Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

frob

Köszönöm, rövidesen kijutok a műhelyig és próbálom, most csak 1 végálláskapcsoló van minden tengelyen, ezt külön külön lábakon vittem be a printerporton, bár azt olvasom lehetne akár egyen is, mert tuti kell majd valamire a többi, pl mindnek a negatív irányára végállás kapcsoló és azt is bevinni egy lábon.

Rabb Ferenc

Egy kapcsoló (érzékelő) elég tengelyenként. Természetesen mindhárom irány NULLA pontjában. Így megoldható a nullázás. Ha engedélyezed (zöld pipa) a "--" funkciókat is, akkor nullázás után ugyanezek a kapcsolók negatív végállásokként funkcionálnak tovább. Ezeket nem lehet összevonni, mert ha a "Z" nullára fut, akkor a többi már el sem indul, hiszen ugyanaz a bemenete.

A "++" végállásokat lehet összevonni, mert annak azonnal meg kell állítani a mozgást, bármelyik tengelyed futott túl. De ezek elhagyhatók a Soft Limit beállítása miatt. Sőt azzal az előnnyel is jár a szoftveres határ beállítása, hogy már a G-kód betöltése és a munka indításának pillanatában jelzi, ha nem fér el a mozgás a gépeden. Sokkal jobb szerintem, mintha a félkész darabnál egyszer csak kiszalad valamelyik "++" kapcsolóra, és annyi a darabnak. Meg a jó napodnak...

frob

ok, kezd kikristályosodni :) megyek és próbálom

000000000

Sziasztok!
Van valami ötletetek ezt miért dobja ki a mach 3
driver watchdog triggered
és utána újraindul a pc.

3vv2btrhv

sikeresen megoldodott a David_Laser és a Mach3 összehangolása.
http://forum.david-3d.com/viewtopic.php?f=2&t=5758" TARGET=_fnew>PANEL NÉLKÜLI digitalizálás

Rabb Ferenc

Gratulálok a kitartó és sikeres munkádhoz [#eljen]

3vv2btrhv

Az eredmémyt CNCVelmart forumtársunk érdeme !!
Ö irt nekem egy szoftvert ami lehetövé tette a két program idözítését .

2dw0x9awk

lari

Lehet, nem a megfelelő topic, de talán itt is megállja a helyét a kérdés....

Probléma a következő: Adott egy forgató (negyedik tengelyként)
Megoldható-e Mach programozásban, s ha igen, milyen formában az, hogy ha elküldöm a negyedik tengelyt pl. 0-ról A90-re, majd A180-ra, s azt szeretném, hogy 180-on nullázódjon a DRO?
Eddig úgy oldottam meg, hogy beírom, hogy A0 és visszapörög.  
Ha viszont megoldható lenne a nullázás adott pozícióban, akkor nem lenne szükség a folytonos visszaforgásra.
Köszönöm!

4ybj8h3c8

Lehet, hogy én nem látom át a problémát, de van mellette nullázó gomb.

lari

Nem kézzel szeretném nullázni, hanem programból.
Aztán ha nullázódott, akkor folytatódik a program...

xfg6v697j

Ezt írd bele egy makróba,és a G kódban hivd meg a makrót.

DoButton( 11 )

lari

Hmmm... értem...:-) de hogyan is kell ezt makróba írni, hova kell menteni és honnan kell meghívni? Sajna ilyen makrós dolgokat még nem csináltam...

4ybj8h3c8

Üdv

c:\Mach3\macros\Mach3Mill\ könyvtárban írsz szövegszerkesztővel egy M900.m1s file-t. Abba beírod a DoButton(11) sort. Mented. Ennyi.
Innentől kezdve ha beírod a Mach végrehajtási sorába azt, hogy M900, akkor nullázódik a DRO.

A problémával ezután fogsz szembesülni, mert neked az automatizmushoz egy olyan G-Code file-ra van szükséged, amiben a megfelelő helyen szerepel az M900 parancs. Ezt macerás lesz előállítani, nem tartom túl valószínűnek, hogy egy G-Code előállító program ezt magától betenné, így kézzel kell beírogatnod a megfelelő sorba.

xfg6v697j

Megnyitod a mach-ot,majd az operátor/vb script editor menüt,akkor megnyílik egy kis jegyzettömbszerü makrószerkesztő.
Oda beilleszted ezt az egy sort,és lemented a mach3/macros/mach3mill könyvtárba.
A neve M és egy szám legyen,lehetőleg ne olyan ami már létezik.
A G kódban pedig ezzel a névvel hivatkozhatsz rá.