Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

X Y tudom mozgatni , csak a Z nem müködik !!

mu45tbne

Sziasztok.
Mach3 ban szeretném a fordulatszámot mérni, adíg eljutottam hogy beálítottam a mach et, bemenő jlet érzékeli, inkább a gyakorlati megvalósításra gondolok, tengelyre való mérőrendszer esetleg hozzá való elektronikai kapcsolás, merre találok esetleg már műkdő megvalósításokat amit le lehet koppintani?
Üdv Gábor.

istvan58

torrente

Sziasztok!
Mosanában próbálom életrekelteni első cnc gépem elektronikáját, de sajnos nem sok sikerrel. Kínai vezérlővel próbálkozok, amihez van kézi irányítóm is (az a kicsi bilikék..) amivel rendeltetésszerűen működik, viszont a Mach3-mal már vannak gondok. Csak az egyik tengelye és csak az egyik irányba mozgatja, a másik mintha be se lenne kötve, a harmadik meg csak hangot ad ki (mintha magas fordulaton menne) de nem mozdul. A pinek és portoknál több beállítással próbálkoztam de nem lett jó.  
Volt már hasonló problémátok? Mi lehet a gond, mit javasoltok?
Köszönöm előre is!
Péter

000000000

Valószínűleg a motor tuningban kellene turkálnod.  

000000000

Kézi irányító nélkül próbáltad ?  
A másik meg az engedélyező jel is be van állítva ?  
1000 dolog lehet ami miatt nem akar menni.
Amúgy is a kék kínai vezérlő sok gyerekbetegségtől szenved.

torrente

Próbáltam a kézi nélkül is, de látszólag nincs rá hatással, hogy csatlakoztatva van-e. A pin és portbeálljtásoknál be van állítva a tengelyek engedélyezése.
A motor tuningnál sebesség és gyorsulás állítható, ami mindhárom tengelynél egyforma, tehát az nem lehet rossz (szvsz).
Próbálkozok még..

000000000

Akkor újra !
X-Y-Z engedélyező jelei be vannak állítva a Config - Ports and Pins - Output Signals alatt Enable1, Enable2, Enable3  
Legalább is ez a 3-at kell aktiválni és port alatt megadni az aktuálist (1-es), és a pineket.
Itt egy kis segítség hozzá.    
Ez a 4 tengelyes kék beállításához van  

A fórum fos motorja tuti szétkapja a táblát , de remélem így is tudod értelmezni.  

Pin  LPT  Driver  
1  (strobe)  X-CW/CCW  
2  (D0)  RELAY (heater)  
3  (D1)  Z-CLK (step)  
4  (D2)  X-ENABLE  
5  (D3)  Z-ENABLE  
6  (D4)  Z-CW/CCW (direction)  
7  (D5)  Y-CW/CCW (direction)  
8  (D6)  E-CW/CCW (direction)  
9  (D7)  E-CLK (step)  
10  (ACK)  INPUT (limit switch)  
11  (BUSY)  INPUT (limit switch)  
12  (PE)  INUPT (limit switch)  
13  (SEL)  INPUT (limit/stop switch)  
14  (AFEED)  Y-CLK (step)  
15  (ERROR)  N/C  
16  (INIT)  X-CLK (step)  
17  (SELIN)  Y-ENABLE  
18  GND  GND  
19  GND  GND  
20  GND  GND  
21  GND  GND  
22  GND  GND  
23  GND  GND  
24  GND  GND  
25  GND  GND  

000000000

Egyszer megszívatott ez az engedélyező jel mert a portok alapból magas szinten voltak és ment a vezérlő tökéletesen, aztán állítottam valamit és semmi nem ment.
Csak csendesen sípoltak a motorok mint nálad is, de nem mentek.
Viszont ez egy dobozolt vezérlőnél volt amihez a kis sárgák mindent leírtak , csak a francos pin kiosztást hagyták ki.

000000000

Szerintem, a motor tuningnál más is állítható.  

Én, pl a step pulse és dir pulse értékét 5 re állítanám, elsőre.  
A mm re eső lépésszámot a próbára 400 ra venném.
A gyorsításokat és sebességeket is visszavenném.  

A vezérlőn, a lépés felbontásokat fél, vagy negyedre állítanám.  
Ellenőrizném az árambeállításokat is.
Azután, ha már működik. Keresném az optimális beállításokat.  

Ilyesmire gondoltam.  

000000000

Remélem azt tudod hogy míg nincs engedélyező jel és nincsenek beállítva a pinek és port addig hülyeség azt csinálni amit mondtál ?
De egyszerű kideríteni a hibát, ha van engedélyező jel akkor a tengelyeket fogja a motor, ellenkező esetben meg nem.  

000000000

Én, nem értek hozzá. Csak ez jutott eszembe.  

000000000

Pedig te vagy a léptetőmotor guru aki előadást is mersz tartani.
Mert: Aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja, aki tanítani sem tudja az tanácsot ad.
Én speciel megcsinálom , mert tovább tart elmagyarázni mint megcsinálni.  [#hehe]
Ezért szoktam inkább felajánlani, ha végképp nem birkóznak meg vele és a közelben van akkor hozza el.
De nagyon drágán dolgozok, ezt többen is tanúsíthatják
Csak a sok isten fizesse meg-töl lassan leszakad a padlás [#hehe]

bznc93pf5

merevítsd be még több erősebb, vastagabb i gerendával![#nevetes1]

4va4kwi

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy megoldható-e hogy a motorok kimenete vegyesen legyen quadratura és step/dir? 2 vezérlőm quadraturás jelet vár a 3. meg step/dirt.