Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

cxmcdtrx

Épp azt akartam írni, hogy menjünk át oda. Folyt. köv ott.

zotykó

Hello

Van egy problémám és nem tudom merre keressek megoldást. Kérem ha tudtok segítsetek.

A probléma, hogy főleg szerszámgsere után elindítom a futtatést és a motorok elindulnak a helyükre és megszakadnak. Nem mindig ugyan az, hanem mindig az, amelyiknek gyorsan kell mennie.  
Léptetőmotorokat használok. Ki zárhatjuk a rezonanciát és a motorok és mechanika hibáját. Ebben biztos vagyok.
Megnéztem a Mach3 proci tesztjét is. Az is gyönyörű. Ezt is ki lehet zárni.
A meghanikát azért zárhatom ki, mert amikor megakadás után tovább indítom a munkát, akkor hiba nélkül minden esetben végigfut. Mindig és soha nem volt vele ilyen problémám.
Egyszer mondom kitapasztalom, hogy mi történik és lelassítottam a futtatásomat 20%-ra. Aztán elindítottam a munkát. Ekkor jött az első szerszámcsere. Kicseréltem, fölvettem a Z referenciát és rányomtam a tovább futtatásra. Ezután elindultak a motorok a helyükre folyamatos felgyorsulással és egyszer hirtelen megszakadt az egyik motor vezérlése aztán hirtelen a maximális sebességgel akart indulni tovább. Ezt mivel csak 20%-os sebességen voltam, a motorok le tudták követni. Tehát leállt mint a szüg és azonnali max fordulaton kezdett tovább forogni. Gyorsulás nélkül.
Ezért gondoltam esetleg nem a Mach3 szórakozik velem?
Volt valakinek ilyen tapasztalata? Esetleg valaki járt hasonló cipőben? Jól jönne a segítség.

cxmcdtrx

Szia!

Én nem a sebesség hibájára gyanítanék, esetleg a gyorsulást próbáld meg lejjebb venni. Ha a mozgatott tömeg nem képes akkora gyorsulásra, mint amit beállítasz a szoftverben, lehet ilyen hiba. A sebesség csak a motoron múlik, de ha van ideje ezt elérni, akkor ez nem probléma.

Én a gyorsulást próbálnám először csökkenteni.

cxmcdtrx

Ha a tengelyeket egy sorból küldöd egy X,Y pozícióba, akkor a sebességeket úgy választja meg a mach, hogy nyilván egyenes vonalban mozogjon a szerszám, ezért kell az egyik motornak gyorsabban mennie, ehhez viszont értelem szerint a gyorsulást is növelni kell.

000000000

Alapszabály!!!
Ha egy átlag Nema23-as  léptető motort 600 - 900 1/min fordulat fölött járatsz, már nagy esélyed van a lépéstésvesztésre, leállásra a nyomatékvesztése miatt.

zotykó

Szerintem itt nem ez lesz a gáz, de ha mondjátok kipróbálhatom.
A táp nem okozhat ilyen zavart? Eddig semmi bajom nem volt 2400-as gyorsulás mellett sem és a mechanikám is szépen jár. Gyanús ez nekem, hogy itt valami más baj lesz.

zotykó

Átmentem a gépphez. Lelassítottam a tengelyeket. Az X és Y-t 800mm!min-re, a Z-t 450-re. A gyorsulásukat is a felére vettem. Ugyan azt tapasztalom.  
Így már jól látszik, hogy amikor elindul először a Z lefelé a kezdő pontig, akkor 3-szor is megéll és megindul. Nem úgy áll le ahogy kell, hanem mintha kimaradna a step jel. Rátettem a szkópot a leválasztó kártya kimenetére a vezérlő bejáratához és ott is jól látszik, hogy kimaradt a jel 3-szor. Ezt mostmár stabilan produkálja. Nem csak néha. Ha ezután hagyom műköni mert tovább indítom a szerszám csere után, akkor már jól menne. G-kód futtatás ndulásakor valami gáz van. Szerintem akkor valószínű, hogy a Mach3 nem jó. Lehet megsérült.?? Soha másra nem használtam ez a gépet.  
Szerintetek egy Mach3 újratelepítés megoldhatja? Ha igen, akkor milyen adatokat másoljak ki belőle, hpgy újratelepítéskor minden motor és egyéb beállítás jó legyen? Elég az xml-eket kimásolni? Lehet bekrepált a párhuzamos port? (Mitől? Minden le van választva kimenetek és bemenetek egyaránt.)

svejk

Szerintem csak egyszerűen nem alkalmas a PC-d a Mach3 most használt verziójához.

Nézd meg a drivertesztet és legyen kint a kód futtatásakor a CPU használat ablak.
Valószínű fogsz látni összefüggést.

9pk59nuy

Nekem is volt ilyen hibajelenségem, én akkor reflexből felraktam egy másik Mach3 verziót. Azóta ha nem írsz róla akkor el is felejtem.

zotykó

Azért ezt a gépet sokan használják itt erre. 2.8GHz procival.http://cnctar.hobbycnc.hu/ZOTYK%d3/F%f3rumban%20megosztott%20dolgok/Dell-OptiPlex-GX520.jpg" border=0>

zotykó

Az lehet látod. Most a 3.043 van fönt. Bepróbálom a 2.63-at valamikor.[#smile]

svejk

Többek közt én is. :)  
(ugye GX620 ?)
Talán a legjobb az olcsó egymagosok közül a feladatra.
Nekem most R3.043.022 megy rajta, igaz Polgárdi Balázs féle UC100-as USB-LPT átalakítóval, de néha tesztek idejére át szoktam dugni LPT-re is.

zotykó

Igen az. Pontosan ahogy írod. Eddig nekem is jó volt. Mostanában jött ez a marhasága. Mindegy fölteszem újra a Mach3-at remélem ennyivel megúszom és nem az XP rendszer sérült. Ahhoz nem lenne sok kedvem.

svejk

A jól működő gépről mindig csináljatok partíció, vagy teljes mentést- pl. a Ghost-tal - és akkor pár perc alatt meg van a teljes telepítés.

svejk

Haladó Mach3-at használó esztergályosoktól kérdezném, hogy jól működik-e a G95-G96 páros a Mach3-nál.
Azaz ha az előtolás mm/fordulatban van megadva és oldalazásnál bekapcsoljuk G96-al az állandó vágósebességet, akkor tudja-e folyamatosan változtatni a főorsó fordulatszámát és az x tengely sebességét egyszerre?