Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

Nem akarom szítani a kedélyeket...:)
A köznapi életben a 3 dimenziós merőleges (ortogonális) koordináta-rendszer az általános. Ezt hívjuk Kartezián vagy Descartes-féle rendszernek. Vannak más, többdimenziós rendszerek.
Így például egy 5 tengelyes marógép a 3D-s alakzat marópályáját természetesen 5D-s koordináta rendszerben számolja. A cnc eszterga X-Z koordináta-rendszere 2D-s. A főorsót azért nem szokás a koordináta-rendszer tengelyének tekinteni, mert nem pozíció vezérelt. Ha pozíció vezérelt, akkor már 3D, és ha még C tengely is van, akkor 4D-s.

000000000

"természetesen 5D-s koordináta rendszerben számolja."

Gondoltan én, hogy a 4D már kevés lesz. [#nevetes1]
Már az ötödiknél tartunk és még csak délután van.
Pedig a harmadik utániak, már csak a képzelet szülöttei.

000000000

Én is láttam sokadik dimenzióról szóló filmeket, de ezeket azért ne tekintsük bizonyítékoknak. [#rinya]

svejk

Ej-ej Szegelgetek, ma délutánra sem találtál semmi hasznos elfoglaltságot? :))

x4rhew5r3

Leragadtál Descartes korában[#smile]
Nem fogod elhinni, de görbült terek is értelmezhetők:)
És most nem arra gondolok, hogy elgörbült a lineáris vezeték:)

000000000

Nektek nem fáj, hogy kicsit szakmai fórumon gyerekes hülyseségeket tálalnak tutiként?
A legelemibb dolog, hogy el tudjuk magunkat helyezni a való világban, ami azért nem a valóvilág nevű hányás.
Mert a szint már lassan a közállapotokra is igaz.
Ha így haladunk, a bolondokháza az egyetlen értelmes hely.
Persze, viszonylag.
Mert kint több a zakkant, mint bent.
Mert ugye, rögzítsük először a viszonyítási alapot.
Itt már ott tartanak, hogy először azt mondják, hogy ez egy méter. Utána faragják a méterrudat.
Eddig meg volt az etalon és ahhoz mértek.

000000000

Némi tömény után bármi értelmezhető, mert értelmét is vesztheti.
Ez a Descartes attól még nem ki a divatból, mert régi.

Egy dolog a dimenzió és más dolog különböző koordináta rendszerekben való, esetenként öncélú zsonglőrködés.
A dimenzió, ha jól saccolom, nem koordináta rendszerekhez van kötve. [#nevetes1]

Némi tudatmódosító után persze, esetenként átértelmezheti valaki a valóság.
Egészen addig, amíg nem találkozik vele.
A szembesítés aztán időnként fájdalmas is lehet.
Olyankor a hit véget ér.

kua93zk4w

Sziasztok!
Mach3 beállításhoz kérnék segítséget.
A PC-ben elszált az alaplapi nyomtató port, tettem bele egy port kártyát amin két kimenet van és nem bírom működésre bírni vele a gépemet.
 Amit eddig elkövettem: Az alaplapi porttot átneveztem Port3 nak  
Amit beleraktam megkapta a PORT1 és 2 nevet
Kikerestem az erőforrásokat a mach3 ba beírtam az elsődleges porthoz.
De semmi eredmény
Olyanok történtek hogy a z tengely indította a marómotort az x az y tengelyt ki-be kapcsolás után meg semmi.
Valakinek lenne még ötlete hogyan tudom működésre bírni?

svejk

Biztos ismered a szembe jön az autópályán....sztorit.

Én nem nagyon igazodok el ezekben a dolgokban, csak sejtem mint macska az esőt, de számomra javarészt érthetőek ezek az akárhány D elnevezések, mint megmunkálási irányok.

Egyébként felőlem nevezhetnénk cicka farkának is, a lényeg hogy valamelyest megértsem.

Az hogy nem egzaktul vannak leírva és Te kevered a valós 3 irányú kiterjedéssel nem probléma, csak ne terjeszd. :)

Bár tudom hogy érted csak most épp Szegelgetek nincs otthon és a Kötözködöm ír helyette már napok óta. :)

000000000

Ismerem. Persze.
A dolog pikantériája, hogy nem velem jönnek szembe.

Biztosan titkot árulok el, de amikor nem a "háromdés" világképről esik szó, akkor illik jelezni, hogy nem a valóságosról van szó.
Mert világkép bármennyi lehet.
Valóságos, meg csak egy van.

Ha már az idióta hasonlatoknál tartunk.

Mennyi?
Harminckettő!
Mi harminckettő?
Mi mennyi?

Szóval. Amikor szimplán dimenzióról beszélünk, az vagy kettő, vagy három.
Túl sok varia nincsen.

Amikor tengelyekről beszélünk, az bármennyi lehet, csak meg kell adni, hogy melyik koordináta rendszerről van szó.

svejk

"Kikerestem az erőforrásokat a mach3 ba beírtam az elsődleges porthoz. "

Itt azért hiányzik egy vessző vagy egy "és" szócska, mert nélkülük kétféleképpen értelmezhető...

Nálam pl. a Rendszertulajdonságok, etc.-ban az LPT3 I/O tartományánál a BC00-BC07 olvasható.

Ezt kell beírni a mach3 configjában a Port Addres-hez 0xbc00 alakban.
A Port Enable-t ne felejtsd el kipipálni.

svejk

Tudod, ez egy "kicsit szakmai fórum..", itt már félszavakból is megértjük egymást.
Netán ha valaki kicsit is figyelmesen olvassa az előzményeket főleg tudja miről van szó.

No de mit is töröm magam, hisz tudod Te is tudják a fórumtársak is tudom én is a szándékod...
Nem megyek veled a málnásba. :)

000000000

"Tudod, ez egy "kicsit szakmai fórum..", itt már félszavakból is megértjük egymást."

Ez valami besenyőpistás izé?
Mert pont ez a dimenziós valami bizonyítja, hogy inkább valamiféle kendermagos valami, mint "szakmai" fórum.
hacsak nem, kendermagos szakmai.

Hogy lehet olyat mondani, hogy egy koordinátarendszer idejétmúlt?
Én emlékszem, hogy egy pali szerint a gravitáci volt maradi elképzelés.
Fel is ment a pali egy tízemeletes tetejére.
Leugrott és nem volt alkalma megtudni, hogy a gravitáció idejét nagyon régi ugyan, de még hatályban van.  

kua93zk4w

Ezt írtam

Ide:

És mégsem működik.

x4rhew5r3

Kár erőltetni azt a vonalat, mert még félrevezetsz valakit:)
A Kuka robotnak csak csuklói meg forgó tengelyei vannak, abból is 5 vagy 6. Egy darab egyenes tengely nincs benne. Az például valóság és mégis 5 vagy 6 dimenziós tér írja le a mozgást. Nem érdemes vitázni ezen, te szigorúan a 3 tengelyre épülő derékszögű koordináta-rendszerről beszélsz, de a szakma ettől többet is tud:) Részemről ennyi....