Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

hyuekyh7a

Természetesen Tibornak igaza van!
Esetleg meg lehet próbálni a frekiváltó fel és lefutását 0 közelire beállítani, és minimum önzáró hajtást kialakítani.

Révész Richárd

Szerintem egy PLC+HMI és megoldja minden gondod.
Egyet értek Tiborral, de ez nem egy száguldozós hajtás, hogy tele legyen rugalmassággal.
Régi gépeken is sima aszinkron motor van, orsóval tekeri a medvét és mégis pontos.

rcnn85cxp

Köszönöm az észrevételt, én is kalkulálok a túllendüléssel, a frekiváltón 0-ra van állítva. Gyakorlatban a gép üzemel, most egy induktív szenzor állítja meg a medvét a pozícióban, de nagyon nyűgös a beállítás. Igazából kettő, mert az egyik a lemez érintése előtt lassít, a másik pedig megállítja, és irányt vált, ha elérte a hajlítási szöget. A reprodukálás igazán megvalósult, a 100. darab is ugyanolyan mint az első, de a beállításra mindig elmegy néhány hasznos darab. A linket megnéztem, szerintem, használható, de most megyek kísérletezni. KÖSZÖNÖM! ha megleszek, töltök fel képeket.  

000000000

Sziasztok. Találkozott már valaki azzal a problémával, hogy Mach3 (mill) kicsit zavarodottan működik. Vagyis ha kézi kerékről vezérlem a tengelyeket minden ok. Ha JOG módban Mach3-alatt mozgatom a tengelyeket akkor is minden jó. Ha viszont MDI-ba vagy programmal futtatok valamit akkor össze vissza és egyszerre nyekergeti a tengelyeket. Nem is mozognak csak érdekes módon kerregnek akkor.

keri

Béni, vagy aki tudja.
Ha azt akarom hogy gombnyomásra megkeresse a Home/ref. kapcsolót, és nullázza is hozzá a gép koordinátát, arra kell írnom egy VB scriptet, vagy van rá kész függvény?
Csak mert keresem de nem találom, illetve amire úgy gondoltam hogy ezt kéne tudni az nem csinálja...vagy én rontottam el valamit.

keri

JOG módban visszavesz a sebességből. MDI-ben meg teljes sebességgel megy, és az túl gyors a mechanikádnak.
Motor tuningnál vegyél vissza a végsebességből, esetleg a gyorsulásból addig amíg megbízhatóan nem megy.

Rabb Ferenc

A "HOME" gomb megnyomása nem elég erre? Persze előzőleg a Config > Homing/Limits ablakban beállítod a "Soft max" és "Soft min" értékeit és engedélyezed az "Auto Zero" funkciót

keri

De jó lenne, csakhogy felületet programozok, és erre akarok csinálni egy "HOME" gombot :) Sajnos a standard funkciók, nem mindig úgy működnek ahogy elvárná az ember. Az eredeti felületben megnézem, kimásolom és nem működik.
Elég bosszantó tulajdonsága ez a MACH-nek, és főleg a próbálgatások miatt sok időbe telik egy felület leprogramozása, de érintőképernyőm van és a letölthető felületek nem praktikusak.

Béni

Gyakorlatilag ez egy hagyományos referenciapont felvétel, aminek számtalan módja van.

1. Kell lenni beállított Home bemeneteknek!
2. #11551 - Rabb Ferenc hozzászólása (Kiegészítés: a működéshez nem kell a Soft Min/Max, az a Soft Limit funkcióhoz kell.)
3. A gombnak megadod a következő OEM kódok egyikét:

105: Home/Reference All Z Then X,Y,A,B,C
211: Home/Reference X and Z (eszterga)
240: Home/Reference All Forced De-Reference
246: Home/Reference All Forced

Ha tengelyenként külön akarod kezelni:

1022: Home/Reference X
1023: Home/Reference Y  
.
.
.
1027: Home/Reference C

Lehet VB scripttel is. Egyik megoldásom: (speciális, screenset függő!)

If GetUserLED(1005)=1 Then
  SetUserLED(1005,0)
Else
      If (GetOEMLED(804)=0 And Not IsMoving()) Then
    DoOEMButton(1003)  
    SetUserLED(1005,1)
    Sleep(200)

DoOEMButton(1024)

While Ismoving()
      Sleep(100)
    Wend

DoOEMButton(1023)

While Ismoving()
      Sleep(100)
    Wend

DoOEMButton(1022)

While Ismoving()
     Sleep(100)
   Wend

SetUserLED(1005,0)

End If
End If

keri

Nagyjából ilyen lesz. Szigorúan az általam használt funkciókra és elrendezésre van kitalálva, hogy egyszerű és áttekinthető legyen (nekem) Úgy van méretezve, hogy a valós gombok méretével egyezzenek meg a grafikus gombok, így nagyon kényelmes az érintőképernyős használata.
Jobb felső sarok még nincs kitalálva, mert persze a Jog és Spindle módok sem működnek egyértelműen.
https://jgpqpg.dm2301.livefilestore.com/y2pu1HsM1mr0lZq0fDs4qtYA-oFleCQfaaBZkBiR8v-xUOcPZBT3hfgE78EZbvfOEe1IKhUQwn4kvKVk8YS-Ck7Jznh_IguIJXLl4nzFvTEFvo/TouchTurn15.jpg?psid=1" border=0>

keri

[#worship] Köszönöm, ez alapján el tudok indulni.
Egyenlőre csak úgy csinálja, hogy oda megy 0-ra meg külön tudom 0-ázni. Beállítottam a REF kapcsolót, és azt várnám hogy amíg az nem kapcsol addig tekerjen, de megáll nullánál.

Béni

Igen,ez akkor szokott lenni, ha nincs bemenet engedélyezve. Illetve, ha párhuzamos portról üzemeltetnéd, de nincs telepítve a párhuzamos port pluginja.

keri

Na akkor ez a gond, mert csak VMware alatt szórakozok vele. A fizikai vezérlő gép mellet hideg van :)

Béni

Én is nyaltam így vele 1-2 napot.  :)

Pali79

Sziasztok!
Meg lehet azt csinálni léptetővel, hogy a 4. tengelyt folyamatosan forgassa?