Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

4ybj8h3c8

Ennek nem a MACH oldala a problémás, hanem a munkadarab felőli része. A Z tengelyem felfelé néha téveszt, ezért alapból úgy dolgozik a rendszerem, hogy lefelé minden furat, kivágás előtt felvesz egy előre beállított referencia Z-nullát. Mechanikusan hogyan tudod azt megoldani, hogy a maró érintési pontját figyeled? Ez lenne a jó megoldás, hogy nullázás után azonnal munkafázis jöjjön, ne kelljen még a fejet mozgatni.

2nbj3n5m

Esetleg egy rúgos felületkövetövel,nem lehet megolgani? Persze nem tudom a cső átméröjét és a hosszát.

keri

Ha téveszt, akkor én azt megjavítom előbb és utána dolgozok amikor már jól működik. [#wave]

De hogy ne csak kötekedjek. Referencia kapcsoló a Z tenglyen. Felhúzod, és onnan már csak lefelé kell menni. Akár minden fúrás ciklus előtt berakhatod ezt a parancsot.

Másik, hogy éppen lehet figyelni a munkadarab és a fúró érintkezését is elektromosan, de akkor olyan sebességgel kell megközelíteni, ami nem okoz gondot.

VB-ben lehet figyelni az LPT port bemenetét, és változásra tetszőleges utasítás sorozatot végre lehet hajtani, akár a Z nullázását is. De meglepődnék ha nem lennének erre kész makrók a neten.

Béni

Ha a munkadarab elektromosan elszigetelhető a fúrószerszámtól, akkor nem kell hozzá semmi különleges kiegészítő vagy tapintó.
Egy szabad bemenetre van szükség, hogy a fúró és a munkadarab találkozásakor záródó kör jelét a Mach érzékelni tudja.
(Természetesen csak akkor használható ez a módszer, ha a munkadarab elektromosan jó vezető.)
Egy makrót kell írni, amely a felület megközelítését (Z irányban), érintését, a fúrást és a kiemelést tartalmazza.
A G kódban a furat koordinátáira való pozicionálás és a makró hívása szerepel csak az inicializáló kódok után.
Gyakorlatilag megoldható úgy, hogy szemmel észre sem lehet venni "tapintás" és a fúrás közötti átmenetet. (Folyamatosnak tűnik a mozgás.)

4ybj8h3c8

Régi masina, még az ISEL hazai 3 betűsei készítették. Volt benne egy elborult TTL alapú végfok, ami tévesztett, muszáj volt cserélni. Az új sajnos gyenge, nem bírja el a függőleges emelést, készül már egy keményebb, addig azzal főzök, ami van. Mindez súlyosbítva volt azzal az ügyes mechanikai megoldással, hogy a Z tengely nem csak a motort mozgatta, hanem a teljes rögzítő mechanikát is, úgy 23 kilót. Ezt már visszavettem 8 kilóra, de még ez is sok neki. Lassan, de majd elkészül.

Nem veszem kötözködésnek, ha egy picit figyelmesen visszaolvasol, akkor megtalálod, hogy pont ezeket írtam le, mivel pontosan így üzemel a gépem, ahogy ajánlottad, pontosan a VB makrókkal, mechanikus nullpont beállítóval.

A kérdésem inkább arra irányult, hogy valakinek van tapasztalata az elektromos érintkezéses megoldásokkal, ha igen, akkor átépítem a masinát, úgyis szétszedem a közeljövőben.

000000000

A felület követés is lehetséges itt is, mint önálló rendszer. Például annak idején egy Robsy THC megoldást már mutattam itt, induktív távolság méréssel. Ez erre a problémára is megoldás lehet.

http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/Robsy-THC/Robsy-THC1.mpg" TARGET=_fnew>Robsy THC felület követő videó

xfg6v697j

Sajnos amit írsz nem igazán kivitelezhető.
Van tapasztalatom az ilyen egyszerű tapintóval,és a mach-al,és sajnos ha egy rövid ideig,mindjuk fél másodperc zárva marad az áramkör,akkor lefagy a mach.
A tapintást követően meg kell rögtön szakítani az ármkört,vagyis felemelni a tapintót.
Emiatt a főrás nem kivitelezhető a tapintónak használt szerszámmal,mert amint el kezd fúrni,lefagy a mach.
Ez az én tapasztalatom,ha valaki tudja ennek az okát,és az orvosságát,az engemet is érdekelne.

7d8pdkmcf

Mindenkinek KÖSZÖNÖM a válaszokat! A leírtak alapján úgy látom van több megoldás is. Mindjárt jön Dréher barátom és talán még Ő is kérdez.

xfg6v697j

Még annyit,ha fel/le kalimpál a cső,akkor oldaltra is,ezért vízszintes pozícióa is el fog menni a furatnak.

7d8pdkmcf

Mint írtam a projekt nem az enyém hanem Dréher barátomé.Ezért nem tudom az általad felvetett probléma menyire okoz gondot.

y32xvkj9j

Sziasztok!
Köszönöm poros barátom kiegészítését, látom így már értitek a kérdésemet.
A cső az műanyag. Az hogy a tapintó mikor érzékel az nekem mindegy. Úgy is jó hogy a fúrót lejjebb állítom a tapintónál a furat mélységgel és amikor a tapintó jelet kap a furat már kész is és mehet vissza Z tengely.
A lényeg az hogy látom van megoldás. A kérdésem már csak az annyi: mit hova kell írni és mit hova kell kötni?
Mindenkinek köszönöm segítséget!

Béni

Nem kötelező a G31-el tapintani, sőt ...
Készítettem már jól működő automata szerszám hosszmérő makrót G31 nélkül.
(Mellesleg a Probe bemenet ilyen hibát okozó működése sem biztos, hogy általános.)

Béni

" ... a fúrót lejjebb állítom a tapintónál a furat mélységgel és amikor a tapintó jelet kap a furat már kész is ..."

Ha ezt meg tudod oldani, akkor szinte alig kell módosítanod a G kódon.
A fúrást G31-el kell végezni G1 helyett és utána  a biztonsági távolságra kiemelni (Z).
G31-nél Z értéknek a furatmélységet az egyenetlenséget figyelembe véve mélyebbre kell írni! (Meg még egy "picit" érdemes még mélyebbre.)
A tapintó jelét a Probe bemenetre kell konfigurálni!

xfg6v697j

Ez a G31 nélküli tapintás érdekelne,bár én is el tudnám képzelni anélkül,de ha te már készítettél egy működő megoldást,a tapasztalataid mindenképpen érdekelnéknek.

000000000

Azért van ezzel a "csepegtetős" infó és feladat leírás kapcsán sok gond, ami csak a mostani utolsó beírásod kapcsán derült ki. Pl. ilyen apróság, hogy a munkadarab fém, ezért aztán a direkt villamos kontakt, induktív, szenzorok eleve kiesnek, és hiába írogattuk megoldásként.  
Aztán az se tudjuk, mekkora a munka mennyisége, ugyanis pár darab cső és furat kifúrására nem érdemes erre áldoznod túl sok energiát, időt.
Persze ha évekre szóló nagy megrendelésed van, az más kérdés.:)