Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

D Laci is leírta, Robi is leírta én egy konkrét számpéldával illusztráltam ... A szemléletben van a különbség : szerintem elöször számolunk  ( (erre minden adat adott) azután próbálunk . Ekkor nem éri meglepetés az embert . Ha ( vakon) próbálunk akkor szerencse és jó reflex kell  is kell a dologhoz de sikerülhet .   Tettem egy kérdőjelet  egy helyre amikor a hajtás kinematikáját számoltam   ( lassító (?) ) mert itt is visszaköszön az előző dolog . Nem értem a 26 os fogszámú 1 modulos kerék létjogosultságát ha elötte egy 2.5 ös lassító áttétel van. Hasonló lenne a hajtás egy kisebb fogszámú kerékkel és egy kisebb lassítással .  A 26 os fogszám helyett akár 15 de még 13 is állhatna és ennek megfelelően kisebb áttétel . Tovább megyek egyáltalán van e létjogosultsága az áttételnek ?  Hiszen ha elmarad akkor is létrehozható az eredetivel közel megegyező kinematika.  Mottó elöször számolunk azután próbálunk vagy építünk.Előre tudom az általános választ : azért lett ilyen mert ilyen alkatrész volt .  Én kb 1980 óta szakítottam a: "ez volt ebből építettem" elvvel ( és soha sem bántam meg a döntésemet )

d46hvfrdr

Köszi!
Bár most értem csak haza, kora délután számolgattam egy kicsit, Volt némi pontatlanság amit a fogaskerék átmérő okozott mert a megmaradt fogaskerék több fogszámú folt mint ami beépítésre került.

A gép ceruzával rajzolva méretarányos vonalat húz az y tengelyen, a többi tengelyt is kiszámolgatom holnap és remélem jobb lesz az eredmény mint eddig volt.
Persze a Mach3 mélyebb ismerete még messze van...

etc77f5nr

Mindenképpen érdemes pontos számolást végezni, az egy dolog, hogy pl lemérsz egy 100mm-es négyzetet, amiben nem tudsz mérni mondjuk 0.1 tizedet, de lehet, hogy 0,2-t sem,de 200mmnél az már 0.4mm tévedés, 1m-nél pedig.. Szóval mindenképpen ird le a hajtásod méreteit és értékeit, segítenek kiszámolni.

2dbfy8y

D.Laci megoldása tökéletes, érdemes ezt a lépést egy mérőórán elvégezni, és pontosan kiszámolja.
Fogaskeréknél azért lehet számolgatni, de nem lehetetlen az se.

robroy007

Én azon a véleményen vagyok, ha meg van a nagyságrendileg pontos beállítás akkor a legnagyobb lehetséges elmozduláson kell a pontos korrekciót befejezni

Mérő órával 10mm-en "pontosra" belőtt gép lehet 1m-en már mm-t téveszt és mindezt az óra és gép együttes mechanikája miatt meg persze a nem egész számú lépés vagy felbontás pontatlanság miatt

d46hvfrdr

A micro step beállítások X-Y tengelyen 1/2, A Z zengelyen 1

A motorok 100%-on futnak.

Átszámolgatva a tengelyek leosztását és a motor tuningban megadva már méretarányosan léptet a gép.

A steps per-hez ha jól értem az adott tengely szerkezetének 1mm-nyi elmozdulásához szükséges motor lépések számát kell beírni.?
Illetve a sebességhez pedig a kívánt percenkénti megtett utat mm-ben.?

Ezeknek megfelelően beírva már méretarányosan léptet a gép idő függvényében.

Kicsit tesztelgetem, rajzoltatom a gépet, nagyobb hosszon is helyes-e.

000000000

A te mechanikádhoz ezek rossz vezérlő felbontás választások. Állítsad át X, Y esetén 1/8-ra, azaz 1600 step jel fog egy motor fordulatot eredményezni. Így sokkal normálisabban, csendesebben fog működni.

etc77f5nr

Ha minden érték adott, akkor nem egyszerűbb kiszámolni, majd beírni a pontos értéket? :) Kiszámolni 2perc a beírással együtt a kísérletezgetés pedig órákat vesz igénybe és még akkor sem 100% pontos, egy ismeretlen gépnél nyilván gyorsabb, mint szétszedni és megnézni a hajtásláncot, de itt minden ismert :)

r5y7cufaj

Sziasztok!  
Mach3ban , hogy lehet leprogramozni illetve beallitani, azt , hogy a programban vhol alljon meg es egy kulso start nyomogomb megnyomasaval induljon csak tovabb?
Koszi!

xfg6v697j

Ahol szeretnég megállítani a programot,oda írd be az M0 utaítást.
Ezek után a cyclestart-tal tovább lehet indítani a programot.
Külső gom használata esetén az egyik Oemtrig bemenetre kell konfigurálni a külső gombhoz tartozó pin-t,és az oemtrigbe a írd be az 1000-es számot,ez a cyclestart oem kódja.

r5y7cufaj

etc77f5nr

Szép napot!  

Mach3 forgató beállítás kérdésem lenne. Ne foglalkozzunk a mechanikával, csak elmélet. Tegyük fel a motor (1.8°/step) direktbe forgat 1/2 mikrosteppel. Akkor a motor tuning step/unit-hoz 0.9-et kell írni számolásaim szerint? A tengelynél ugye a mach3 0-359-ig számol. Ha forgatom a motort akkor 360nál nem ugyanoda áll vissza, ahonnan elindult. Mi lehet a gond? Milyen egyéb beállításokat pipálgassak ki-be mach3-ban?

xfg6v697j

A számításod helyes,és ez az egyetlen beállítás,ami befolyásolja ,hogy pont ugyan oda érjen  vissza 360-nál,mint 0-nál.
A generalconfig-ban van még néhány beálítás,de az nem befolyásolja ezt a részét.
Esetleg a step,és vagy a dir jel active low-ra váltása javíthat a helyzeten.

etc77f5nr

Meglesem, és megpróbálom 1/16 mikrolépéssel akkor szebben jár.

000000000

Sziasztok.
Magamról annyit, hogy lelkes, de bitang nagy kezdő vagyok :)
Sikerült hobbyra egy gépet beszerezni, +mach3, stb.
A gépet sikerült is elvileg beállítani, sokat olvastam a témában, próbálgatások mennek dögivel.
Nagy elakadás a g-kódokkal van.
Próbáltam már a következőkkel cad, corel, lazycam-el értelmes dfx-t, kódot varázsolni, de a végén elakadás van mindig.
Vagy nem lesz jó a fájl, vagy rosszul jelenik meg, stb.
Egy sima egyszerű (gondolom én) szöveg képfájlból szeretnék használható dolgot kreálni.
Kérdésem az lenne, hogy milyen programokkal érdemes kezdeni (alapoktól), egyenlőre csak alap szöveg és esetleg kép=logo. Vagy mással lenne érdemes kezdeni?
Mach3-ban ha van egy kész fájlom, azt ott lehet méretezni még?
Előre is köszönöm a válaszokat, bármi érdekel, nem csak a megoldás miatt, amúgy is.
Fa dolgokat szeretnék hobbi szinten gravírozni, stb.
Ha rossz helyre írtam a hozzászólásomat, akkor elnézést előre is :)