Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Én még sosem használtam ezért nem ismerem, de kérdezték tőlem.

A mach3-nak van a tanuló (teach) üzemmódja.
Ezzel csak MDI-ban kiadott parancsokat lehet megtanítani, elmenteni?
(jó lenne, ha a kézi "jog" utasításokat is lehetne)

Van ott alul két "variable" gomb, azok mire is valók?

Béni

Set Variable ... eltárolja a pillanatnyi gépi koordinátákat (X,Y,Z) az 1000,1001 és 1002 UserDRO-ba.
Goto Variable ... A 1000,1001 és 1002 UserDRO tartalmát kiolvassa és az értéküket gépi koordinátaként értelmezve mozgatja azokra a tengelyeket. (X,Y,Z).

Megnyomod a SET ... gombot, elmászkálsz valahova, megnyomod a GOTO-t és visszamegy. Ennyi.

Ezt a "betanítósdit" részletezd kicsit, mert lehet, hogy kivitelezhető!

ANTAL GÁBOR

Napok óta vajúdok hogy megkérdezzem mert lehet hogy oka fogyottá teszi a billentyű emulátor kifejlesztését . Szóval az 1000 ft os Num Pad nagyon jó mert kicsi és könnyen odafér egy géphez . Csak nincs rajta Shift gomb és így csak a beállított sebességgel lehet mozgatni a tengelyeket  ( én meg azt szeretem ha alapból 10% a sebesség és a shift tel együtt meg 100%.  Nem lehetne valahogy a shift et átkonfigurálni mondjuk a Num pad egy nem használt gombjára ?  ( Pl  + )  Tudom hogy ezt egy egyszerű mach felhasználó nem tudja megcsinálni de vannak itt komolyabb koponyák is.  

xit3medzv

Könnyen megoldható ezzel a kis programmal:
http://www.softpedia.com/get/System/OS-Enhancements/KeyTweak.shtml" TARGET=_fnew>KeyTweak

xit3medzv

A billentyűzet kiosztást kell megváltoztatnod.

svejk

Köszi, majd még át kell gondolni, hogy mit is akarunk pontosan. [#vigyor2]
Egyébként nem forgácsológépről lenne szó.

svejk

No még egy amatőr kérdés.
A MACH3-UC300 párosnál két analóg kimenet van alapból, az egyiket egy "pipával" egyszerűen lehet konfigurálni az Sxxxx parancshoz.  

Lehetne olyat csinálni, hogy a másik analóg kimenet a G-kódba beírt mondjuk  pl. Dxxxx parancsra változtassa az értékét?

Gondolom, ehhez egy makrot kellene írni.

ANTAL GÁBOR

Köszönöm ez tényleg jó ötlet . Nem nyúlunk a mach hoz és mégis megváltozik a billentyű. Írtam egy magán levelet

ANTAL GÁBOR

Okafogyott a magán levél . Vettem a bátorságot és kipróbáltam ( az irodai gépen ) . Működik ! Szerintem sokan nem ismerik ....

xit3medzv

A Microsoftnak is van ilyen segédprogramja, de a szám billentyűzetet nem kezeli.
Megbízható módszer, nem igényel semmilyen futó alkalmazást, egyszerűen átírja a billentyűzet kiosztást, a folyamat ugyan az mintha magyarról váltanánk át angolra.

000000000

A betanítósdival kapcsolatban a hegesztőrobotokkal kapcsolatban olvastam.
Fogja a profi az "elektródafogót" és meghegeszt egy munkadarabot.
Ebben az "elektródafogóban" speckó érzékelők, amik minden lényeges adatot a rendszerhez továbbítanak. Az meg rögzíti. (Pl. makrórögzítő, lejátszó)
Az adatokból pl G-kódot generál és az bármikor "újrajátszható".
A meghegesztendőt a megadott befogóba fogják és már indítható is a program.

Gondolom, lehet ilyen esztergán, marógépen is.

Béni

"Lehetne olyat csinálni, hogy a másik analóg kimenet a G-kódba beírt mondjuk pl. Dxxxx parancsra változtassa az értékét?"

Ha megfelel a "Mxxx Pyyyy" formátum, akkor könnyedén.

svejk

Természetesen megfelel, ez jó hír.

svejk

Én hagyományos szórópisztolyos festőrobotok betanítását hallottam ilyen elven működni.

000000000

Okszi.
A lehetőségek biztosan tágak ebben a témában.