Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

robroy007

ha van a david-nak mach pluginja amivel alapesetben tudja vezérelni akkor egy oprendszeren belül megoldható, de külön gépen kifejezetten hihetetlen számomra elképzelni a dolgot
max. ha másként nem úgy, hogy a mach, valamelyik bemenetét szólítja meg a david és arra előre megfogalmazott dolgot csinál

3vv2btrhv

A höskorban még tudtak a PC- ék egymást közt adatot cserélni , ma ez miért nem müködik ??

robroy007

adatcsere most is megy zokszó nélkül de ez már nem az

ez így inkább hasonlít egy távvezérelt felügyeleti dologra amit célirányosan szabványos protokollokkal kötnek össze és egyedibe tervezett funkciókat hajtanak végre pl épületfelügyelet tűzjelző fűtés a jó ég tudja még miket

amit te szeretnél az kb olyan mintha a kohóból odaszólnának a henteshez,h vágjon le 5 marhát kelet felé fordítva előtte megitatva egy oda-vissza mozdulattal elvágva a nyakát

mindenki tudja a dolgát a saját területén, de mégis csak jobb ha odamegy valaki és szépen megkéri közvetítve a feladat elvégzésére a másikat , viszont itt a közvetítő egyik nyelvén se tud és egyikkel se haver, hogy menjen a dolog

és sajnos még nem is egy cég terméke, hogy legyen egy kis lehetőség könnyedén kölcsönös nyelvre hozni őket

3vv2btrhv

Akkor marad az a megoldás , hogy a két egeret úgy megoldani , hogy mindkét bal gombot , egy közös kapcsolóra bekötni . Mert már eredményt tudnék felmutatni , ha a két programot egy kattintással elindíthatom  .

Béni

Igen, az eszterga modul is kezeli az override-ot.
A számtalan képernyőkészlet között biztosan van, amelyiken legalább két lehetőség is van a használatára és olyan is lehet amelyiken nincs.
Az alap készleten az S és F DRO melletti + - jelekkel lehet állítani.

90p3mhzrp

Köszi a választ.

rcnn85cxp

Sziasztok!
Igen régen látogattam már meg a fórumot, nem volt időm netezni, elég nehéz gazdasági éven vagyunk túl. Most az ünnepek között teremtettem időt, hogy foglalkozzak egy már több éve készülő projektem elektronikai részével, de egy igen kemény diót fogtam ki!
A projektem, egy cnc vezérlésű élhajlító gép, melynek az ütközőegységét, (5db léptetőmotor) és a medveegységet szeretném vezérelni. A gép, már egy éve szolgál engem, mechanikusan hibátlan, (az előállítási költségeit tekintve) A medvét, lánchajtással, és orsókkal valósítottam meg, erre szereltem egy üveg 5u-os mérőlécet.Tegnap sikeresen csatlakoztattam a mach3-hoz, a mérőléc mér, de sehogy nem tudom a programot rávenni, hogy a mérőléc legyen az encoderem. Igazából nem a mach-ot akartam vezérlőprogramnak, de nem találtam olyan szakit, aki megvalósította volna a vezérlést. Marad a házimunka. [#wink]
Tehát azt szeretném megtudni, hogy egyáltalán a vezérlőprogram alkalmas-e arra, hogy az útadó legyen a DRO és ne a léptetésvezérlés. Lehet, még a kérdést is rosszul tettem fel, megpróbálom másképp fogalmazni.  
Azt szeretném, ha a programban meghatározott értékig hajtsa végre a program a mozgást, de az útadó értékét vizsgálja, akár egy szervovezérlő, a motor mozgatását.
Örülnék, ha valamelyik tapasztaltabb fórumtársam tudna tanácsot adni, mert sajnos a program leírásában az encoderről nagyon kevés használható információt találtam.  
Ha tudtok segíteni, mailban jelezzétek, mert nem  vagyok fent a neten egész nap! címem: hamorir@gmail.com (a regisztrációs címem már nem használom, ne arra írjatok!)
Segítségeteket előre is köszönöm!  

Miki2

Szia!
Azért, hogy nem vagy fent a neten egész nap egy olyan kérdéskört feszegetel, amire sokan kíváncsiak lehetünk.
Egyébként az encoderes léptetőmotor a hozzávaló vezérlővel megoldás lehet.
A Klavió emlékeim szerint forgalmaz ilyen motorokat és vezérlőt.

xfg6v697j

Véleményem szeritn ebben a speciállis esetben megoldható a dolog makróval.

rcnn85cxp

Sziasztok!
A dolog még ennél is bonyolultabb, mert a medve, nem léptetőmotorral, vagy szervóval van meghajtva, hanem frekiváltó és 3fázisú motor segítségével. A medve vezérlést úgy gondoltam ki, hogy pld a M3 utasításra, vagy bármely programozható kimenetre adtam volna utasítást a programban, hogy a frekiváltó elindítsa a motort, majd pld. Z tengelynek (mely virtuális, mondjuk 2portot használva, hogy ne foglalja a hasznos kimeneteket) a megfelelő értéket, ami ekkor elindul a pozícióra, de a pozíciót a mérőléc adná. Ha eléri a pontot, a program továbblép a következő sorra, M5 kikapcsolva a frekiváltó által a motort. Tudom, hogy ez egy kicsit zűrösnek tűnik, de szerintem ez esetben csak ez a járható út, de ez már meghaladja a mac3 ismereteimnek képességét!

rcnn85cxp

Szia!
Lehet-e olyan makrót írni, mely if-then parancssort tartalmaz? amit, a mach is kezelni képes? Pld. nekem az G31 utasítás jut eszembe példaként, ami a tapintás parancs, G31Z-100F50 elindul a programozott pozícióra és csak akkor áll meg, és lép a következő sorra, ha vagy eléri a Z-100 értéket, vagy a tapintás megtörténik. Egy ilyesmi kellene úgy, hogy a mérőléc értékét figyelje.    
De ez is csak egy kósza ötlet, mert ugyebár a gond, az az encoder DRO figyelése, amit nem tudok parancsban adni.

hyuekyh7a

Valahol a mach fórumon találkoztam régebben egy cső hajlító megoldással ami szintén egy encoder jelet nézett és ha vissza engedett a cső hajlítás után akkor újra rányomott. Lehet ez kellene neked is.

rcnn85cxp

emlékszel még melyik topikban?

000000000

Ez így elvileg is bonyadalmas és hibás elképzelés. Az a gond, hogy egy mezei frekiváltós hajtás a betárolt mozgási energiák miatt és az egész hajtásrendszer nagy időállandója miatt is jócskán túl lendül majd, hiába kapcsoltad ki start-stop elv alapján akkor amikor az útmérő szerint elérte a stop pozíciót. Ezzel számoltál?
Ezt a jelenséget pedig csak úgy tudod elkerülni, ha szervo körként szoftveres PID mozgás szabályzó algoritmust alkalmazol, ehhez pedig a Mach nagyon kevés, és a hajtástechnikád is jelenlegi formájában nem alkalmas erre.