Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

p3t7nebn6

Szia!
Köszönöm. A Z tengely tiszta.
Azért kérdeztem, hogy a munkadarab jobb felső sarok relatív nulla felvétel nélkül meg lehet-e oldani a Mach3-al ( X, Y tengely)?

pv6cdvuc7

Köszönöm Motoros!

y9au2mspr

Igen minden arra megy amerre kell. A ref all home-ot követően a tengelyek minden irányban + érétk felé mozdúlnak. Csewe és pabló tanácsait kipróbáltam,de nem hoztak használható eredményt. A megoldás az lett,hogy az y tengelyem home pozícióját a ball sarokból a jobb sarokba tettem és láss csodát a leírt szöveg tökéletes lett. Viszont eredetileg a ball oldalról szerettem volna a kezdőpontot indítani,de ennyi bajlódást követően egyenlőre jó lesz ez a jobb oldalon is.

y9au2mspr

Pabló ötlete azért nem lett használható mert a kereszt hidam le akart esni a betonra mivel mínusz érték felé kezdett el menni. Persze ez működött volna ha a null pontom a gép középpontán lett volna. Csewe G-kódjával sem értem el eredményt,de ez feltételezhetően az én tudatlanságom miatt következett be. Talán helytelenűl illesztetem be több próbálkozást követően is a G kódot.

2dbfy8y

Meg az az igazság Machot felfelé nem szabad százalékolni, mert az a gyorsjáratot is növeli.
Ezt már kiveséztük, valamiért lépésvesztést okozhat, ha maxon van a gyorsjárati érték, és már többet nem bír a gép.

2dbfy8y

Igen ezért írtam, hogy itt a nullpontot lehet az anyag másik oldalára kell felvenni, mert az is tükröződik.
De hidd el tökéletesen működik.

pv6cdvuc7

Köszönöm Neked is! Mennyi százalékon kell hagyni 50, vagy 40 ?

2dbfy8y

100% az alap, ha csökkented az nem szokott bajt okozni, de ha a géped max villámra van állítva, felfelé nem érdemes százalékolni.
Léptetős rendszernél akár észlelhető is lehet a lépésvesztés.
Ha van ref kapcsolód, akkor lehet esély a tovább folytatásra, ha előtte nem volt lépésvesztés.

y9au2mspr

Szia Pabló.Működne,de nekem mindenképp ezen az oldalrol kell kezdenem a műveletet mivel a munkafelület 2500x1250 mm és a kezelő konzol ezen az oldalon van,vagyis könnyebb a kezelhetősége ha nem a másik oldalról indul.

D.Laci

A hír igaz csak nem fekete, hanem fehér és nem Merci hanem Volga… [#wink]
Ha felfelé növeled százalékosan a max. Gyorsjárati sebesség nem növekszik, csak a gyorsulás-lassulás, és ezért lesz lépéstévesztés léptetőmotoros gépnél.

robroy007

Gyerekek a gépi nulla pont az teljesen független a referencia pont helyzetétől!

az más kérdés,hogy általánosságba meg egyezik sok esetben  

a mach beállításainál a referencia pont értékét meg lehet adni, hogy az hol van a gépi nullához képest ugyan ott a referencia felvétel irányait is meg lehet adni és a gép nem akar lemenni a térképről a másik irányba

arról nem beszélve, hogy kíváncsi lennék, hány ember használja a szoftveres határokat végálláskapcsoló helyett
mert az is egy óriási előny nagyon sok esetben

p3t7nebn6

Köszönöm. Nálad volt a megoldás!! Config-> Homeing/Limits.

etc77f5nr

Én használom tényleg előnyös, de mindenképpen fel kell venni a referencia pontot, mert ahhoz képest nézi a szoftveres limitet. 2x4m-es gépen jól jön amikor teljesen hátraküldöm nem kell figyelni.

robroy007

nem használjuk ami az orrunk előtt van sokszor

persze van olyan is hogy teljesen fölösleges ezekkel bajlódni (mielőtt még valaki megszólna) mer a munkadarabon kívül másban nem eshet kár

etc77f5nr

Igen! Megmondom őszintén a kisgépen itthon nem használtam, majd most az új gépen fogom, de a cégnél is lényegében fölösleges, mert a léptetőmotor befullad amikor nekimegy az ütközőnek, de mivel nagy súly van rajta kár a szerkezetet ekkora igénybevételnek kitenni, mint egy ütközés 7500mm/p sebességgel.