Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

kuv5p7226

Valamit nem értek.

Ha profi - értsd, termelő - helyen dolgozol, ott mit keres egy hobbi célú szoftver?

Milyen gépet vezérel, ami nem tud saját magától sugárkorrekciót (G41 és G42)?

Itt olyat érzek mint 35 éve a hangalámondásos többször másolt James Bond filmeknél: nem stimmel a kép és a hang.

Tehát mik a konkrét körülmények?

kuv5p7226

Márpedig alapesetben 2D-ben esztergálsz: Z a hosszirány és X a keresztirány. A 3D ott jön be, amikor az Y tengelyt is beiktatod, azaz a szerszámot a középponttól el tudod vinni a harmadik irányba (pongyolán: föl-le). Ezt gyakran C-tengelynek is hívják.
Ennek persze csak hajtott szerszám esetén van értelme, de olyankor azt már esztergálóközpontnak hívják.

000000000

A melóban Gildemeister CTX500 és 620 gépen melózok vagy mikor min... colchester alpha, t8-as tornado vagy traub... Beállítós vagyok egy motorokat gyártó cégnél (SEM Limited)  

Tudom... C tengely - sokkal több mindenre lehet használni... képes marni, fúrni bárhol C tengellyel össze lehet szinkronizálni és akkor akármilyen formát képes kimarni...

Ez az én hobby gépem itthon :) Mivel a gyári szoftver amit én használok (heidenhain fanuc meg tx-8h) ezek mind profi cnc vezérlések...na jó a fanuc inkább vicc mint vezérlés de ezt csak én mondom... ott bármi ilyet könnyen megcsinálok mert ugye 1. ez a szakmám, 2. tudja a gép könnyen...  

Az otthoni kis gépemmel foglalkozom szabadidőmben, mivel maró gépen sosem dolgoztam/programoztam így ezt is meg akarom tanulni és mivel "eszterga aggyal" gondolkodom (még) így ebben segítséget kell kérni :)

Az írt segítségeket ki fogom próbálni amint időm lesz... és nagyon hálás vagyok hogy ennyi segítőkész ember van ezen a fórumon...

2dbfy8y

A G41-G42 D értékkel jó fog lenni!
A végén meg G40-el kell lekapcsolni!
Az a lényeg, mindig a G41-G42 D és X, Y értékkel járj rá a kívánt pontra, utána meg G40 X Y al járj le, abban nem vagyok biztos, hogy ott nem e kell neki beírni a D0 értéket!
Ha nem mész semmire, kipróbálom, és megírom, hogyan is kell!

kuv5p7226

A G40-G41-G42 triumvirátus használata kicsit trükkös, ráadásul vannak kisebb CAM szoftverek amik nem is rendesen kezelik le minden gépre. Antireklámot most nem csinálnék az ügynek.

Ha a DXF alapján a Mach legenerálja neke a kódot és futtatni is tudja, akkor midnen rendben, nem kell kézzel ügyködnöd benne. Ha kézzel kell megírnod pl. a pálya ismeretében, akkor muszáj pontosan érteni, mert szerszám és/vagy munkadarab törés a vége egy pár tizeddel elhibázott kilépő koordinátának.

Más.
A Fanuc vezérlést miért tartod viccnek?
Miben más/jobb a többi?

000000000

Köszi! Hétvégén majd megnézem és ha nem megyek vele semmire akkor írok... Köszi a segítséget

000000000

Nos programozni nagyon egyszerű, viszont buta vezérlés... szerszám paramétereket is csináltam vele meg a manual guide legújabb verziója is vicc... Amikor megírtam neki az automata szerszámbemérést, hogy egyszerűbb legyen nekem az állítás akkor egy idő után elfelejtette az egészet... A maunal guide.. mármint ezt vagy beleteszik egy vezérlésbe vagy nem kínálják extrában... nekem ez a véleményem...

A heidenhain cnc vezérlés nagyon jó, olyan mint a siemens... felhasználó barát és nem kell berágni a gépkönyvet hogy ha valamit akarsz csinálni. Ja a fanuc vezérléshez még annyit hogy nálam magát törte össze a gép... én meg csak álltam hogy na most mivan? Azért cnc ilyet nem csinál, hogy minden bele programozott biztonsági korlátot elfelejt és magától lódul meg. Az meg egy személyes tapasztalat hogy az a gép amin fanuc vezérlés van az ropi... az összes gép (amin melóztam és melózok most is) nem tartja a méretet...

Az a ctx amin melózok... annyit tudok mondani róla hogy ha egy jó darab lejött róla akkor onnantól ugyan olyat csinál...15-20 mikronon belül van minden darab... Persze erre a gépre is érvényes hogy ha be van melegedve... reggel 20 mikront el kell rajta írni, de azzal este 10ig elvan, csak a lapkát kell benne cserélni ha szól... meg mérni és ha kell akkor írni kell rajta. +-0.02 alatti tűrésezett dolgot kell mérni, a többi tudod hogy jó úgy is és ez nagy biztonságot ad...

HJózsi

A Mach3 http://www.machsupport.com/wp-content/uploads/2013/02/Mach3HU.pdf" TARGET=_fnew>doksiját már nézted? ... Szerszámtábla, korekció mind benne ...

kuv5p7226

Ezt konkrétan egy darab vezérlő csinálja vagy az összes Fanuc ilyen?

000000000

Na tessék!
Már megint átvertek!  [#nevetes1]

Én meg kis ostoba azt hittem, hogy a 3D -s világban mozgok egy 2 tengelyes esztergával.
Erre tessék!
Itt van nekem egy 2D-s világ, két tengellyel.
Szegény embert még az ág is húzza.

No de nyakunkon a negyedik dimenzió.
Lehet szaglászni a mobilokat, mert a szag a negyedik dimenzió.
Igaz, hogy csak április elsején és csak a hülyéknek.

Javasolnám, egyezünk ki az alapból 3D-s világgal, meg két, vagy esetenként három tengelyes esztergával és hogy a kéttengelyes esztergával is 3D-ben esztergálunk ha karunk, ha nem akarunk.

kuv5p7226

A 4D-s eszterga az a pinaszagú eszterga lesz.

De miután a hagyományos esztergák két tengelye síkot feszít ki és nem teret, törődjünk bele a fenti csodaeszterga érkezéséig a 2D-be.

000000000

Ezek a nyelvújítók, mióta a megszorítást átkeresztelték nem megszorításnak és a választási vereséget kétharmados győzelemnek, azóta azt hiszik, hogy mindenki vevő erre.
Pedig csak azok, akik negyedik dimenzió gyanánt a mobiljukat szaglásszák és nem csak április elsején. [#nevetes1]

000000000

Röviden.
Ne keverd már a tengelyt a dimenzióval, mert kiderül, hogy azért fértél hozzá a géphez, mert az ápoló elment kávézni.

kuv5p7226

Márpedig az esztergánál a forgácsolási pont 2 dimenziós térben mozog.  persze a munkadarabot tekintve mondhatod 3 dimenziósnak is, de akkor légy oly kedves és számold me a tengelyek közé a főorsót is, amivel forgatod.

000000000

Már meg a főorsó is!
Mondom én, hogy addig osztod, meg szorzod, hogy 4D lesz a vége. [#nevetes1]