Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

d46hvfrdr

HI!
Béni felhasználó adott egy jó Brien-es megoldást.
Nagyon jól működik, ami finomítás kellene az a minimális várakozás a X és Y tengely elmozdulása előtt, hogy legyen idő átlőni az anyagot a plazmának. Jól működik így is, csak vastagabb anyagnál jönne jól az állítható várakozás.
A vékonyabb anyagnál a kezdőponta gyújtás idején lassú előtolással jó de szaladósabb tempó esetén néhány miliméter átfújatlanul marad.

xabi

Szerintem rossz úton jársz, neked most ez  tűnik egyszerűnek, DE AZ ÚT A FONTOS. Tavaly én is építettem egy gépet munka után éjjel, hajnalba amikor volt egy kis szabadidőm rohadt fárasztó volt, de nagyon élveztem a kihívást. Mióta kész a gép betanítottam egy embert rá (és szerencsére rá se kell nézzek mert működik), nem nagyon érdekel a téma. Tehát maradj az úton, kellemes időtöltést :)

d46hvfrdr

A cambam programot ismered esetleg?
Itt G kód generáláskor is megoldható lenne a plazmagyújtás és lekapcsolás csak fogalmam sincs hogy és hol lehet benne beállítani, Hosszas vacakolás után biztosan rájönnék de semmi kedvem kísérletezgetni órákon át a hideg műhelyben...
Sajnos elég sok a nehezítő nényező [#wilting]

chyfhc809

Üdv az uraknak!
olyan problémám lenne, hogy marás közben leáll a mach3, kidob egy ablakot majd mikor OK gomb megnyomása megtörtént a méretarány +1-ből -1-re változik (scale)
Van erre megoldás?
Version: R3.043.066 használok.

000000000

Elküldtem Neked a Robsy posztprocesszorral átalakított Cambam plazmavágó kódot, ami már tartalmaz M3, M5, G04 kódokat.

s5f8tmfv3

http://www.machsupport.com/forum/index.php?action=printpage;topic=14966.0" TARGET=_fnew>Itt írnak róla. Az utolsó posztban van a lényeg, valószínűleg hamis a licenszed.

d46hvfrdr

HI!
A Spindle spin up Pontosan melyik menünél található, illetve milyen feltételekkel működik a várakoztatás? A Béni által küldött Brain jól működik csak a kedzőpontnál néha kevés az idő és nem jövi át az anyagot de elkezdődik a tengelyek mozgása és az néha a vágás eleje pármm nem tökéletesen átfújt.

d46hvfrdr

ÜDV!

Amit küldtél Braint nagyon jól működik! Annyi kérdésem lenne, hogy milyen módon oldható meg az alábbi néha felmerülő probléma?

A brain-al használva működik és jó a vágás, de néha az ív nem lövi át a lemezt a vágás elején de elkezdődik a tengelyek mozgása és így néha a vágás elejéből pár milliméter átvágatlan marad. Ez kisebb alakzatok esetén gond mint pl egy 6-10mm lyuk.

Illetve vastagabb anyag esetén már több idő kellene az átlyukadáshoz mielőtt elindulnak a tengelyek.
Természetesen pár próba még kell, hogy a tökéletes legyen a végeredmény de már így is mondhatni tökéletes!
Inkább ki kellene tapasztalni az anyagvastagság függvényében hogyan vág a legszebben, hogy mekkora a tökéletes előtolási sebesség , az áramerősség és a levegőnyomás. De ez már részletkérdés csak...

Ha érdekel valakit, szívesen teszek fel 1-2 videót az eddigi végeredményről.

000000000

Engem érdekelnek a videok és a brain is.

Béni

Ezek már technológiai kérdések és egyáltalán nem apróságok. Nem csak a vágás minőségét, hanem a fúvókák élettartamát is jelentősen befolyásolják.
(Zsebbe nyúlós dolog ...)

Ha iparszerűen és szakszerűen akarod üzemeltetni a géped, akkor a bekezdéshez szükséges várakoztatást a G kódba kell megadnod!
Az ipari szoftverek posztjai az anyagminőség, vastagság alapján a kód elején a manuálisan állítható paramétereket megjegyzésként be szokták szúrni.

d46hvfrdr

Szerencsére külföldről a kopoalkatrészek filléres árakon megszerezhetők, bár a forint drasztikusan romló állapota miatt egyre drágább de szerencsére  nem komoly összeg még így sem.

Természetesen a vágási minőség beállítása inkább a tapasztalatok alapján történik. Egyedül a kezdőpontnál a várakozást kellene megoldani. A bain-t némiképp módosítottam annyiban, hogy a felső bekapcsolási távolságot kicsivel növeltem, így persze a kifutásnál is van változás de cserébe a bekezdésnél az esetleges átfújatlan rész esélye így kisebb.

A CamBam programot  még tapasztalgatom, gondolom megoldható a megfelelő beállítás a kezdőpontokhoz csak nagyobb hozzáértés szükséges, idővel kitapasztalgatom azért...

Itt egy gyors videó az egyik  próbavágásról. Majd csinálok még 1-2 videót azért amin jobban látszik a lényeg.

http://youtu.be/2ymYy0wiEjc" TARGET=_fnew>Próbavágás videó

VViktor

Szia. Szép a vágásod,és ügyes a masinád. Gratulálok.
De ha a bekezdéseket nem a munkadarabnál csinálnád még szebb lenne a végeredmény.
Bár nem láttam,de a plazma fejet vágáskor kicsit feljebb szoktuk emelni,bár nem ismerem a gépedet.

d46hvfrdr

Kösze!
Folyamatosan próbálgatom a beállításokat lehet mit állítgatni :P
Sajnos a CamBam programot is csak épphogy felületesen tudom kezelni, arra még nem jöttem rá, hogy hogyan lehet kézzel megadni a kezdőpontot a Gkód generálásakor, így kezdőszakaszt sem tudok sajnos csinálni...

A plazma nem gyújt be csak szikrázik ha távolabb van a munkadarabtól, holnap majd állítok az ívgyújtáson is. Illetve egy normális vágófejet is csinálok rá mert ez a kézi pisztolyos befogás nem az igazi...

Esetleg ha valaki tudja, hogy a CamBam programban, hogy tudok magam megadni kezdőpontot, illetve saját szerszámpályát, az írja meg légyszi!

Kelepeisz Lajos

Sziasztok.
Valaki tudna segíteni, hogy miért küldi ezt a hibaüzenetet a Mach ha elakarom indítani?http://kepfeltoltes.hu/150121/resized_image__4__www.kepfeltoltes.hu_.png" border=0>

ksjus5vax

Sziasztok  
Van egy csmio/ip-s vezérlőm az alábbi gondom van vele Valamiért az előtolást hiába adom meg neki sokkal többel megy hol lehet ezt beállítani ? A maró motornál is nem vár ha be állítom a CW felfutást pl 20 S ra . A fő orsó digitális kimenetről kapcsol fordulatszám manuálisan tőrténik. Mi lehet a gond?