Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

besirkyjh

Azért irtam Neked mert ha még nem nyult a Bios-hoz (nem piszkálta el ) akkor az auto vagy ECP-Epp modban van , tehát azt meg kel változtatni ( el kell piszkálni ) :)

a86ifm7g5

" Még valami. Az MPG esetén egy tengelyhez 2 pin tartozik? (LPT-ből 2 pin bemenet). Vagy globálisan csak 2 pin bemenet kell az MPG-hez? "

Kicsit böngésztem, és akkor az úgy van, ha jól értelmezem, hogy az enkóderhez kell 2 pin, a nyomógombokhoz pedig további három (X,Y,Z tengelyekhez) Ez így van? Azt tervezem, hogy beteszek egy LPT2 kártyát a gépbe, a mach3-ban beállítom a második portot is, és ott definiálom az MPG-t. Ha eljutok eddig, majd ismét kérnék segítséget, hogy mit hogyan kell beállítani. Meg valami használható kapcsolást i szerezni kellene (Enkóder+nyomógomb+LED kijelzés)

2jx6cp7v3

"" ( el kell piszkálni ) :) ""
Ha Te mondod.
:) :) :)

besirkyjh

Szia Zolibá

Szerintem ha sima nyomógombbal tudsz tengely választani akkor azt a Mach-ban is megtudod egérrel .Csak tip mert nem probáltam még !

2jx6cp7v3

Szia
Ha tőlem kérdezed, ez az egész oldal majdnem csak erről szól.(itt kb #10350 )
Kérdés, milyen enkóder az az MPG.
"Kicsit böngésztem, és akkor az úgy van, ha jól értelmezem, hogy az enkóderhez kell 2 pin,"  

ha olyanról van szó mint a Tibicnc belinkelt, akkor igen. pontosabban foglamazva, 2db bemeneti pin az lpt-n
Egyébként (sima A-B enkóder ha nem akarsz venni ilyen MPG-t)
De láttam már egérből kiberheltet is használatban.

" a nyomógombokhoz pedig további három (X,Y,Z tengelyekhez) Ez így van?"
Nem, de így is lehet.
Mach 3 nál lehetőség van 1db nyomógombbal kiválasztani a 4 tengelyt, 1 db nyomógombhoz rendelni a léptéket: 1.00,0.100,.0.010.,0.001 stb
Ilyenkor egyszeri lenyomás utánn a következő állásba ugrik, de lehet külön-külön nyomógombal váltani a tengelyek között is.
Első, csak 1 db pint használ, hátránya nem éppen biztonságos, ha rutinból nyomkod az ember, és nem figyeli a képernyőn a kiválasztott,tengelyt egységet stb.
Második esetben , ahány tengely (vagy funkció)annyi elhasznált bement, cserébe nem ugrál össze vissza kontakt hiba esetén, hanem az a tengely(egység) lesz érvényben amit megnyomsz.
Ha lesz LPT 2, keress meg skpye-on, mert nem mindig elég bűvészkedni a mach3 ban. Hanem konfigurálhatóak általában a PCI-os kártyák többsége, csak el van dugva a windows-ban.
Ha lehet réggebbi kártya legyen, és jumperolható vagy programból állítható mode -al, mert ami auto üzemmódos, azon nem lehet bemenetnek konfigurálni a mach3ban (2-9) pint.Sajna nekem ilyen kártám van most a gépben.
Ilyen esetekben meg lehet cserélni a beállításokban lpt1-lpt2 a mach3-ban, mert ilyen kártyával lehet gépet hajtani,de távirányítani elég bajos.  

""Meg valami használható kapcsolást i szerezni kellene (Enkóder+nyomógomb+LED kijelzés) ""

Enkóder nyomógomb nálam ez van, led kijelzés, eddig nem érdekelt, így nem is kutattam a téma utánn(ötletem lenne, de vannak itt elektronikában jártasabb emberek bevált kapcsolásokkal, módszerekkel)
Üdv piq

a86ifm7g5

Köszönöm szépen a választ kedves fórumtárs! Teljesen érthető és egyértelmű volt számomra, amit írtál. Közben megnéztem a gépem, sajnos LPT2 kártyát nem tudok belefaragni, mert egész egyszerűen nem fér be fizikailag a PCI slotba. Nem a hagyományos PC gépház van, hanem egyedi gépház, sajnos emiatt nem fér be a kártya. Úgyhogy egy másik lehetőséget kell keresni. valószínű, hogy USB-s  MPG-t kell építeni/venni. Ezután is érdeklődtem, lehet kapni USB-s MPG vezérlőt, csak elég drága mulatság. Az USB-s eszköznél ha jól tudom, máshogyan kell konfigolni az eszközt. (Kár, hogy nem tudom beletenni az LPT2 kártyát.) Köszönöm még egyszer.

2jx6cp7v3

Igazán nincs mit
Egyik ilyen ok volt anno nálam is hgy nem usb ben gondolkodtam, az ár.
Viszont lehet kapni kismillió félét, és jókat.
Néha még az állam is leesik :)
És ezekkel nem kell sokat kínlódni. Bedugod, plugint fel kell tenni , engedélyezni és tényleg ennyi.

http://www.youtube.com/watch?v=xpGQNlZuZ1s" TARGET=_fnew>Egy ilyet elfogadnék Én is.

cxmcdtrx

Sziasztok!

Nekem van egy vezeték nélküli USB-s MPG-m, mach3 pluginnal, tökéletesen működik. Kétirányú a kommunikáció a kézi kütyü és a mach között, mert amint bekapcsolom, az összes DRO állapotát, mindent átvesz. Lehet tengelyt választani, előtolást, léptéket, mindenhez dedikált gomb, én nagyon szeretem. Anno kb. 40 000 Ft körül vettem. Természetesen hongkongból :-)

http://kepfeltoltes.hu/view/130529/xhc_mpg_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

cxmcdtrx

cxmcdtrx

A másik megoldás, amit korábban használtam, kicsit egyszerűbb, de az is egy évig tökéletesen működött:
Logitech N305 vezeték nélküli NUM-Pad

http://i.testfreaks.com/images/products/600x400/15/logitech-n305.10229519.jpg" TARGET=_fnew>Logitech N305

cxmcdtrx

Ez is egy lehetőség, igen. Csak ugye itt is a visszajelzés hiányzik. Nekem az LCD-s kézikerékre azért volt szükség, mert egy habvágó gépet vezérel, az X elmozdulás több, mint 2 méter, így elég messze tud menni az embertől a vágószál :-)

etc77f5nr

Azért wireless mert kábelnélküli, ahogy a neve is mutatja :) Ne legyünk lusták 2 métert sétálni :)

cxmcdtrx

igen, ezért vettem drót nélkülit, és épp ezért is kell az LCD. Ha a gép másik végén állok, már nem látom a monitort :-)

000000000

Én nem mernék ilyen blutyúkos és egyéb ilyen rádiós eszközre a gép mozgatását.
Simán csinálok olyan RF zavart hogy nem csak a rádiós de még a USB kommunikáció is megszűnik.
Az igaz hogy ilyen esetben a környéken is megszűnik mindenféle Rádiós átvitel ( 0-10GHz-ig ) [#hehe]
De hogy nem nézzünk ilyen szélsőséges esetet, elég egy frekvenciaváltó szakszerűtlen vezetékezése is.
Aztán az ilyen rádiós eszközök csoda dolgokra képesek.
Például egyik ismerősnél egy rádiós billentyűzet a léptetőmotor vezérlőtől hülyült meg.
Az még nem is lett volna gond ha megszűnik a kommunikáció , de lenyomott gomb mintha beragadt volna.
És egy több mázsás mozgó tömeg, ha nem akar megállni az eléggé parás [#csodalk]
Sajnos ezek a kütyük labor körülmények között nagyon jól működnek, de mint tudjuk a műhely nem tartozik az ilyen területek közé.