Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

kua93zk4w

Végig próbáltam az összes beállítást a vezérlőn 1/2 lépéstól 1/64 ig levettem az áram erősséget utána vissza.
Kisebb és nagyobb előtolási értéknél is csinálja.
Ha le veszem a kernelt 25000Khz sokkal rosszabb,most 65000Khz szép hakan símán mennek a motorok, csak megáll az íveknél.  

A step/mm még nem számoltam holnap megpróbálom kiszámolni.
Úgy néz ki holnap kapok egy 1Gb memóriát nem volt egyszerű egy síma  DDR t találni.
Hát még küzdök vele egy darabig,egyszer csak rájövök.

y32xvkj9j

Köszi de ezt így nem nagyon értem, ha megtennéd hogy egy kicsit szájbarágósabban leírnád!?
Régóta használom a mach3-at de bevallom férfiasan  
mélyebben sosem folytam be így nagyon sokat nem tudok róla.Főleg az ilyen háttér dolgokat.

ANTAL GÁBOR

Drukkolok de lenne egy kérdésem : nem tudsz kölcsönkérni egy Uc100 ast ?  
Még egy kérdés : Írod hogy fogasléces a mechanikád. A quadránsoknál az egyik tengely mindig irányt vált. Ha van egy kis fogaskerék lötyögésed akkor amíg el nem éred a holtpontot addig nincs holtjáték . Az irányváltásnál elöször kottyan ( kiveszi a holtjátékot)  majd nekilódul.  Hogyan van a fogaskerék fogasléc kapcsolat megcsinálva ( dupla a kerék és az egyik előfeszített ? )

y32xvkj9j

Ja értem amikor a tapintó eléri a felületet azt vesz majd nullának és onnan megy le a mélllységre.
Ha így van hogyan kell ez a mach3-ban kivitelezni?

4ybj8h3c8

Megborult a gépem, megnézni nem tudom.
Van valami bemenet a mach beállításai között, ha jól rémlik valami tapintó néven fut. Erre kiválasztod a printer port egyik bemenetét.
Le kell pakolni egy gombot a munkafelületre, amibe meg kell írni a kezelőrutint. A rutin beállított sebességgel megindítja lefelé a Z tengelyt. Lassan lép, ellenőrzi a bemenő jelet, ha még nem jött meg, akkor léptet tovább. Ha megjön, akkor lépés leáll, x lépést vissza, és még lassabban újból ráközelít. Amikor bejön újból a jel, akkor a Z tengelyt nullázod, vagy valamilyen értéket adsz neki, és indulhat a fúróprogram, a felvett magasságtól tudja kezdeni a fúrást. Kell hozzá némi jártasság a vizibézikben.

Jozs

Ez a tapintó a Z nullázására való, talán ad némi támpontot:

http://5mp.eu/web.php?a=cnctapintok&o=saMiy8e6OE" TARGET=_fnew>http://5mp.eu/web.php?a=cnctapintok&o=saMiy8e6OE

A Mach3 bemenő jel configban lehet beállítani a probe -ot egy szabad bemenetre.

Béni

Bár a leírásod számomra nem egyértelmű (akarsz fúrni vagy nem (?), ha igen érintés után mért megy tovább a fúró a következő pozícióba?), a válasz: igen.
A praktikus módszert a feladat pontos megfogalmazása nélkül nem tudok javasolni.

kua93zk4w

Sajnos nem tudok a közelben senkit akinek lenne UC100, A mechanika még új talán 50 100 órát ha ment, a feszítés egyenre rugóval van megoldva.
Viszont ami érdekes, kipróbáltuk motoronként lekötöttük az elektronikát. A kört ahogy csinálja a gép az egyik tengely megy előre-hátra ez adja az ív magasságát a másik tengely csak egyenessen megy ez adja a kör szélességét és ez szokot megállni, ez nem vált irányt csak előjelet a null pontnál.

xfg6v697j

Ez a jelenség természetes ,ha az egyik tengely iránytvált,akkor az egyuttal meg is áll az iránváltás pillanatába.
Ezért a másiknak is meg kell állnia abban a pillanatban.

000000000

Ez nem így van egy körpálya esetén, ahogyan írtad.
Amikor az egyik tengely megáll majd irányt vált, a másiknak éppen akkor maximális a sebessége.

xfg6v697j

Igazad van,megkeveredtem!

7d8pdkmcf

Szia! Dreher tőlem is kért tanácsot a problémája megoldására, sajnos nem tudtam segíteni mivel én magam nem ástam bele magamat a programba ilyen mélyen. Szerintem sem túl pontosan fogalmazott a kérdésében ezért megpróbálom kicsit jobban megvilágítani a problémáját. Adott egy kb 1m hosszú vastag falu  cső ennek a palástjába kell furatokat fúrni melyeknek a mélységi tűrése + - 0.2mm.  Az anyag falvastagsága ugyan egyforma de tengely irányban üt hiába lenne középen megtámasztva ez sem sokat segítene mivel még ekkor is jelentős ütés tapasztalható a csöveknél. Tehát hiába vesz null pontot az anyagon bárhol, a szabálytalan alak miatt a z tengely mindig ugyan addig megy, ami hol túl mély, hol nem elég mély furatot eredményez a tűréshez képest. Ezért minden egyes fúrás megkezdésénél újra állítani kellene a z null pontját ami a furatok nagy száma miatt rengeteg időt jelentene. Ezért jött az ötlet,hogy mac ban megoldható e a minden fúrás előtti z nullpont vétele automatikusan. Úgy hogy minden furat elkészülte után újra vegyen null pontot a gép magán a munkadarabon. Azon a ponton vagy legalábbis ahhoz közel ahol a következő furat lesz, hogy a mélység tűrésen belül legyen.(ez lehetne infra vagy tapintó) és ehhez a nullához mérten menjen le a szerszám  az adott mélységig. A anyag tetején null pont vétele mechanikusan nem okozna problémát, de lehet e ehhez konfigurálni a programot? Ha igen hogyan? A csövet sajnos nem lehet leszabályozni esztergán fúrás előtt mivel akkora alak hiba is lehet benne ami már a furat átszakadását is jelentheti az anyagon. Bocs,hogy beleszóltam más dolgába de elméleti síkon érdekelne engemet is a megoldás, ha egyáltalán van ilyen ebben a programban.

000000000

Robsy CNC vezérlővel ez úgy néz ki, hogy a fúrás előtt egy távolság mérőeszköz adatát a vezérlő program beolvassa, és ezzel korrigálva készíti el a furatokat a megfelelő mélységűre.  
Ez így tulajdonképpen egy CNC digitalizáló és helyzet fúrógép egy programba integrálva.
Ha komolyan érdekel a téma, keressetek meg.

keri

őőő, nem. Legalábbis nem illene.
Szép szinuszfüggvény szerinti mozgást kellene végrehajtania mindkét tengelynek 90 fokos fázistolással.

keri

Pár kérdés felmerült bennem.
Miért nem lehet magasabban kezdeni a fúrást? Legfeljebb az első pár ciklusban a levegőt fúród. A csövet meg prizmába befogni, és akkor tuti megfelelő helyen van. Ha meg olyan pontatlan a cső, miért kell ennyire pontosan fúrni?