Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

frob

Köszi, laza 150 oldal, jó lesz esti olvasmánynak... :)  
Azért így előzetesben kérdés, minuszra vagy plusszra szokás tenni a home pozíciót? Alapvetően még a kérdésben sem vagyok biztos hogy jól tettem e fel... A lényeg hogy van végállás a gépen, szeretném ha oda nullázna a gép, az XY még csak csak, mert valamelyik sarokban lesz a nulla, de a Z tengelynél lent vagy fent van a nulla pont? még amit el szeretnék követni az egy bemenet a szerszám magasság autó mérése vagy nullázása...

De azért igyekszem elolvasni a doksit, mindjárt ki is nyomtatom, hogy meglegyen...

frob

Most sorjában biztos lesz jó pár kérdésem :)
Íme a következő, van e közkézen olyan mach3 felület ami kicsit kevesebb gombbal sokkal érthetőbb felülettel rendelkezik, és persze valaki elküldené nekem emilben?
Előre is köszönöm.

Rabb Ferenc

A HOME pozíciót nullára kell tenni. Ha már egyszer egy Descartes nevű bácsi kitalálta a derékszögű koordináta rendszert, akkor illik az origót a bal alsó sarokba definiálni. Jobbra +X tőled távolodva +Y és felfelé +Z. A "Z" nullája a fennti végállás. A szerszám mindig negatívba dolgozik.

frob

9npx2xk89

Na sikerült megcsinálni a hibát.
A mach3 tolja el.
Elsőre megcsinálta jól.
Másodszorra (rewind után) mire újra ránéztem már az alábbi kép fogadott. Mondanom sem kell, még véletlenül sem kell a -39-en állni, és látható a kör alján a szokott helytől (mindig itt csinálja) a szerszámút, ahogy a mach3 (nem a gép!!!!!!) kivezérelte a tengelyt magától X-39-re.

9npx2xk89

Iderakom a rendes képet is.
http://kepfeltoltes.hu/130825/kepernyokep_www.kepfeltoltes.hu_.png" border=0>

9npx2xk89

A gcode ugyan az amit már belinkeltem, azzal a különbséggel, hogy a Z-ket végig lenulláztam.

kuv5p7226

Lépésenként végrehajtva mit csinál?

9npx2xk89

Na kiheréltem az elejéből mindent, csak a megbeszélt initeket hagytam benne:
G90 G17
G80 G49 G40
G54

Megcsináltam 10 kört, nincs hiba, minden körben 30*rajzoljta meg a kört.
5 ment 500-as előtolással (Itt volt egy érdekesség felemeltem 200%-ra a feed rate-et csinálta 1000-el, majd a program felétől visszaállt 500-ra, hiába volt 1000-en a feed rate.
A másik oprendszerre van telepítve a scanner, majd felrakom ide is, és megmutatom mi lett, kicsit elmaszatoltam mert ugye egy vonalon 300* ment végig, és ez kicsit sok tintát rakott a papírra.  

9npx2xk89

Na itt a kép, kicsit maszatos lett.
A zöld vonalak azok amit a kör rajzolás előtt csináltam az x,y tengelyen, pirossal jelöltem azt a részt amit a toll felemelése nélkül húztam vissza, és mivel a toll nem elég merev egy kicsit mellé húzott, de utána felemeltem, középre raktam és újra húztam, ez a visszintes pirosok utáni rész, látható, hogy ez teljesen egybe vág az eredetivel, a függőleges meg totálisan (az eredetiben a két tengely meg van cserélve, csak így raktam be a scannerbe a papírt.
http://kepfeltoltes.hu/130825/img191_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

9npx2xk89

Ezek szerint az initek hiánya, illetve az elöl lévő fals szövegek lehettek a ludasak?

frob

Mozog a gép, igaz volt szenvedés, de most már megy, home pozícióval vagyok most épp elakadva, normális hogy plusz maximum fele igyekszik megtalálni a home kapcsolót?

2dbfy8y

Ezt a homing/limits fül alatt a tengelyeknél a reserved zöld pipa illetve piros X-el tudod átállítani. A speed %-al meg be tudod állítani, hogy a gyorsjárat hány százalékával menjen rá a kapcsolóra!

Rabb Ferenc

A Config menüben a Homing/Limits ablakban valami hasonlót állíts be. A számértékeket természetesen a saját géped határainak megfelelően módosítsd.

http://www.kepfeltoltes.hu/130825/Homing_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

Rabb Ferenc

Ja, és természetesen a Port & Pins menüben az Input Signal ablakban engedélyezni kell (zöld pipa) az X--, X Home, Y--, Y Home, és a Z--, Z Home funkciókat. Ha van pozitív végálláskapcsolód is, akkor az X++, Y++, és Z++ is zöld pipa.

A port és a hozzá tartozó pinek számát a vezérlődnek megfelelően kell beállítani