Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

xfg6v697j

Így is lehet.

lari

Köszi a segítséget, ki fogom próbálni.
Egyébként ez a makró kézzel írt programhoz kell, ami nem túl hosszú. Tehát CAM programmal generált kódba nem akarom használni.

lari

És még hogy lehet? :)

lari

Ja már látom, köszönöm![#worship]

4ybj8h3c8

Megnyitod a képernyőt a MachScreen-ben. Leteszel egy gombot, és VB-Script-nek definiálod.
Utána a Mach3-ban megnyitod a gombszerkesztőt, a lentebb említett ablak nyílik meg, oda beírod mi történjen, oszt mented.  
Bódottáááá, működik.  
Ennek ellenére ezt a verziót nem ajánlom, egy elmeháborodott volt, aki a MachScreen-t kitalálta és megvalósította.

lari

A MachScreen-t már én is próbáltam használni, de nekem sem jött be igazán a használata...  
Azért köszi a tippet! [#integet2]

000000000

© csewe és © lazi  

Honnan lehet azt tudni, hogy mit kell írni a makróba, ha valamit el akarok érni, végrehajtatni?
Van erről valahol leírás?

István83

Üdvözlet mindenkinek itt fórumon.Én Fülöp István vagyok.Vas megyében lakom.30 éves vagyok,és varrógépekkel és automatizálással foglalkozom.Már rég óta olvasgatom a fórumot ha időm engedi.Én is építettem egy cnc szerűséget,de ez nem maró hanem fúrógép.Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem,hogy  
lehet beállítani a biztonsági síkot fúró ciklus és ciklus között a mach 3-ban.Jellen esetben minden ciklus sor után ütöttem G1 Z1.0. De gondolom ezt be lehet valahol állítani.Válaszokat előre is köszönöm.

4ybj8h3c8

Frappáns kérdés.
A DRO-k, Led-ek, gombok kódjait, nevét, és azt, hogy mit művel, meg lehet találni a Mach3 alapkönyvtárban, és a neten. Sokat kell olvasgatni. Fel kell telepíteni a MachScreen-t, behívni egy képernyőt, lehetőleg ne a használtat, és nézegetni, próbálgatni. A makrókat ugyanígy, meg kell nyitni valami szövegszerkesztőben, és kielemezni mit művel.
Plusz kell hozzá a VisualBasic ismerete, anélkül elég nehéz átlátni, hogy mi történik.

Ha van valami szabad hozzáférésű tár, akkor felpakolok pár dolgot, hogy mit lehet elérni egy kis varázslással.

kuv5p7226

Általánosságot írok, a Mach3-at nem ismerem, de a CNC gépeken a következőképpen megy a dolog.

A biztonsági sík értékét az R paraméterrel adod meg, pl.:

G83 X10.0 Y15.0 Z-1.2 R1.0 F120.0

Azaz X= 10, Y=15 koordinátákon fúrjon -1.2-re, a biztonsági sík az 1.0, az előtolás 120.

Zavart okozhat az is, hogy a G98-G99 beállítástól függően mit értelmez a rendszer biztonsági síknak.

Az egyik esetben az utolsó Z értéket, ami megelőzi a fúróciklus parancsát, tehát ha Z=50.0-en közlekedsz előtte, akkor ez lesz a biztonsági sík. Viszont az R értéktől kezdve fog fúrni, tehát a Z=50.0 és az R=1.0 közt gyorsjáratban zuhan le a főorsó. Két furat közt Z=50-en fog közlekedni.

A másik esetben az R=1.0 értéken fog a fúrások közt közlekedni a szerszám, azaz nem a Z=50.0-en.

Ez sokszor nem csak a G98-G99 parancsokkal állítható hanem külön opcióként is és akkor nem kell szöszölni a g-kódban ezzel.

István83

Üdv. Köszönöm a Gyors választ,kipróbáltam  működik.

kuv5p7226

kuv5p7226

Szerintem írd le konkrétan, hogy pontosan mit csináltál és hogy működik, hogy másnak ha hasonló problémája lesz, vissza tudja keresni.

István83

Csak annyit csináltam,hogy a fúró ciklus parancsom  
végére beírtam R értéket
.Azaz G83 X10.0 Y5.0 Z8.0 Q1.0 R1.0 így már a  többi  
sornál már el hagyhattam R1.0-et a többi 20 ciklusnál.  
És kiemelte a fúrót Z 1.0 értékre ciklus közben,
és átjárásnál is.Nekem ez volt a lényeg,hogy letudja öblíteni fúrót a hűtővíz,és ne karcolja össze az anyagot.

kuv5p7226

Mázlista vagy.
Az R érték kötelező az ilyen ciklusoknál, hibaüzenettel meg kellett volna állnia a gépnek. Ehelyett egy bizonytalan értékkel (még ha 0 is volt az) megcsinálta.  

Örülök, hogy sikerült, "normál" g-kódban bátran kérdezz, Mach specifikus dolgokban már nem vagyok otthon, de szerencsére vannak itt szakértők is ha olyan a probléma.