Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

cxmcdtrx

Lenne egy kérdésem, ami biztosan volt már itt téma, de...
A mach3 képes lekezelni inkrementál jeladót vagy bármely más útmérő rendszert (abszolút pozíció jeladó, lineáris útmérő rendszer, stb) pozíció tartáshoz/korrekcióhoz?
Tehát adott egy tengely, amit meghajtok valami motorral, majd az elmozdulást mérem a hajtott egységen. Ez visszacsatolható a mach-ba?
A párhuzamos port korlátaitól tekintsünk el, itt hosszabb távon az UC100 kibővített utódjára gondolok, mint bemeneti egység, ezen lenne elegendő hely.
Köszi!

xfg6v697j

Inkrementális enkóder jelét tudja fogadni,és olyannal már találkoztam,hogy leállítja a gépet,ha eltérést észlel.
De ez a maximum,amit a mach tud.

cxmcdtrx

Két eltérő konstrukciójú gép épülne majd, az egyik léptetőmotorral - és ha lehetséges inkrementál jeladós visszacsatolással, a másik AC szervós vezérléssel, ami step/dir bemenetet kapna a mach-tól. Gondolom, az AC szervónak nem okoz gondot a pozíció tartása, de a léptecsnél nincs semmi visszacsatolásom a progi fele, ezért gondoltam erre.
Az igazi nyilván az lenne, ha az AC-t is vissza tudnám csatolni valahogy...

svejk

A hobby gyakorlat azt mutatja, hogy felesleges.
Ha jól be van állítva a gép akkor még a léptető is csak olyan durva hibáknál téveszt- mint pl. karambol - amikor már úgy is mindegy.

Komoly gépgyártók, sem mindig alkalmazzák a valós visszacsatolást.

cxmcdtrx

Az AC szervós géppel már fémet szeretnék megmunkálni, itt a pontosság lenne az elsődleges, ezért gondolkodtam a visszacsatolásban, de nyilván "puding próbája az evés".

svejk

A pontosság nem a visszacsatolástól függ.
8 év alatt sok gépet láttam már itt épülni, de egy kezemen meg tudom számolni azokat amelyek igazán alkalmasak fémmegmunkálásra.
Jól jegyezd meg, legnagyobb ellenséged a rezonancia lesz.

cxmcdtrx

ez bizony így van. Farkas Ádám gépe, ami öntvény alapra épült az már elég stabil, amennyiben lesz rá lehetőségem, hasonlót szeretnék én is összerakni.

cxmcdtrx

Mitől lehet az, hogy egy Cut2D által generált G-kódot a mach3 nem futtat végig? Már a szerszámpálya generálásnál is látszik, hogy nem teljes a rajz, és ott, ahol "elfogy" a megrajzolt szerszámpálya, egyszerűen megáll a program.
Valami ötlet? A legutolsó mach3 verzióról van szó.
A fájl a Cut2d egyik mintája, semmi extra nincs bent

cxmcdtrx

Ezt más kódokkal is tapasztaltam már korábban is, nem csak ennél.

s7manbs8

Demó Mach program ?

cxmcdtrx

Nem, licence kulcsos

bznc93pf5

és a Cut2D végig elkészíti a szerszámpályát?, a Cut2D demó vagy full verzió?

bznc93pf5

ha látod hogy nincs meg végig a rajz akkor ne is várd hogy végigcsinálja amit szeretnél mert csak azt fogja megcsinálni amit kirajzol, ez szinte 100%ig biztos, egyébként van egy szimulációs rész is ahol megnézheted még  munkakezdés előtt hogy mennyi idő alatt fog végezni és hogy mit fog csinálni

bznc93pf5

sokan a Mach-ot bántják mindig, a végén pedig kiderül többségben nem a Mach a hibás hanem a beállítások vagy a G kódok, hiba kiszűrése érdekében próbálj másik változatot is

besirkyjh

Szia

Pedig ott lesz a probléma a licensz körül !
Te szerezted a netröl vagy kölcsön kaptad valakitöl a  *.dat-ot ?