Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

DotG programot is próbáltam.

xfg6v697j

Át lehet méretezni a mach-ban is a képet,a koordináta kijelzés mellett van a scale érték,ha 1 helyett más értéket írsz bele,akkor annyival szorozza be a hozzá tartozó koordinátákat,így elérheted ,hogy más méretben készűljön el a munkadarab.
A scale érték az eredeti angon képernyőn van a koordináa kijelzés mellett.

000000000

Köszönöm Csewe.

Meglévő képből (bmp, png, jpg, stb) milyen programot ajánlott használni kód készítésre.
Ismétlem egyszerű szöveg, vagy log egyenlőre.

000000000

Először javasolnék pl. egy Robsy csillag tesztet.
Ezzel beállíthatod a CNC hajtásaid maximum dinamikai adatait (gyorsulás, sebesség), amikor még nem téveszt lépést.
Ha itt minden ok., az adatokat visszaveszed 20 - 40 %-al, és ezzel a kóddal tapasztalatokat szerzel, akkor majd utána ráérsz olyan progikkal foglalkozni, amik majd a helyes G kóddal ellátnak.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/GKOD1.TAP" TARGET=_fnew>Robsy csillag teszt G kód

etc77f5nr

KEzdek megfeszülni. :) Valahogy mégsem jó ez a számolás :) 1.8fok egészlépésnél akkor A360 egy kör. Féllépésnél 3.6ot kell beírni. 1/16nál pedig 1.8x16=28.8-at.. De valami nem stimmt. Így A360-ra 120fokot fordul. Vagy nagyon láma vagyok alap matekból, vagy nem értek valamit. Eloszottam 3-al, 9.6-ot írtam be és így fordul egy kört A360-ra. Kezd egy egyszerű dolog számomra nagyon magas lenni. Tuti én vagyok balfarok, de nem tudom, hogy mit nem értek :D Sebességnek mit adjak meg? Ugyanazt, mint a többi tengelynek?

Révész Richárd

Milyen vezérlőd van?
Biztosan jól van beállítva?
Számolás szerint rendben kéne legyen.

xfg6v697j

Azt hiszem,hogy jól beugrottunk.
A lépésszámot kell a fokkal oszrtani,és nem fordítva.
féllépésnél 400/360=1.111111111111
1/16 lépésnél 3200/360=8.8888888888

Révész Richárd

Bakker, és valóban.
Mindíg a legesgyszerűbb dolgokon csúszik el az ember fia.

etc77f5nr

De akkor miért 9.6-ra fordul jól?:D TB6560 piroska, és igen jól állítottam be :)

Révész Richárd

Biztos elvitték a UFO-k.
Na de már eleget ittam ahoz, hogy okos legyek.
[#wow3]

etc77f5nr

Reggelt :) Na igen én is hülyén számolgattam. 8.888889 a nyerő. Aspireban a tervezés okoz fejtörést... Hogy ha a "z" 0 pontot a henger tetején adom meg, akkor hülyén rajzolja ki mach3. Viszont ha a közepén akkor jó, de így szívás a 0 pont felvétel a gépen. Y tengellyel el kell mozduljak majd, hogy feltudjam venni a Z nullapontot, majd a Z-t felemelni mondjuk egy 100-as hengerátmérő esetén +60-ra, majd Y nullapontra állás, és úgy lehet indítani a programot. Na mindegy kísérletezgetek még.

sanka74

Szia! Ha jól emlékszem, akkor a mch képernyőjét el lehet forgatni a program futtatása előtt, és akkor már látszódni fog rendesen, vagy a config-ben (??ha jól emlékszem) lehet változtatni a munkaterület láthatóságát. Tavaly mi is játszottunk vele, azóta jó nekünk.

xfg6v697j

A settings (Alt 6) képernyőn  a rotation radius,jobb felső sarok az eredeti angol képernyőn.
Ott kell beállítani,hogy milyen sugarú a forgó tengelyeken a munkadarab,és akkor szebben jeleníti meg.

etc77f5nr

Nem a szépséggel van baj. :) Amúgy saját screen van, szal nem az alap mach3. Tervezésnél aspireban nem mindegy, hogy honnan adom meg a Z0 pontot :S Ha jól adom meg akkor szépen kirajzolja, ha nem akkor egy összetolt valami baromság lesz belőle, amit hibásan is akar megcsinálni, tehát nem sok köze van ahhoz amit terveztem alapból. Egy egyszerű szöveg 60mm hengerre gravirozva. Ha Z0-nak a henger palástját adom meg, akkor hibás, ha a tengelyvonalat akkor jó, viszont a material settingsnél a Z0-t a munkadarab aljához kell megadjam.. Aspire is elég f..szom módon rajzolja ki, ha nem jól adom meg.

etc77f5nr

Mach3-ban van olyan, hogy csak egy tengelyt, pl az Y küldöm a nullapontra? OEM kódok között nem találtam. MACH3screenben is csak az összeset küldi egyszerre.