Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Béni

Azonnali megállást hibátlan folytatás követelménye mellett nem lehet megvalósítani. Sem a Mach3-al, sem más vezérlővel/hajtással.

A feladat ismeretében lehet kompromisszumos megoldáson agyalni.

Polgárdi Balázs szerint a Mach3 kb. 0,5 másodperces belső késleltető pufferrel dolgozik. (Időzítési problémák javítása miatt többek között ...)
Ha előreolvasás nem lenne, akkor alaphelyzetben a minimális reakcióidő ennek a fél másodpercnek és a lassítási időnek az összege lenne.
Egy külső eszközzel, ami az adott helyzetben pufferelné a Step (esetleg Dir) jelet, melyet indítás után először "lejátszana", közben pufferelné a Mach által már kiadottakat, amíg a rendszer utol nem éri magát, megoldható lenne a probléma elméleti része.
A gyorsulás/lassulás miatti késleltetés viszont elkerülhetetlen.

kr97pwss2

Ez a funkció be van építve a Mach3-ba, mégpedig a következőképpen tudod aktiválni:
Config/General config ablakban a Program safety lockout-ot be kell pipálni, és a port/pineknél beállítani a #1-es inputhoz a megfelelő bemenetet. Amíg ez a beállított bemenet aktív, addig fut a program, és ha inaktív, akkor megállítja, majd ismét elindítja, ha aktívra vált. Az átfutási és lassítási idők természetesen bejátszanak, de próbáld ki.

Miki2

Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat.

Béni

[#wow1]
Megnéztem, ez a 3.43.06. verziótól elérhető. Kár, hogy nem kapott nyomógombot és nem cserélték a PAUSE gombot erre.
(Működést nem próbáltam.)
UC300-al hogy kellene működnie?

kr97pwss2

Én egy nyomógombbal próbáltam gyorsan ki a #1-es input bemeneten. Ha a Start-al elindítod a G-kód végrehajtást, csak akkor indul el a mozgás, ha a #1-es bemenet aktív, amint inaktív, (pár tized másodperces késéssel) lassítva megáll az összes mozgás. És amint ismét aktívra vált gyorsítással fut tovább a program végrehajtás. UC300-al kipróbáltam működik azzal is. Ez a beállítás ideális pl. biztonsági ajtónak az érzékelőjére konfigurálni.

Béni

Ez egy számomra eddig ismeretlen Mach "jó" tulajdonság. :)
Köszönöm az információt! [#eljen]

wvdn6us49

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni a Mach3 vezérlő beállításában, a motortuning résznél...

Le tudná valaki írni pontosan, hogy hogyan kell beállítani a motortuningnál a lépés számokat és a sebességeket? Mert van egy leírásom, ami alapján számolgattam, de ha azt beállítottam, ami azzal kijött, akkor sem annyit mozogtak az egyes szánok, mint amennyit megadtam, hanem többet...
Az orsóim menetemelkedése 3 [mm], a léptetőmotoron lévő szíjtárcsa fogszáma 48, az orsón lévő szíjtárcsa fogszáma 23, a léptetőmotor legkisebb lépése pedig 1,8 fok.

A segítséget előre is köszönöm!

xfg6v697j

200 / ((48/23)*3)
Ennyi lépést kell beállítanod 31.9444447772.

svejk

Nohát!

Ilyenkor látszik mennyire nem is ismerjük az általunk használt programot. :(

No de akkor ezek a szerencsétlen fejlesztők miért nem ezt a funkciót használják a mostani igen béna Pause helyett???

svejk

Basszus, csak kettővel kellett volna tovább olvasnom...

000000000

Üdv!

Olyan kérdésem volna hogy a mach3 vezérlőben meg-e lehet csinálni azt hogy pl. van nekem egy adott marógépem aminek vannak különleges opciói pl.: valamilyen kodra bekapcsoló satupofa nyitás illetve zárás, s ezt szeretném vezérlőn keresztül ki be kapcsolgatni..... vagy akár mást!
Lehetséges ilyeneket definiálni a mach3-ban?
Ha igen akkor mennyi a szabad felhasználású kod és hol lehet ezt beállítani!

Van erre vmi tanácsotok?

Köszi
Predi

xfg6v697j

Rngeteg Mxxxx kódot,(makrót) készíthetsz saját felhasználásra,abba pedig tetszőleges funkciókat programozhat basic nyelven.
http://www.machsupport.com/wp-content/uploads/2013/02/Mach3_V3.x_Macro_Prog_Ref.pdf" TARGET=_fnew>Ebben megtalálod a mach specifikus utasításokat.

p3t7nebn6

Üdvözlöm a Fórum tagokat!
Most próbálom beüzemelni a CNC-met.
XP alatt, Mach3 Mill,próba, R2.4-es verzió.
A 3 tengelyhez, az Motor listában a step, dir printerport lábakat hiába változtatom. A tengelyek nyomógombról mennek. A dir polaritás csere működik.
Az X tengely= 6,7: Y= 4,5: Z= 8,9 fixen, ezeken a lábakon jön ki.
Szeretném megkérdezni, mi lehet a hiba oka? Mac3 Mill?
Köszönöm.

2nbj3n5m

Hello. Valami nem oké nálad.
X-3/2  Y-4/5 Z-6/7 a 8/9 nálam a 4.tengely!

p3t7nebn6

Szia! Hát ez az, de mi?
Még szerencse, hogy az illesztőt 4 tengelyre csináltam, így csak átkötöttem minden tengelyt a saját impulzusai helyére.

Milyen Mach3-at (verzió)használsz?