Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Lehetséges , de szép kis skriptet kell rá írni.
Régebben volt is fent a fórumon egy konkrét szerszámcserélős géphez írt működő verzió.
Amúgy megspórolsz egy szerszámbemérőt ha méretre állítva fogod be a szerszánokat, ha már szerszám cserélős a főorsó.  

RogerCo

A script megvan, ha kézzel nyomom meg az "autoTool" gombot megcsinálja, elmegy megméri, vissza áll oda ahonnan jött, csak a Z már jó helyen áll.
a főorsóm nem szerszám cserélős, mármint az, csak kézi ER20-as :)

Így csak az a rész hiányzik, hogy ezt vagy egy másnéven elmenett makrót meghívjon amikor az M6 parancs hatására megáll a program.

000000000

Páldául ez a CNC esztergám pneumatikus 8 késes szerszámváltó skript (M6Start.m1s)
T parancsra vált szerszámot PL: T2
Az egészben a legszebb hogy nem forgatja körbe az egész tárat hanem mindig a közelebb lévő irányba ugrik.  

Dim wait as integer, t_prev as integer, t_new as integer
Dim dt as integer, count as integer, dist as integer
Sub main()

While IsMoving()
    Sleep(50)
  wend

wait=300

t_prev=GetCurrentTool()
  t_new=GetSelectedTool()

dt=t_prev-t_new
  dist=dt

If dt>4 Then
    dist=dt-8
  End If

If dt<-4 Then
    dist=dt+8
  End If

count=Abs(dist)

While count>0

If dist<0 Then

ActivateSignal(OUTPUT2)
      Sleep(wait)
      ActivateSignal(OUTPUT1)
      Sleep(wait)
      DeactivateSignal(OUTPUT2)
      Sleep(wait)
      DeactivateSignal(OUTPUT1)
      Sleep(wait)

Else

ActivateSignal(OUTPUT1)
      Sleep(wait)
      ActivateSignal(OUTPUT2)
      Sleep(wait)
      DeactivateSignal(OUTPUT1)
      Sleep(wait)
      DeactivateSignal(OUTPUT2)
      Sleep(wait)

End If

count=count-1

Wend

SetCurrentTool(t_new)

End sub

xfg6v697j

A scfipted elejét a ciclestart lenyomásánakkéréséig az M6 start makróba teszed,az utána levő részt meg az M6end makróba.
Persze mielőt kísérleteznl,csinálj mentést az átírni kívánt makrókból.

RogerCo

Ezt tegnap megcsináltam, mármint a script-et az M6end.m1s -be másoltam ami eredetileg üres volt.  
És gyönyörűen megfagy tőle a mach. Annyira, hogy a gépet leállítani sem lehet csak lelőni :(

xfg6v697j

Ha gombnyomásra fut rendesen a makró,akkor M utasításban is kellene neki.
Küld át a scriptet,és megnézem,nálam mit csinál.

000000000

Sziasztok.

Újratelepítettem a mach3 vezérlőmet  de fordított képet kapok , hol tudom ezt megfordítani ?  
Köszönöm.

RogerCo

Okés.
Most nem vagyok "gépközelben" De egyébként a BlueScreen scriptje van átalakítva, némely sépci userDRO fixen beírva.

xfg6v697j

Ha user dro-k is vannak benne,akkor nem fogom tudni kipróbálni,de átnézem.

xfg6v697j

Ez a kérdésed nem egészen világos.
A gépeddel legyártott kép van fordítva?
Mert akkor azon a tengelyen,amelyik fordítva dolgozik,ki kell pipálni a DIR-nél az aktív low-ot,vagy ha ki van már pipálva,akkor ki kell ixelni.

000000000

Igen ,a kép van fordítva ,  köszönöm a választ
csaba

000000000

Szia csewe.

Félreértettük egymást , nem a tengelyek mozgásával van gondom , ha felfelé mozgatom a Z tengelyt akkor felfelé megy ...stb így tovább az X-Y tengelynél ezek jól mozognak. A beolvasott kép fordítva készül el , megcsináltam amit mondtál de ugyan az lett az eredmény. Valamit ki kell pipálni mert volt már ilyen gondom a tükörképpel de olyan rég volt hogy elfelejtettem ! Valaki esetleg tudja a megoldást?

xfg6v697j

A thgelydro mellett az eredeti képernyőm van egy 'scale'dro,aba írj '-1'et.
Ettől fordítva megy az a tengelyed.
Ezen a két módszeren kívül másról nem tudok.

tibs

Helló!

Azt nézd meg hogy ha x0-án áll és beírsz neki x100-at akkor merre megy. Ha ugyan arra mint az X+ gombal akkor jó ha nem akkor step/dir fordítás és X+ X- hotkey ujra definiálás.
Ezt a többi tengelyen is végezd el.

000000000

Hello! Az írásodból nem az derül ki,hogy a "0" pontod van rossz helyen?Lehet,hogy azt kell áthelyezni.A rajzoló progi "0" pontja nem ugyan ott van, mint a mach-é.