Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

PITU

szia Ata1
az MSDD jó vezérlő
rá tud hangolódni a léptetőre
a behangolást megcsináltad ?

d46hvfrdr

Köszi, Ha minden jól megy ma ki is próbálom.
Annyi érdekesség van még a mach3-al, hogy néha a rajzoltatás közben hibázik a léptetésben a gép. A hiba viszont elég érdekes mert nem elhagyja a lépést hanem többet léptet és néha ki is hagy valamikor vonalakat.
A kép egy átlagos manga átkonvertálva.

A hibáról itt egy kép, néhány látványosabb hibát kinyilaztam.  
Az ilyen hiba megszüntetésére mi lehet a gyógymód?

http://kepfeltoltes.hu/141219/hiba_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

d46hvfrdr

Még erősen ismerkedem a mach3-al és a Cambam progikkal de biztosan rájövök, hogy hogy szúrhatok be ilyesmit :P

sanka74

Szia! Léptetős vagy servos a géped? Szerintem nem kihagyja a vonalakat, hanem téveszt valamelyik tengelyed. Nálam az encoder vezeték cseréje oldotta meg a problémát, valami zavart szedett össze.

etc77f5nr

99%-ra én is azt mondom, hogy téveszt, de azt hallani is lehet, hogy a motor megáll búg, de nem pörög. Mekkora sebességgel rajzoltál? Az alsó és a felső képeken rettenetes nagy különbség van. Gyorsulást vedd vissza, mert nagy tömeget kell mozgatni.

kua93zk4w

Bízom benne a klavió /ajánlotta/ adta az egészet.

kua93zk4w

Szia PITU
Tudom hogy jó, de a behangolást hogy?
Azt villanyszerelővel csináltattam de erről nem volt szó.

d46hvfrdr

Helló!

Léptetőmotorok vannak a gépen. Esetleg az LPT kábellal is lehet a gond? Nem egy csúcsminőség...

d46hvfrdr

Helló!

A sebesség és a gyorsulási értékek azonosak mind a két rajznál. A sebességet valamennyire visszábbvettem pár %-al , csak passz, hogy melyiknél mennyivel :P
A sebességek: Y:4000mm/perc, X:3000mm/perc , a gép szépen fut a teljes sebességen is és nincs gond csak munka közben néha. Lejjebb kellene vinni a sebesség értékeket?

A gyorsulási értéket ha módosítom, hogy lassabban gyorsuljon, akkor olyan gond lép fel, hogy a 90°-os és erősebb sarkoknál az X tengely elindul mielőtt teljesen megállna az y és gömbölyíti a sarkokat.  
Nem tudom, miért lehet?

etc77f5nr

A sebesség minden tengelyen egyféle lehet nincs két különböző sebesség két különböző tengelyen. Az LPT kábel minél rövidebb annál jobb, nálam azzal volt gond, hogy több mint 1.5m volt a kábel hossza, lecseréltem egy rövidebbre utána nem tévesztett lépést. Olyan is volt  a hosszú kábellel, hogy munka közben bekapcsolt egy fogyasztó pl a fagyasztó akkor lépésvesztés... Elméletben amíg az egyik tengely nem éri el a méretet ami megvan adva, addig nem indulhat el a másik tengely. Nem tudom mekkora áttételed van, próbáld csökkenteni a sebességet. pl 2000mm/p és megnézed úgy milyen. A gyorsulás nálam a nagy plazmavágónál Y:400mm/s2 X:800mm/s2 tehát nem olyan nagyok. Plazmával pedig ha sarkosat akarsz majd vágni akkor úgyis túlfutással kell megrajzolni a munkadarabot, ez plazmánál és lángnál alap, de lézernél és víznél is az szerintem egy precízebb munkadarabnál.

xabi

- Használhatsz különböző tengelyeken különböző sebességet az nem számít a Mach3 kezeli.
- A sarkoknál, fordulásoknál próbálja a Mach3 az előtolás sebességét folyamatosan tartani, emiatt a sarkok rádiuszosak lesznek. A mértéke a gép gyorsulási értékétől + az aktuális gépsebességtől függ. Értelemszerűen ha lassabb az előtolási sebesség sarkosabb lesz a fordulás. A Mach3 General Configba //Motion Mode átállítod Exact Stop-ra akkor teljesen sarkos lesz minden mert megáll a tengely forduláskor. (nem minden technológia szereti ha megáll egy tengely és álló helyzetből indul újra, rajzolgatáshoz talán praktikus)
- Ha a géped plazmázáshoz akarod használni(tudom mivel én is építettem nem rég egyet), normális esetben teljesen elég a 200mm/s2 gyorsulás, gyorsjárat a kis asztalod miatt szerintem max.: 3-5000 mm/min; és tapasztalni fogod THC nélkül barkács plazmavágókkal a vágási sebesség max.: 1500 mm/min. Én ezekkel a sebességekkel tesztelném a rajzolást.
- Komolyabb CAM program pl. SheetCam-en automatikusan fel tudod programozni hogy a sarkok előtt x mm-el kisebb sebességre álljon át az előtolás így sarkosabban kanyarodsz, de mégsem kell az exact stopot használnod illetve nem rángatja a gépet sem a nagy gyorsulás lassulás.

etc77f5nr

Jahogy a sebességet a motortuningra értette, azthittem G-kódban van különböző, bár a mach azt is kezeli. Így oké igen lehet különböző sebesség motor tuningban minden tengelyre.

000000000

Bekapcsolt állapotba, álló motornál át kell billenteni a DIP4-es kapcsolót kétszer oda-vissza.Ilyenkor hozzáigazítja magát a motorhoz.

xfg6v697j

Nézd meg a Gkódot a jegyzettömb segítségével,és keress benne G64-et,ha van benne,akkor cseréld ki G61-re,ha nincs benne,akkor is írd bele a G61-et,és nem fogja lekerekíteni a sarkokat.

etc77f5nr

Relief marásnál érdemes exact stop-ot használni?