Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

3wm3x3zz

irok  pm-et

6x509vxe

Köszönöm! :)

galiba

Esetleg egy bármilyen pendrivére DOS-t telepíteni, és arra felrakni minden szoftvert, majd onnan bootolni? Nekem egy frissen vett 8GB-os-on simán fut a DOS.  
Leírás itt:
http://www.howtogeek.com/136987/how-to-create-a-bootable-dos-usb-drive/

ksjus5vax

Sziasztok  
Van egy olyan problémám hogy van 4 db Z tengelyem egy gépen és külön akarom hogy  fel vegye a referenciát de Z ként működjön hogy lehet ezeket összefűzni? Slave Axis-ban csak egy tengelyt tudok összefűzni meg akkor ugyebár egyik kapcsol akkor a többi ott marad nem megy a kapcsolóra rá.

000000000

A pendrive-nál korrektebb megoldás egy floppy drive emulátor.
Olyat keress ami az alaplapi 34 tűs floppy interfészre csatlakoztatható.
http://www.joshop.hu/3-5-col-USB-SSD-Floppy-Drive-Emulator-p-10010828" TARGET=_fnew>Ilyesmit...

Milyen DOS-os szoftvert használsz?

RogerCo

Sziasztok!
Hogyan tudom beállítani, vagy milyen G-kódot kell használni, ha az XY tengelyeket szeretném eltolni?
Problémám a következő:
Egy Z egységen van a marómotor, és a lézer, ezt szeretném úgy használni, hogy ha a maró motorhoz vettem fel a koordinátákat is tudjak a lézerrel "ugyanoda" dolgozni, és fordítva is.  
Magyarul, ha X0 Y0 -ba fúrók egy 0.4mm-es lyukat, a közepébe a lézerrel egy "mozdulattal" tudjak ráállni.

xfg6v697j

G52 X eltolás Y  eltolás
A visszíállás
G52 X0 Y0

000000000

Vagy egy lehetőség hogy átteszed másik koordináta rendszerbe.  
Azaz a bemérés mondjuk menne G54 és a megmunkálás G55 vagy bármelyik másik.
Itt mindig számolni kell a távolsággal. A legegyszerűbb ha nem változik a lézer pozíciója ha nem eltolod hanem lemakrózod.

Béni

Én is a külön koordináta rendszert javaslom. (Amennyiben a főorsó-lézer távolság fix.)
Egy makróval automatizálható, hogy a G54 tartalmát a kívánt eltolással a G55-be írd.

RogerCo

Természetesen a távolság fix.
De még homály ez a G54 G55 ..
Utána olvasok.

Köszi.

000000000

Nem vészes a koordináta rendszer. Minden koordináta rendszerre külön nullpont határozható meg. Ez sokszor jól jöhet akár egy bonyolultabb alkatrésznél ahol nehéz számitás vagy több bázis vonal van, jól jöhet ha egy gépen egyszerre több munka fut vagy akár ilyen esetekben amiben neked kell. A lényeg hogy a nullpontot annyival tolod el amennyi a lézer és a szerszám csúcs távolsága. Vagyis beállitasz egy koordinátát G54-re a lézernek és mondjuk a G55-t a szerszámnak.
Programból bármikor váltani tudsz. Pl:
G0 G54 x0 y0 (Elmegy a lézer nullpontra)
G0 G55 X0 Y0 (Elmegy a szerszám nullpontra)
Fontos a jó bemérések és onnantól pontos lesz.

RogerCo

Köszönöm.
Már majdnem értem is, de hol adom meg mennyi a differencia XY-ban a kettő között?

3wm3x3zz

köszönöm    a segítségeket  .  ma  sikerült  3  vezérlöt  lecserélni  , eddig    jo  minden  .  kicsit elparamétereztük  és  a  x  12000mm/percel  ment  de határ eset  volt  , maradt  10000mm/perc.Probálgattam az alap  skint  de  sok  mindne hiányzik róla, kézi  sebesség állitás   ,  növekményes  kézi  sebesség állitás.  Remélem  csak összejön  .

000000000

Nos ezt nehéz megmondani, mert attól függ melyik MACH3 verziót használod. Alap kiépitésben a maró esetén ALT+5 ablakban (Offset) tudod beállitani a különböző koordinátákat. Szerszám munkadarab stb...
Ott találsz egy olyat ami Active Work Offset. ott láthatod melyik koordinátára vonatkozik a beállitás G54 G55 stb.. Legtöbbször a G53 a gépi.
Nos én úgy szoktam csinálni, hogy referenciáztatni a gépet. A G53 koordináta már rendben is van mert ez a gépi referenciázás. Most ha be szeretnéd mérni mondjuk a lézert: kiválasztasz egy pontot és ráméred a lézert G54-re (A pozició értékeit beirod a koordináta X és Y mezőjébe, vagy rányomsz az érték gombra) X és Y-ban. (Z nem szükséges, mert az indifferens ebben az esetben) Ha ez meg van akkor erre a pontra ráteszed a szerszámot és beméred azt a G55-re mondjuk. Ha ez meg van akkor tudod mennyi közte a különbség.  
Erre lehet egy makrót irni. Ha ugyan ez van munkadarabnál akkor a munkadarab nullpontját felveszed lézerrel G54-re mondjuk és utána a szerszámot ugyan erre a pontra helyezve ráteszed a G55-re. Ez azt jelenti ha a G1 G54 F200 -at beirod akkor a lézer megy a megjelölt nullpontra ha a G1 G55 F200-t akkor a szerszám megy ugyan arra a megadott pontra. Innentől már te választod ki mi hova menjen, csak a koordinátákat kell váltogatnod attól függően mi hova menjen Vagyis ha szeretnél egy egyenest marni 1m-en akkor G1 G55 X1000
ha ugyan ezen az egyenesen a lézerrel szeretnél átmenni akkor G1 G54 X1000. Ennyi a két szerszám nem egy pozicióban van, de a koordináta eltolás elvégzi neked a dolgokat.

2dbfy8y

Én a g52-öt használom mindennél.
Ha progi végén vissza nullázod mindig, sose tréfál meg. [#nevetes1]
És nem kell számolgatni, könnyen módosítható bármikor.