Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

Szerintem ezzel a beszélgetéssel át kell menni egy másik topicba!

ebalint

Ez talán segít :http://www.fapo.com/1284int.htm" TARGET=_fnew>LPT

Kell, hogy legyen normális infó, jó pár éve biztos volt.

Most sajnos nem tudom előkaparni.

A felhasználás szempontjából a BIOS-ban olyan módot kell beállítani, amit az alkalmazás igényel.  / ha van ilyen mód ...

A mai gépeken már lpt sincs.

000000000

Maradjunk ennél, de ez csak féligazság.
Pl, mert minden multitaszkos rendszer így csinálja.

Játékprogramokban, akár DOS alatt is szinte végtelen számú időzítő tud futni.
Ez már érdekesebb.
Ez a dolog kulcsa.
Vegyük még oda, hogy számtalan tevékenység a központi egység sem kell.
(DMA)
Sebesség, vagy időkritikus feladatoknál, meg senki nem a processzorra bízza a megszakítások kezdeményezését. Hanem az alaplapon levő időzítőre.
Neki se kell se processzor, se oprendszer, hogy kiossza a rábízott melót.

Téged, mint linuxost, nem akarlak elkeseríteni, de a linux annyira érdektelen, hogy vírust se írnak rá.
Nem mert nem lehet.
Minek?
Van annak elég baja nélküle is.

Miért kel a Mach-nak "titokzatos" számokat irkálni az időzítéshez?
Nem az éppen aktuális oprendszer miatt!
Hanem, az aktuális alaplap miatt.
Szerintem, érdemes lenne átvenni egy kicsit az Intel processzorokról dolgokat.
Multitaszkos rendszerben meg eleve nem lehet valóságos címekkel dolgozni.
No dez már tényleg egy hosszú történet.

Egy dolog a marketing, meg más dolog a valóság.
Magyarország jobban teljesít.
Tényleg?
De, miben?
A marketing, az már csak ilyen sánta kutya dolog.

kuv5p7226

A Mach-ot is érinti a problémakör, még ha nem is látszik ez elsőre.

KoLa

Én már a Machot elfelejtettem majdnem!A Linux cnc-t meg csak követem a távolból, viszont rohadt' stabilan hozza amit akarok!

kuv5p7226

Pont a lényeget ugrottad át...

A DOS semmit nem csinált, viszont ha ráültettél pl. a timer interruptra valami saját rutint, abból nem hívhattál meg DOS megszakítást, mert összeakadt, ugyanis _szándékosan_ nem reentránsra írták meg, mert akkor elég lett volna a DOS még nagyon sokáig, így viszont hely lett csinálva a későbbi vindózoknak.

A modern oprendszerek valóban multitaszkosak, időszelettel dolgoznak, de a lényeg nem ez, hanem a _rendszerhívások_, amik kernel szinten futnak és a user program nem tudja befolyásolni őket csak egy másik rendszerhívás, viszont egy rendszerhívás elveheti az erőforrást a user programtól. Ezt a dolgot teszi rendbe a realtime, hogyha te a user-space-ből időzítést kérsz, akkor az meglesz és annyi lesz. Az általad kezdeményezett rendszerhívás pedig egy adott időn belül le fog futni és te tudod is azt az időt.

Nos ezért kell a Mach-hal gányolni trükkös számokkal, mert az oprendszer (bármelyik vindóz) ezt nem tudja.
Hozzáteszem, alapból a Linux sem tudja, csak a realtime kiegészítésű kernelek. De ott legalább van ilyened, ezért is létezik az EMC2.:-)))

000000000

Szerintem, tényleg kezelsz dolgokat.
Windows, Linux, meg miegymás, ezek szintén csak marketing.
Az Intel processzornak lehet két módja. (mondjuk)
Valós és védett mód. Minden itt dől el.
A többi, már csak cicoma és marketing kérdése.
A DOS is futhat védett módban.
Innentől a szabályok ugyan azok, mint pl a Windows-ban.

000000000

Szerintem, tényleg kezelsz dolgokat.  

Bocsi.
Keversz és nem kezelsz.

frob

Sziasztok, közben megint szétszedtem a gépet és megint össze is lett rakva.. próbálgatom tovább a mach3 at...
Még nagyon nem szeretjük egymást :)
pl miért van hogy a beépített varázslókkal készített g kód mindig mínuszba is akar menni, tehát értem ez alatt azt hogy a munkadarab közepe az yx koordináta nulla pontjára kerül minden alkalommal, most akkor hol kellene lennie a nullának, a munkaterület közepén?

ra8nsmk6w

Azt Te választod ki. Gondolom elkerülte a figyelmed.Ha a tervező programban a rajzlap közepét választottad "0"-nak akkor célszerű a varázslóban is ott hagyni. És igen ilyenkor megy mindkét tengely +\- is

ra8nsmk6w

Elnézést közben volt egy telefonom és kissé zavarosra sikeredett. Nyilván a varázslóhoz nem kell tervező program épp ez a lényege.

frob

Nem, hogy elkerülte a figyelmem, azt sem tudom egyenlőre hogy mi a fenét keressek.

3vv2btrhv

Utolsó kérdésem : H1 vezérlömnél a fél lépéses űzemodot hol tudom beálitani , mert lehet , hogy nem ugy müködik . Amikor a CNC gépemet müködtette nem volt erre szükség .

3vv2btrhv

A nullázási kérdésre még mindig nem kaptam választ .

ra8nsmk6w

"set position" helyezi át a kivánt helyre a null pontot.