Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Béni

Pali79

Akkor a következő kérdésem: hogyan?

Béni

Ez a beugratós kérdés, ugye? [#nevetes1]

Előbb fogalmazd meg egyértelműen a feladatot, írd le, utána kérdezz!

guliver83

De mit is szeretnél?  

Pali79

Azon gondolkoztam, hogy eszterga tokmánnyal csinálnék egy 4. tengelyt. Szeretném majd kisebb dolgok esztergálására használni a gépet. Láttam ilyen megoldásokat videókon, de nem igazán volt nevezhető esztergálásnak, mert csak picit forgatott a darabon és nem folyamatosan.
A kérdés igazából az, hogy léptetővel is meg lehet-e csinálni vagy csak egy sima motorral hajtani.

Béni

Meg lehet, de nem érdemes.
A technológia fordulat és nyomatékigényét nem tudod kielégíteni így. Csak játéknak lehet jó.

guliver83

Lehet csak én nem értem, hogy mit is akarsz?
Milyen videó, nem tudnád a linket megadni?  

Pali79

http://www.youtube.com/watch?v=k-ComRrGZeg" TARGET=_fnew>Például

Egy viszonylag egyszerű forgástest készül ezen a videón. Nyilván esztergálni sokkal gyorsabb lenne, illetve (nem vagyok biztos benne, de ha egy normális fordulattal pörgetné a darabot és lassabban menne rajta szerszám sokkal szebb felületet lehetne elérni.

guliver83

Én is erre gondoltam, hogy negyedik tengely akarna lenni.
Mert volt egy olyan kérdésed is hogy 4 motort egyszerre forgatni és már, nem mertem rákérdezni.
Ki tudja te mire is gondoltál.
Forgatni lehet a 4 tengely léptetővel.
Meg az a lényeg, hogy mire is akarod használni?

Pali79

Hasonlóra mint a videón, csak kérdés, hogy lehet egy állandó fordulattal forgatni. A pozicionálást az értem.

kr97pwss2

Amikor "esztergálni" akarsz, akkor állítsd át a főorsó kimenetét Step/Dir-esre és a 4. tengelyed pinjeire. És ilyenkor folyamatosan fog forogni, és M3 vagy m4-re elindul, M5-re megáll, Sxx-el pedig a fordulatát tudod állítani. Persze ehhez előtte be kell konfigurálni a megfelelő beállításokat (gyorsítás, step/per,maxvel stb.)

000000000

Lehet, de ahhoz szinkron hajtástechnika kell.
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/scm/ROBSY-SCM11.wmv" TARGET=_fnew>Robsy C tengelyes videó

A Mach-al sajnos bajosan szikronizálsz, ezért olyan G kódod generálj, ami C, Z, X adatokat tartalmaz az "esztergályozandó" felületről, és akkor majdnem ugyanezt fogod kapni végeredményképpen.

Pali79

Köszönöm, ezekből már összehozok valamit!

lari

Urak! Tudna valaki segíteni?
Van egy forgatóm, amit szeretnék ideiglenesen átkonfigurálni az y helyére. A lényeg az lenne, hogy ne fokban legyen a kijelzés, hanem mm-ben.
Hogyan kell ilyen esetben kiszámolni a motor tuningnál a lépésszámot?
A forgatót szervomotor hajtja, 1250 az encoder felbontása. A motor 1:2-es áttétellel hajt egy csigatengelyt, a csigahajtás áttétele pedig 1:40
Jelen esetben a forgató tengelye egy körülfordulással 201.06 mm-t kellene, hogy megtegyen. Ez úgy jön ki, hogy egy 64 mm átmérőjű csődarabot kellene gravíroznom, ennek a kerülete 201.06mm

000000000

A 201,06 mm –ert kell visszaosztani az enkóderig.  

Mindjárt számolok.