Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

d46hvfrdr

Köszi a segítséget! Legalább tudom hol kezdjem a beállítást és annak a miértjét :)

Remélem sikerül minden tengelyre kiszámolgatni az értékeket rendesen és beállítani a gépet.

Most csináltam egy golyóstollat a géphez, hogy tudjak majd próbákat rajzolni is.
A gép mondhatni teljesen készen van 1-2 apróságot kell még megcsinálni, vészmegállító és pár hasonló apróság ami inkább csak részlet.
A gép ilyen lett, ha esetleg érdekel valakit.
Megyek is továbbfejleszteni a Maxh3 tudásom, van még mit... :P

http://kepfeltoltes.hu/141207/plazma_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

s7manbs8

Azt nézted már, hogy 10 mm-t léptetve mennyi mozdul ? Ott rögtön kiderül, ha nem jó steps/fordulat értéket adtál meg. Ha az jó, utána a gyorsulás értéket le kell venni, ha sípol, mert nem tud annyira gyorsulni. De ha túl nagy végsebességet adtál meg, akkor meg azt is, vagy és le kell venni. De elsőnek pedig adjál meg maximális végsebességnek pl. egy jó alacsony értéket, akkor amiatt nem fog sípolni, kivéve ha a gyorsulás még mindig túl nagy. De akkor meg a gyorsulást lecsökkented, hogy ne sípoljon, utána pedig a max sebességet növelheted.

Kézi irányítással próbálgathatod, a nyíl billentyűkkel, mikor ezeket állítod, ahhoz nem kel G kód se.  

Ha adott távot léptetel, pedig ott a TAB billentyűvel át lehet váltani, folyamatos mozgatás helyett szakaszosra és ott is tudsz nyíllal, billentyűvel léptetni 1 mm-t vagy amennyi be van állítva az ott megjelenő kis ablakban.

s7manbs8

Ha valami nem érthető kérdezzél nyugodtan többször is, úgy derül ki, mi nem megy.

d46hvfrdr

Helló!

A kézi irányításnál rögtön kiderült, hogy teljesen rossz lehet a beállítás. Az első beállításokkal referenciapontot szépen vette fel de más semmi nem volt jó. Kézi irányítással igencsak gyorsan szeretett volna menni és gyorsulni.
A kézi irányítással nézve teljesen más beállítások kellettek a motor tuningban. Átállítottam, és így már kézi irányításnál tökéletesen fut a gép. Bár a tényleges méretarányossága még kérdéses...

Sajnos mint előzőleg is írtam teljesen ismeretlen a program és a cnc bárminemű vezérlése. Tapasztalva és külső segítséggel igencsak gyorsabb kitanulni, kiismerni a programot és a témát.

Tesztelgetem, ismerkedem egy kicsit a gép és beállításaival.
Sajnos biztosan sok kérdésem lesz még, leginkább ami alap dolognak számít a témában...

xabi

Küldj még fotót a gépről engem érdekel.

svejk

Ha esetleg nem tudnád itt van egy összefogás eredménye, az akkori verziójó Mach3 http://www.sasovits.hu/cnc/doc/index.htm" TARGET=_fnew>Magyar nyelvú dokumentációja.
Ezt elolvasva fel fogsz világosulni, igaz már sok minden változott, de az alapkoncepció ugyan az.

d46hvfrdr

Hát sajnos valahogy ez a motorbeállítás valamiért nem igazán megy.
Beállított első értékekkel a 0 pont felvétele kellő sebességgel és motordinamikával, tengelyjárással van. De ezzel a beállítással már a kézi mozgatásnál nem jó, túl gyorsan akar mozogni és rángatózik stb...
Ha beállítom kézi mozgatásnál megfelelő sebességre akkor a 0 pont felvétele nagyon lassú. Illetve a mach3-ben lévő demó gkód programot indítva pedig zörög, zúg és rángatózik. Ha van olyan szakasz ami megfelelő akkor a többin rossz a mozgás.

Mára feladom...  
Esetleg nincs egyszerűbb módja a beállításnak, pl 0 pont-tól végállásig, hány mm és emellé egy maximum motorfordulatot megadni? Csak egyszerűbb lenne, ha a program magának számolja ki a lépéseket stb...
Lehet primitívnek tűnik a kérdés...
De bárhogy számoltam, állítgattam, katasztrófa...

d46hvfrdr

Holnap teszek fel még képeket.
Mára kikészített ez a beállításosdi.

000000000

"Foglalkozás, hobby: Elektronika, mechanika, hidraulika, gépészet, technológia."

Ez szerepel az adatlapon, és közben ennyire nehéz és érthetetlen neked egy osztókör kerületet kiszámítani és azt megszorozni még két másik számmal.
Én ezt ezt az ellentmondást nem értem, de biztos velem van a baj.:)
Szánjál már 5 percet erre, és koncentrálj, ha tényleg a műszaki élet a munkád, a hobbyd, ennek mennie kell, és biztos sikerül is ez Neked.

svejk

Elolvastad az ajánlott pdf-et?
Még a stepper meghajtód mikrolépéseit sem árultad el.

ANTAL GÁBOR

Valami itt sántít .  Nézzétek csak mivel robbant  be dr.Godman ide a fórumra : Hát az adok veszekben hirdetett meg egy csomó műhelyfelszámolásból vásárolt dolgot . ( emlékszem hogy egy dinamót DC motornak árult )  Irja hogy másból doktorált ,most meg ( néhány hét leforgása alatt  önállóan  elkészít egy plazmavágót  ( a készítés ideje alatt egy műszaki kérdés sem merült föl , flottul elkészült a dolog ) . Szerintem  ( és ezt jóindulattal állítom ) egy közgazdász vagy ügyvéd diplomással lehet dolgunk aki hozzájutott valamihez amit kipofozott ( kipofoztatott ) és most szembesül a rideg valósággal . ( vagy túlzóak az adatlapi bejegyzések ) . No ettől én még segítek ha tudok....  

Rabb Ferenc

Ne aggódjatok! Egy Isten-ember (plusz még Dr is) mindent megold

d46hvfrdr

Látom, az okoskodás és a fikázás megy de más nem! Gondolom ezt a 2 szót is a google-val fordítottad le...
Nyissatok egy felhasználónév fikázása topikot és okoskodjatok ott! Gondolom svejk sem a katona de nem is egy étterem, okostojás!  

Egyenlőre ez a topik Mac3-al kapcsolatos dolgokról szól! A felhasználói név pedig magánügy, akinek nem tetszik az tehet egy szívességet! Nem vagyok kíváncsi a véleményére!

Annak aki bejárta ugyan ezt a kört és tudja már kezelni a programot , könnyű okoskodni! De aki életében most találkozik először vele és azt sem tudja mi mire van, kevésbé egyértelmű , hogy hol és mit kell csinálni!

A Mach3 leírását olvasgatom de a témában nem járatos embernek nem biztos, hogy így is egyértelmű elsőre 1-2 nap vacakolás után...

Aki segíteni tud vagy akar az abban segítsen, hogy üzemképes legyen a gép amit építettem.
A dolog adott, idővel biztosan magam is rájövök vagy kapok segítséget olyantól aki segíteni is akar nem csak kötekedni!

Kulturált módon kértem segítséget, tiszteljetek meg azzal, hogy ha válaszoltok hasonló hangvételű módon  tegyétek, okoskodásra és fikázásra nem vagyok kíváncsi, nem ezért fordultam a fórumon lévő emberekhez!

Ha pedig magam is tudnám, hogy mit-hogy csináljak nem irkálnák itt... Ha mindenki tudna mindent, a topik sem lenne...

d46hvfrdr

Had ne kelljen magyarázkodnom!
Az hogy több dolgot is árultam, szerintem lényegtelen, mint ahogyan az is, hogy nem néztem utána a dinamónak és először motornak gondoltam (mellesleg üzemelhet motorként is)

A plazmavágó elkészítésénél mi az ami kérdés kellett volna, hogy legyen? A szerkezet egyértelmű, egyértelmű a lineáris mozgáshoz is az alkatrészek. A hajtást pedig értelem szerint meg kell oldani úgy, hogy az megfelelően működjön a meglévő alkatrészekből.
Igaz, a színén gondolkodtam egy kicsit. Előzőleg szürkét akartam... Na de piros és fekete mellett döntöttem, azért mert amit előzőleg építettem kompresszort az is piros-fekete.

Az adatlapom alapján pedig, hogy ki-mit szűr le, azt nemtudom. A megjelölt témák érdekelnek és többé-kevésbé tevékenykedem is bennük. Viszont a Mach3 és a cnc vezérlés valahogy nincs benne legfőképpen fő tevékenységi körként nincs megjelölve...
Bár nem tudom, hogy mit számít egyáltalán, hogy mi az érdeklődési köröm. Hidraulikus tápot, prést, kompresszort és sok mást építettem, elektronikában valamennyire jártas vagyok mint ahogyan mechanikában és egyéb műszaki téren. Egyik érdeklődési körben sem vagyok professzori szinten de ha valaki segítséget kér, amiben tudok segítek és sokakkal ellentétben nem kötözködöm, hanem a legjobb tudásom szerint segítek!

Szóval még valami?

000000000

Tényleg kell a "Dr" egy fórumon?