Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

frkdv6dyr

Tudom ajánlani http://www.rs-online.com/designspark/electronics/eng/page/mechanical" TARGET=_fnew>ezt a programot az elméletek kipróbálására. Nekem sokat http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1108805236" TARGET=_fnew>segített a tervezésben. (2014. ápr. 22. 12:15 | Válasz | #12514)

frkdv6dyr

zoli0302

Szia !
A LEICA 410 0.01mm pontos és 10m/S a max sebessége nem kicsi gép úgy 1.5x1.5m és huzalos.
Nen véletlen, hogy a "keresztneve":vad

Szedlay Pál

Neked is köszönöm a segítőkészséged.
Megpróbálom még egyszer hátha nem voltam eléggé érthető.
Úgy mint itt a fórumon sokan mások én is szeretnék építeni egy gépet. Elképzelem a felhasználási területet és az igényeimet.
Ez a feladat első része. Majd tudatlanul, de nagyon szorgalmasan megpróbálom az itt található információk alapján megtervezni.
A gép lelke a cnc vezérlő szoftver ami a mozgásokat vezérli jelen esetünkben a Mach3, de lehetne más is. Adott g kód estében változtatva a motor és mozgás paramétereket matematikai összefüggéseknek kéne lenniük és még sincsen. Arra szeretnék rájönni, én nem tudok valamit és emiatt nem jönnek az elvárt eredmények, vagy a Mach3 nem ismeri a matekot.  Ezt egy ingyenes Cad programmal nem tudom kipróbálni, semmi köze nincs a pályavezérléshez. Egyébként megnéztem, tetszik.

Szedlay Pál

És a "Wild-Leica TA 410" plotteren mekkora marómotor van?

s7manbs8

Mennyire bonyolult a kód ? Mert lehet a kanyarokban stb, vagy ha átlósan megy, nem olyan egyszerű az összefüggés ahogy gondolod, .

s7manbs8

Vagy ha lassú a gyorsulás, lehet nem is tud maxra felgyorsulni amit megadsz neki F értéket, és akkor hiába duplázod, nem lesz arányos, az arányosság, csak az olyan értékhatárok közt lesz, ahol a mozgás nem üti a plafont valahol.

Szedlay Pál

A 10m/s sebességet én pedig nem hiszem el az 600m/perces előtoló sebesség 0,01mm-es tűréssel.
Ezt valaki elhiszi?
Ezen a videón jól belassították, mert több mint 1s mire átér a túloldalra.

https://www.youtube.com/watch?v=26KrGUi05EY" TARGET=_fnew>Videó

000000000

Én értem a problémádat.  
Használj más normális CNC vezérlő programot, aminek a műszaki tartalma korrektebb. Olyat, ami nem a mesebeli csicsavilággal, pipaablak setup garmadával, idétlen varázslókkal, stb... próbálja elfedni alapvető hiányosságait, nem valóságos adatkijelzéseit a csodás szépségű felületein.
A mach-nak eleve a torka véres ilyen dinamikus feladatoknál, amire Te vágysz, ugyanis nem ismer különböző gyorsítási rámpatípusokat, függvényeket, így igazi egységugrással sem tudsz gyorsítani.

Szedlay Pál

A kód bonyolultsága és hossza nem befolyásol semmit. Ez egy konstans.
Ehhez választok a motor konfigba egy gyorsulást és egy max sebességet. A G kódban ezt nem lépem túl, nyilván itt a gyorsulás adatokat nem lehet megadni, de gondolom a beállított gyorsulás  maximummal fogja végig csinálni, mármint a gyorsításokat. Ezt lefuttatom. Majd átírom a gyorsulás értéket a kilencszeresére és  a G kódban az F értéket a háromszorosára ügyelve arra, hogy a motorkonfigban megadott sebesség értéket ne lépjem túl. Ezekkel a beállításokkal harmad annyi idő alatt kéne végezzen. De nem ezt teszi és erre szeretnék rájönni, miért nem.

Szedlay Pál

Legalább Te érted!

s7manbs8

Ez a Mach3 mennyire szereti, ha eltolást alkalmazok valami G52-vel pl. azt szeretném, hogy van egy kódom és abból 2 példányt akarok kimarni egy anyagra, akkor a középpontból mondjuk balra akarom X-et eltolni 55mm-re, és végrehajtani a kódot szubrutinként, majd ugyanezt jobb oldali irányba pl.

AKkor ezt G52-vel meg lehet oldani ? Azt nem teljesen értem, hogy ez hogy is működik, ha  

G52 X-55    -öt adok neki, akkor a beolvasott koordinátákat eltolja x-52-vel, jól értem, ha meg ezt az eltolás G52 X0 -ra veszem, akkor visszaáll az alaphelyzet, az mindegy, hogy a parancs kiadásakor a koordináta éppen mennyi ?

s7manbs8

De mennyire nem azt teszi ? Hány százalék az eltérés, mert ezt még nem írtad le megint.

Sz.József

Sajnos még ott nem tertok, hogy a Mach3-ban kipróbáljam,
de az NCT-ben így működik.
Reményeim szerint a Mach3 is "megeszi" ezt...

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sz_Jozsef/G52.jpg" border=0>

xfg6v697j

Ez pontosan így működik.