Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

pisti73

Manuálisan adj neki egy "S5000"-es parancsot... Ekkor el kellene indulnia.

Nemes Mihály

Az M3 parancsra konfigurálva lett valamilyen kimenet????

guliver83

Megvan a hiba!
Én néztem el a beállítást, de nagyon ilyet hibázni!!!
[#falbav]

A fotót amit föltettem, a gépem ugyan így van majdnem beállítva, de azt nem figyeltem meg, hogy a Port kimenetet be kellene állítani 1 portra.  
StepPort1, DirPort1

Így legalább vasárnap senki nem unatkozott, volt egy kis mozgás a fórumon!

Köszönöm a gyors válaszokat.

pisti73

Az a lényeg, hogy működik...

guliver83

Igen most már meg.
De vannak beállítási gondok a szervó vezérlővel.
Folyamatosan letilt.

pisti73

Ahhoz sajnos nem értek. Azt hiszem lassan vennem kellene egy kis olcsó DC Servo szettet tesztelni, próbálgatni.

Hátha hoz valaki Székesfehérvárra....

guliver83

Ma ismét szórakoztam a marómotor beállításaival.
Most azt csinálja, hogy az M3 parancsnál megáll a G kód és csak akkor hajlandó továbbmenni, ha Cycle Start nyomok, de a marómotor nem indul el.

pv6cdvuc7

Sziasztok! Segítségetek szeretném kérni. Hogy lehet normálisan megoldani azt, hogy ha  félbeszakítom a munkát és másnap szeretném folytatni onnan ahonnan abbahagyta.?Eddig a program  bezáráskor megkérdezte,hogy vége ill mentem -e. most csak azt kérdi hogy vége a munkának? Amikor 10-ed  szerre betudom írni az abbahagyott sor számát és futtatni akarom akkor a felbukkanó ablakban a tengely koordináták nem egyeznek a valós koordinátákkal. Majd ha megadom  az átmeneti Z emelést és indítanám mindig valamivel odébb teszi le a marószerszámot.Tudna valaki segíteni mért van ez?
Köszönettel.

xabi

Plazma vágásnál azt szeretném megoldani hogy a Z tengely automatikusan vegye fel a lemez felszínét 0.00 pontnak. Ezt sikerült is megírnom. és működik : https://www.youtube.com/watch?v=9e-1V-_kJZk&feature=youtu.be" TARGET=_fnew>0.00 pont felvétel

Szeretnék írni egy macrot, hogy program futtatása közben plazma fej gyújtás előtt vegye fel a 0.00 pontot ezt könnyen meg is írtam az M03.m1s macrot átírtam így:

If GetOemLed (825) <> 0 Then 'Check to see if the probe is already grounded or faulty
Code "(Probe plate is grounded, check connection and try again)"
Else
FeedCurrent = GetOemDRO(818) 'Get the current settings
Zpos = GetOemDRO(802) 'Z pos
Code "G54"
Code "G90"
Code "G4 P0.3"  
Code "F1000"
Code "G90 G31 Z-10"
While IsMoving()  
Wend
ZPos1 = GetVar(2002)
ZCenter = (ZPos1 + 2.2)
Code "G0 z" &ZCenter
While IsMoving ()
Wend
Code "F" &FeedCurrent  
DoOEMButton ( 1010 )
Code "G0 z5.5"
While IsMoving ()
Wend
DoSpinCW()
End If

A gondom az hogy így minden plazma ívgyújtásnál felveszi a 0.00 pontot akkor is ha csak 5 cm arrébb kezd egy vágást ami felesleges időpocsékolás.
Azt hogyan lehetne megírni hogy mikor futtatni kezdek egy programot az első ívgyújtásnál vegyen fel egy 0.00 pontot mentese el az aktuális xakt,yakt koordinátát. Utána minden ívgyújtáskor ellenőrizze hogy a pillanatnyi x,y koordináta messzebb van-e mint mondjuk 500 mm-el az előző 0.00 pont felvételtől ha igen akkor vegyen fel egy új 0.00 pontot ha nem akkor nincsen szükség 0.00 pont felvételre.

Tulajdonképpen sikerült megírnom egy programot, de azt az eseményt sehogy nem tudom ellenőrizni hogy mikor van program indítás (cycle start) mert akkor mindenképpen fel kell venni egy új Z 0.00-át

robroy007

sajnos ezzel csak magad fogod megszívatni  

mert lehet olyan deformáció két nem túl messzi pont között is hogy a gyújtás kárára megy mert távoli
vagy a vágás végeztével a mellette lévő gyújtási pont közel a deformáció miatt és belegyújt az anyagba tövig

szerintem ne sajnáld a biztonságos és jó minőségű munkához azt az időt  

thc-t használsz?

xfg6v697j

Egy fglobális váltózó segítségével esetleg megoldható.

A Gkód első sora legyen  
http://www.kepfeltoltes.hu/140910/n_vtelen_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

A makrót pedig így módosítsd:
If Getvar(1) = 1 then
SetVar(1, 0)
.........
ide jön az eredeti makród
.......
End if

ebben az esetben,csak akkor fut le az M3 makród tartalma,ha a Gkódban a váltózó értéke 1.
Ebből már kiindulohatsz,és  a saját szükségletedre igazíthatod.

xfg6v697j

Az előző hozzászólásom neked szőlt.

xabi

Ez jó ötlet. Köszi. A Getvar Setvar semelyik váltózója nem foglalt a Mach3-ban ?

xabi

Ha megírom a macrot úgy gondolom hogy az elején kérdezze meg hogy hány mm-re távolság után vegyen fel mindig újra 0.00 ha ezt az értéket kicsire állítom mindenhol fel fog venni 0.00 ha nagyobbra pl. 10-es lemeznél akkor kevesebb helyen fog felvenni (10 es lemez nem nagyon vetemedik.) THC-t nem tervezek egyenlőre, de ott is gondolom indulásnál fel kell venni egy 0.00 onnan szabályoz.

xabi

Elnézést még egy hülyeség van a MACH3-al. Ma kb.: 3-4 órát vágtam és valamiért kör kivágásoknál a G02-es utasításokat kihagyja. Pozícióba megy, lyukaszt, és nem járja le a kört hanem tovább lép a következő sorra. Olyasmit képzeljetek el hogy van 10 azonos talplemez mindegyiken 4 furattal, valamelyik talplemeznél mind a 4 lyuk meg van , van ahol csak három teljesen hektikus...  
Az az érdekes hogy csak körnél csinálja ovális, vagy szögletes kivágásoknál nem hibázik. A program hibátlan grafikusan szépen futja a köröket. Tanácstalan vagyok.