Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

RogerCo

Köszönöm!

Béni

d46hvfrdr

Köszi, hát tanulmányozgatom a témát, bár elsőre kicsit egyszerűbb megoldásra gondoltam...

Én a G kódhoz CamBam-ot használok, bár még ezt is tapasztalgatom, a CNC-m ami elsősorban plazmavágó de adaptálható marófej rá, így gravírozásra és marásra is alkalmas.
Gravírozásnál nagyon jó minden , erre egyszerű használni a programot, elvileg ezzel is megoldható a plazma indítása és leállítása de még nem jöttem rá, hogyan :P
Annyi, hogy akkor már a Gkód sorokba is benne a M3 , M5 parancs és ha nem plazmára hanem gravírra használnám az adott programot akkor törölni kellene a M parancsokat... Így ez a Mach3-as  megoldás lenne jó, csak ha Brian megoldás lehetséges csak akkor még ezt is meg kell tanulni kezelni...

2dbfy8y

Szerintem meg csinálj plazmára egy új profilt.
És ha maróra használod akkor Z a marót emelgeti, mozgatja.
Ha pedig plazmára használod, akkor abban a profilban meg a Z gyújthatja a fejet.
Ha ott is van a fej emelésére tengely, azt pedig konfigolhatod, A, vagy C tengelynek.
Egyszerű, és gond nélkül működő megoldás.
Így lehet ezer millió alkalmazásra használni a gépet. Meg az M3-M5 parancs lassan is kapcsol.

d46hvfrdr

Maga a gép 3 tengelyes, a Z tengely 180mm elmozdulású. Eddig gravíroztam és marogattam csak vele, megfelelően  működött alapbeállításokkal. Amit szerkesztettem Gkód programot hozzá a CamBam-al, rögtön tudtam használni a gépet. Így megfelelően emelgeti a Z tengelyt már alapbeállítással is de gond nélkül  módosítható. A plazma esetén minden ugyan így kell, hogy működjön csak a kimenet aktiválását kellene módosítani. Alap helyzetben a Gkót elindulásakok aktíválodik a kimenet majd a program lefutása után lekapcsol(M3 és M5 kodok a Gkód elején és végén)

Drasztikusan nem szeretném megváltoztatni se a mach3-at sem a Gkódot. A legideálisabb az lenne ha opcionálisan választható lenne, hogy gravírozás vagy plazmavágás a megmunkálási mód. A kettő közt csak a relé kimenet aktiválása a különbség.

Ha a Mach3-ban új profilt csinálok valahogyan megfelelő időben kellene aktívvá tenni a kimenetet. Gondolom Ez megvalósítható már a Gkódban is de a Mach3-alapból tudja. Az M3 és M5 kód tökéletes számomra, nem lassú. De a Gkódot manuálisan telipakolni M3 és M5 kódokkal sok idő, bár a CamBam a Gkód generáláskor megtudja csinálni (csak fogalmam sincs hogy hogyan és mit kell beállítani hozzá) De ebben az esetben sajnos gravírozáshoz az adott program nem lesz jó csak plazmához.

Sajnos sem a Mach3-hoz sem a CamBamhoz nem értek komolyabb szinten, eddig gravírozáshoz tökéletesen kitapasztaltam a használatukat, A plazmaindításra kellene még rájönni de valami kényelmes megoldással nem programfarigcsálással és hasonlók.

Gondolom többen használják plazmavágásra a gépüket és a Mach3 is felkészült a plazmavágásra, így gondolom a gyújtásra van megfelelő alternatíva alapból is.

xfg6v697j

Küldtem egy emailt. cambam lézer/plazma bekapcsolása ügyben.

d46hvfrdr

A plazmánál is kell használni a Z tengelyt.  
A plusz tengely használatát hogyan érted? Illetve az újabb tengely beállításával hogy aktiválódik a relé kimenet? Akkor már a G kód programban is úgy kellene szerkeszteni.

Nem lehetséges, hogy egyszerűen az erre kitalált relét használjam?
Számomra rejtély, hogy a plazma gyújtása miért kell ennyire bonyolultnak lennie? Erre a használatra egy tipikus pipálni való rubrikának kellene lennie csak és kész...

A relé kimenet használatára nincs plazma beállítás, hogy akkor legyen aktív amikor a rajzolt munkát végzi a gép és alapból kikapcsolt a kimenet?
A mach3 nak van alapból plazma profilja, Csak ki van találva hogyan működjön, elvileg minden plazmavágónak ugyan úgy  a megfelelő időben kell gyújtani az ívet...  Hogy használják mások ? [#falbav]

Béni

Az általad leírt problémára/feladatra ott a megoldás a #13145-ben.
Másold a Z_kapcs.brn c:\Mach3\Brains\ mappába!
Indítsd a Mach3-at és az Operator/Brain Control ablakban engedélyezd!
(A #13151-ben linkelt leírásban bővebb tudnivalókat is találsz.)

xabi

Szerintem kicsit el vagy tévedve :)

Normális esetben a következőképpen zajlik a vágás :
- A kivágás indulási pontjára állítjuk X,Y,Z koordinátákat lemez vastagságtól függően én általában a Z tengellyel 6 mm re állok meg.
- M3 begyújtjuk a plazma ívet.
- G04 el lemezvastagságtól függően várni szoktam 0,25 - 0,6 sec. Amíg átlyukasztjuk a lemezt.
- Z tengellyel 600mm/min sebességgel ráállok a vágási magasságra általában 3-4 mm.
- Elindítom a vágást X,Y tengelyen.
- A vágás végén M05

A fenti THC nélkül általános mód nálam.
A sok M03, G04, M05 miatt ezt CAM programmal érdemes csinálni (én sheetcam-et használok az mindent elintéz csak egy sablont kell csinálni.)

000000000

Építettél már működő plazma vágó gépet, tudod mi az a THC?  
Mert volt már szerencsém mindkettőhöz !
Egy normálisan működő használható THC-nek alapból 3 bemenet kell, név szerint, 1 UP, 2 Down, 3 ARC ok.  
Az első kettőt gondolom nem kell magyarázni, az ARC ok pedig az iv meglétét ellenőrzi, amint megszűnik a gép is megáll.
Ez például akkor fordulhat elő ha a fej lefut az anyagról.  
Machban meg lehet adni hogy a két végérték mennyit követheti az anyagot az UP és Down bemenetek aktiválása esetén.
Egy átpozicionálás vagy kezdés úgy néz ki hogy az átfúvás idejét Például a Spindle spin up-nál adod meg.
Aztán a programban beállsz a kezdő pozícióra, majd leküldöd az anyagot megközelítőleg a fejet 1-2mm-re.
Majd bekapcsolod a vágást és innentől a THC vaszi át a Z tengely felett az irányítást.
Mach kivárja a beállított Spin Up időt ami alatt átfúja az anyagot és innentől már mindenki tudja hogyan tovább.
A leállásnál meg egyértelmű, hogy a Z biztonságos átemelési magasságba kell vinni és ennyi.
Újabb pozíciónál a tortúra kezdődik előröl.  
Tőmondatokban röviden ennyi.
Tehát nem eszik olyan forrón a kását !

d46hvfrdr

Köszi a segítséget! Hamarosan lejutok a műhelybe és ki is próbálom! Ma sikerült olvasgatni a témát Elvileg ez gyógyír lehet rá.
Sajnos még csak tanulgatom a témát, lassan de haladva, csak elég nehézkes 0-ról felépíteni a mach3 és a többi program kezelését, hogy a tervezett célt elérjem. [#idiota]

000000000

A Spindle Spin Up-al nem kell G04 kóddal baxakodni [#papakacsint]

d46hvfrdr

Sajnos költségvetési okok miatt nincs THC a gépen.
Én a bonyolultabb vágások miatt mindenképpen valami automatikus megoldást keresek a gyújtásra, mert egy több vágásból álló alkatrész esetén csak ez jöhet szóba.  
Sajnos még csak töröm az utat a témában, CNC vagy szofrverhasználati ismeretek = 0...
A G kód generálásához CamBam-ot használok de még ismeretlen sajnos.  
Amit kitapasztaltam a programban annyit értek hozzá [#fejvakaras]
Gravírozgatás az már megy, jpeg és egyép képekből is megyeget már a G kódra való vonalrajz átalakítás De kb ennyi... Szóval a cambam beállítása, hogy telipakolja a szükséges M kódokkal még nem...  De sajnos nem is találtam róla semmi szájbarágós leírást ami alapján letudnám koppintani...

xabi

A Cam program "lemezvastagság sablon" szerint automatikusan beírja a G04. A Spin Up-ot mindig elfelejtem átállítani ha lemezvastagságot váltok...

xabi

CAD programot kell csak megtanulni, a CAM programot én kb.: 3 óra alatt megtanultam. Ha bonyolultabb alkatrészeid vannak eleve semmi esélyed kézi programozással, ergo feleslegesen küzdesz az automatikus begyújtással.