mielőtt ilyeneket kérdezel. Biztos sejted te ezeket, csak sokkal könnyebb kérdezni.:)

Szóval ha neked van egy 30 fogú fogazott szíjtárcsád aminek a fogankénti osztástávolsága 3 mm, akkor 30*3, azaz 90 mm lesz a kerület, azaz egy teljes, motor körülfordulásra a szíjelmozdulásod 90 mm lesz.
Na itt meg is állnék, és kérnék Tőled egy visszajelzást, hogy eddig érted-e, aztán majd segítek, magyarázok tovább.

000000000

Tibor !!!!
Azért ennyire ne legyél már antiszociális állat !!!
Te se úgy születél, hogy egyből kented vágtad a dogokat!

000000000

Egyébként csak nagyon halkan megjegyezném, az nem úgy van ám a műszaki életben, hogy "büntetlenül" akármilyen átmérőjű tárcsával direktbe szerelhetsz fel egy léptetőmotort és így pl. a te esetedben 90 mm elmozdulásod lesz 1 motor fordulatra. Ez elég durva dolog sajnos így első hallásra.... Így majdnem azt is mondanám, nem is érdemes ilyen konstrukcóval sokat vacakolnod, súlyos gondjaid lehetnek majd működéskor a dinamikával, lépésvesztésekkel, miegymásokkal, ha maradsz ennél a hasraütött áttételezésnél. De ebbe most nagyon nem mennék bele részletesen, mert ez egy picit bonyolultabb téma, mint a kör kerületének kiszámolása, és egyelőre ezzel küzdesz.

000000000

Világosan leírtam, hopgy van egy minimum szint, a kör kerületének kiszámolását annak tartom, aki már egyszer oyan bátor, hogy Hobby CNC-zni akar. Azt is láthatod, hogy utána végtelen türelemmel segítek az illetőnek.

Nem kell ez a nyálas védelmező dumád, ezzel nem segítesz az illetőnek, éppen fordítva van a valóságban, meghagyod egy önállóan gondolkozni nem képes embernek.

ru38j6dt2

Tibor! Habár csábít a gondolat hogy hasonló formátumban válaszoljak nem teszem ! Inkább cdak javítalak, mert nálam a kör lerülete 28mm es átmérőnél nem 90 mm hanem 87.92, az általad javasolt pontossággal már biztosan be tudtam volna állítani a gépet manuális tesztekkel is, de én század pontosan szeretném,amennyiben lehetséges :D ! Eddig amúgy el is jutottam de mivel olvastam hogy nem mindig elég hogy beírom ennek az eredményét, tekintve a vezérlő szerepét a rendszerben, gondoltam kérdezek hamár nem értem teljesen !  
a driver tipusa DM542A 128 micsteppet ír, a motor pedig nema23

000000000

Nem véletlen írtam a kör kerületének számítását mert a pont 3mm-es fog is sántít egy kicsit.
Metrikus szíjból általában 2.5 és 5 szokott lenni.
Sajnos nálad ez az antiszocialitás alapvető dolog, mert az ennyire elvolt matematikus logikus agy velejárója.
Ha nem hiszed akkor menj pszichiáterhez ő elmagyarázza, hogy ez már egy rendellenesség, agyi diszfunkció !
Kicsit menj kikapcsolódni és emberek közé az segít szocializálódnod !  

000000000

Jajjj Istenem....
További szép napot Neked, és sok sikert kívánok!

000000000

A Nema23 a motor homlokfelfogatásának méretét takarja mint a típusát, de a vezérlőből ítélve 2 fázisó 1.8fokos motor lesz az.
Tehát ha a feltevésem pontos akkor egy körülfordulás 25000 lépés és ezt kell osztanod a 1 körülfordulás alatt megtett szív útjával.

000000000

Akkor javítva!  
A Nema23 a motor homlokfelfogatásának méretét takarja mint a típusát, de a vezérlőből ítélve 2 fázisú 1.8fokos motor lesz az.  
Tehát ha a feltevésem pontos akkor egy körülfordulás 25000 lépés és ezt kell osztanod a 1 körülfordulás alatt megtett szíj útjával.  

000000000

Vicces gyerek vagy te, meg még ..., ...., ....,.
Nézzél már utána, ugyan létezik-e pont 3 mm-es osztástávolságú szabványos fogazottszíj, és hogy ez mekkora "csoda".:) Segítek egy kicsit pl. "AT3 belt"-re 20800000 találat van. Na persze tudjuk, hogy a Fórum nagy okos professzor Pál-ja lerossz közel 21 millió oldalt, neki az ő 1 téves igazsága az alap.
Na további szép napot neked is jóember!

ru38j6dt2

Nem értem sértődésedet, hamár én nem sértődtem, mikor egy kisiskolás szintjét sem nézted ki belőlem, és tetézted azzal, hogy figyelmen kívül hagytad, azt a tényt, hogy említettem a kézikönyvet, mint előzetes kutatás tárgyát, így gondoltam sajátos humorodat gyakorlod, és válaszolhatok sajátos humorral, az általad felvázolt kérdéshalmaz első elemére ;) !

ru38j6dt2

Igen Pál két fázisú 1.8 fokos , de 25000 hogy jött ki mert gondolom a motor egy teljes fordulatának lépéseit (200) szoroztad a vezérlő 128 micstepjével, de akkor ez nem pont 25000 hanem 25600 ...  hol tévedek ?

000000000

Ott hogy én tévedtem és 125-el szoroztam be 128 helyett, de nem tudom miért [#nemtudom]  

ru38j6dt2

Tehát :) 25600 osztva 87.92 vel az eredmény 291.17 ... ha ezt beírom a mach3 ba akkor fogy valósan is egy millimétert mozdulni ?