Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Béni

A Fanuc a mai napig ragaszkodik a 70-es években bevált és elfogadott programozási és kezelési stílushoz. A Manual Guide csak erőszakot tesz ezen a rendszeren.
Tehát, a mai és a tegnapi Fanuc-ok is "őskövületek". :)
Ami az elektronika (hajtások, vezérlő) megbízhatóságát illeti, abban ver minden modern elterjedt és népszerű cuccot. (Siemens-t, Heidenhaint is ...)
Ha mégsem a kuka lenne a vége, van komoly Fanuc szervíz dokumentációm, amit oda tudok adni.

000000000

Ha azt mondom, hogy kuka a gép és a vezérlése akkor azt nyugodtan elhiheted annak sanyi.
10 éve áll szabad téren hellyel közzel letakargatva.
Mellesleg megvan az egész dokumentáció hozzá.
Ez egy öszvér amiben Fanuc a vezérlés Bolgár a motorok és a hozzá tartozó meghajtók.
A szervó rendszere tetű lassú volt még akkor is mikor új volt.
Képzelj egy egy 3 fázisú tirisztoros DC szervó vezérlőt ami egy tejes láda méretű helyet foglal el, és ennek a beavatkozási sebességét.  
És ez csak 1 tengelyre vonatkozik, ebből volt benne 6 darab a főorsóéval együtt. ( itt a volt-ot erősen kiemelném mert már nincs benne )  
Megbízhatóságban szerintem egyet értünk ha Fanuc-ról van szó, de ennek csak a vezérlése volt az.    
Őskövület meg nem a programozásából eredően értve az hanem a technológia felett eljárt évek számára értendő.
Csak halkan jegyzem meg 8 évik dolgoztam ilyen Fanuc vezérlésű gépeken, nem kell bemutatni milyen, nekem bejön a kezelése.  
Legalább is nekem a Japán logika teljesen kézenfekvő ahogy a Yaskawa frekvenciaváltóknál is.
Végül is a fő cél az lenne, hogy a meglévő tasztatúrát ugyanúgy használni mint a PC billentyűzetet MDI bevitelnél és ehhez jönnének a speciális nyomógombok.

svejk

Amit a géphez adnak, az közel sem szervízdoksi...
Egyébként hányas vezérlő 0T-s?

xit3medzv

Megnéztem élőben Csaby billentyűzet emulátor paneljét. Egyszerű, tök jó, dolgozik szépen, a Mach gyorsbillentyűi működnek párhuzamosan a normál billentyűzettel, a tengelyek mozgatási módja (gyors, normál, léptetés) 3 állású kapcsolóval választható. Egyszerűsíti a vezérlő felület kivitelezésének kérdését, be kell kábelezni a nyomógombokat a panel sorkapcsaiba - ennyi és Mach alap beállításokkal rajtra kész.

svejk

De ugye a sok bemenetes verziónál majd lehet párosítani a speciális karakterekhez is a bemeneteket?

Az előbb néztem a Mach3-ban valamiért én nem tudtam a JOG gombokat Alt vagy Alt-Control verziókra áttenni.
A Hotkey ablakban elfogadta, de nem reagál rájuk.

Az UCCNC ebből a szempontból (is) kitűnő.

swghderh5

Sziasztok!

Egy kis segítséget kérek...
Vettem egy gumis billentyűzetet direkt,hogy a fogács ne csináljon galibát!! Erre egy rosszat sikerült vennem,mert nem funkcionálnak azóta az irány nyilak ....azaz nem tudom léptetni a gépet billentyűzetről csak ha előhozom a "tabbal" a kereket..(azóta már kidobtam a billentyűzetet és egy másikra cseréltem,DE elállítódott valahol valami.........hol lehet ezt vissza állítani??????

f35ezvjs

system htkey ben tudsz rá állítani a nyilakra.  
csörgess meg ha nem megy segítek 70 harmincegynulla9 három 18

swghderh5

Köszi szépem a segítséget most így már be tudom állítani !!! Köszönöm a gyors segítséget!!!!!!

000000000

Svejk valamit félre értesz szerintem.
Egyáltalán nem akarom szervizelni.
Kicsontozni az egész szekrényt és csak a meglévő kezelőszerveket felhasználni és egy PC-s vezérlést építeni bele egy totál másik géphez.  
OT szerintem egy új darab ehhez képest mert azon már fólia tasztatúra van ezen meg még nyomógombokkal van megoldva.
Sajnos nem emlékszem a pontos típusra.
Beszéltem ismerőssel és ő azt mondja, hogy talán Fanuc 1-es.

Csaby

Csak a szabványos billentyűzetkódokból válogathatsz, de abból a teljes palettáról.  
A driver a windows sajátja, ahhoz nem nyúltam, de így legalább nem kell semmiféle telepítés.

000000000

Mi lesz a legnagyobb bemenet számmal rendelkező verzió és több darab is működhet együtt ha kevés a bemenet ?  
Tehát lehet majd a paneleket külön külön paraméterezni ?  

Csaby

Talán lesz 72 bemenetű, fogadtatástól függ.
Elméletben igen, több darab is működhet együtt, mert a win szabványos billentyűzetként kezeli.
A paraméterezést már programozáskor kell elkövetnem, egy 2x17 elemű tömböt kell átírni.
Minden input két byte-ot küld, az első a módosító, a második a gomb kódja. Elég nagy szabadságot ad.  

000000000

Ha jól értem akkor ezt előre le kell veled zongorázni milyen kódokat programozz bele ?  
Vagy lesz lehetőség az utólagos egyéni módosításra is speciális eszköz nélkül ?  

Csaby

Jól érted. De nem szeretnék névreszóló áramkörök garmadájával foglalkozni. Abból csak kavarodás lenne.  
Utólag csak mindenféle vezetékek ide-oda felhekkelésével lehet programozni, a megfelelő készülékkel.

guliver83

És akkor ehhez kel saját Mach3Screen.set amit majd küldesz hozzá ezek szerint?