Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

xfg6v697j

Valahogy így kellene egy makróval.

Select Case Year( Date() )
Case 2014
    MsgBox "Écszám 2014 G kód"
Case 2015
    MsgBox "Écszám 2015 G kód"
End Select

Select Case Month( Date() )
Case 1
    MsgBox "Hónap 1 G kód"
Case 2
    MsgBox "Hónap 2 G kód"
'...
'...
'...
Case 11
    MsgBox "Hónap 11 G kód"
Case 12
    MsgBox "Hónap 12 G kód"
End Select

Select Case Day( Date() )
Case 1
    MsgBox "nap 1 G kód"
Case 2
    MsgBox "nap 2 G kód"
Case 3
    MsgBox "nap 3 G kód"
Case 4
    MsgBox "nap 4 G kód"
'...
'...
'...
Case 30
    MsgBox "nap 30 G kód"
Case 31
    MsgBox "nap 31 G kód"
End Select

Béni

Egy lehetséges megoldás vázlata itt:

http://cnctar.hobbycnc.hu/Mach3/Peldak/DATUM_GRAVIR/" TARGET=_fnew>DATUM_GRAVIR

svejk

Soros porton érkező adatok gravírozására is lenne ötleted?

Mondjuk jön a soros porton egy "123,4 VALAMI", ezt belegravírozni az munkadarabba.

A közeljövőben valószínű lesz egy ilyen feladat, ha van ötleted akkor majd megkereslek.

Béni

Ötlet az van ... :)
(Soros vonal kezelésében nincs gyakorlatom, de hátha majd lesz.) :))  

svejk

Fő az optimiuzmus! :)

d46hvfrdr

És a motorok maximális fordulatát a hol tudom beállítani, hogy Gkódban lévőtől függetlenül a Mach3-ban beállított maxim érték-et ne léphesse túl?

ANTAL GÁBOR

Ha 9 órától senki sem mert válaszolni akkor meg kell állapítanom hogy rossz a nick neved .  
Szerintem az a két betű a neved előtt az lehet a visszatartó erő   ( én sem mertem sohasem kioktatni az egyetemen a profot..  inkább kussoltam ) [#wink][#wink]

svejk

Szerrintem inkább azért nem kapott választ mert Ő maga megválaszolta a kérdésben, ergo rosszul kérdezett.

A mach3 motortuningban lehet beállítani a szánok max. sebességét, ez ugye a fix áttétel következtében egyenesen arányos a motorok fordulatszámával.
Az a max. sebesség nem lesz más, mint a G0 gyorjárati sebesség.

Ezt aztán G1 és F parancspárossal semmiféleképpen nem lehet túlszárnyalni.

d46hvfrdr

Hát nem Mach3-ból doktoráltam, az biztos :P  
De ettől eltekintve a motor tuningban megadott értékek felett jár pár program, néhány szakaszon.  Ekkor a motor csak füttyent egyet, és ennyi. A program szerint megtett 500mm-t kb 0,5mp alatt :P .

Sajnos a CNC és a vezérlése számomra teljesen új terep... A téma mindig is érdekelt de csak most jutottam odáig, hogy nekilendüljek komolyabban, így megépítettem a legelső cnc-met.
A szoftver ismerete már más tészta. A géppel gyors megbirkóztam de a szoftver kiismerése 0 szintről lassabb folyamat és a külső segítség  hozzáértőbb emberektől sokat lendít a dolgon!

svejk

Akkor ott bizonyára nem jól állítottál be valamit.
Írd le ide tételesen a teljes hajtásláncod elemeit és a hibásnak vélt tengely motortuning adatait.  
Természetesen kellenek a léptetőmotorvezérlőd hajtásra vonatkozó adatai is. (milyen lépésrendszerű a vezérlő, fél, egész, ha microstep akkor az mennyi.)

d46hvfrdr

Helló!
Tápegység: 24V/10A Transzformátor egyenirányítva.
A hajtások.
Y:  
Motor: Vextra 4,8Nm  - 1,8°/lépés - 4,2V /2,8A
Leosztás bordásszíjjal: 1:2,5  
Ezt követően 26 fogú MOD.1 fogaskerékkel megy a hajtás fogaslécre.
Beállítás: Steps per:1000  / velocity:200 / gyorsulást fejből nemtudom.

X:
Motor: Vextra 4,8Nm  - 1,8°/lépés - 4,2V /2,8A
Leosztás bordásszíjjal: 1:2,5  
Ezt követően 12 fogú bordáskerékkel vontatom a Z tengelyt mint a tintasugaras nyomtatóknál a fej mozgatása.
Beállítás: Steps per:1000  / velocity:200 / gyorsulást fejből nemtudom.

Z:
Motor: Pontos adatokat nem tudom de valami kisebb teljesítményű 1,8°-os motor max 1Nm lehet.
Leosztás fogaskerékkel: 1:4,2
Ezt követően 26 fogú MOD.1 fogaskerékkel megy a hajtás fogaslécre.
Beállítás: Steps per:80  / velocity:150 / gyorsulást fejből nemtudom.

Ezekkel a beállításokkal szépen, dinamikusan és csendesen futnak a tengelyek pl referenciapont felvételnél. A mach3 demo gkód programjai esetén zörögnek a motorok és néhány szakaszon felemelt Z tengellyel  nagyobb távra egy mp-nél is gyorsabban ugrana, ekkor a motorok csak füttyentenek egyet.

Ha rosszak lennének az értékek beállítva, mik lennének az ideálisak?

A léptetőmotor vezérlő egy 3 tengelyes kínai vezérlő. TB6560 3,5A. Mint a képen.

http://s3.amazonaws.com/thmb.inkfrog.com/pix/144mph/New0066_001.JPG/450/1" border=0>

svejk

Mint írtam az előzőben kell a motorvezérlő microstep beállítása is.

De egyáltalán Te milyen elv/számolás alapján állítottad be ezeket az értékeket?

Mert azért csak jobb lenne ha magadtól jönnél rá a hibádra.

ANTAL GÁBOR

csináljunk egy fikciót  ( Y ) : legyen a vezérlő 400 lépéses üzemben!  Vagyis 400 stepre fordul 1 et a motor . Ha van egy 2.5 lassító ( ? )  áttétel akkor 1000 step kell a motornak hogy az 1 modulos 26 fogszámú kerék egyet forduljon  Az egy modulos kerék osztóköre D = 26 mm A kerület az osztókörön ennek PI szerese = 81.64 mm  vagyis 1000 lépésre a szerkezet elmozdul 84.64 mm ert . Ha ezt az elmozdulást akarjuk elérni akkor a motor tuningba  1000/84.64 et = 11.8147 et kell írni vagyis 1 mm ( unit ) = 11.81 step  
 A többi már egyszerű arányosítás

ANTAL GÁBOR

Nem rád akartam tromfolni, de mivel udvarias választ kaptam Dr .Godman tól amikor a profos esetemmel hozakodtam elő , úgy  gondoltam  hogy megpróbálok egy példával segíteni neki  

d46hvfrdr

Az igazat megvallva, ha valamennyire ismerném a Mach3-at vagy a beállítások tényleges menetét és módját, akkor biztosan könnyebb dolgom lenne.

Kb annyit értek a cnc vezérlőprogramhoz amit az elmúlt pár napban megismertem, tapasztaltam a játszadozással, külső segítség nélkül...
De rajtavagyok a projekten, hogy tudjam is kezelni és beállítani.