Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Bizonyára felületesen olvastam, de az utolsó 8-10 hozzászólás a tápról szólt.

besirkyjh

Szia  

19-et kellett volna visszaolvasni és ott a heuréka rész arra ad következtetni hogy a Danibá által adott tip a táp csere megoldást jelentett :)

000000000

Az lenne a kérdésem, van-e valakinek valami ötlete hogy mi okozza azt a jelenséget MAC3-ban, hogy a gép áll és a főorsó fordulat ugyanakkor ugrál ide-oda. Nagyon bosszantó ugyanakkor így megbízhatatlannak tűnik.

sanka74

Szia! Gondolom a mach-ból szabályozod a fordulatszámot. Nem lehet hogy a számítógéped nem adja ki jól a jelet?

000000000

A fordulat ha megy közel jó. A probléma az ha áll a gép tehát S=0 akkor ugrál a Spindle érték hektikuskan közben pedig nem is forog.

2dbfy8y

Az szerintem nem gond!
Ha megnézel egy ipari gépet, amin van enkóder a főorsón, annak is ingadozik olyankor az érték, és ott se forog a főorsó! Pedig ez egy 20 millás gép! [#nevetes1]

a86ifm7g5

Még valami. Az MPG esetén egy tengelyhez 2 pin tartozik? (LPT-ből 2 pin bemenet). Vagy globálisan csak 2 pin bemenet kell az MPG-hez?

75g4f6b4

javascript:no(10409)
Szia! Ipari főorsó hajtásokon gyakran használnak kettős visszacsatolást. A meghajtó a főorsó pozicionáláshoz az enkóder jeleit használja, míg a főorsó fordulat szabályzásához a tacho generátor analóg jelét. Természetesen a meghajtó a vezérlő által meghívott kód alapján választ a két visszacsatolás között. A Te esetedben valószínűleg azért "ugrál" a kijelző mert az enkóder nem stabil állapotban áll meg ("rezeg a rés")ezért a kimenetén ez impulzus sorozatot hoz létre. Ezt a fals jelsorozatot értelmezheti a Mach, a főorsó forgásaként.          

000000000

hu nagy nehezen el indult a kézi kerék de még nem tökéletes és csak az egyik irányba dolgozik még agyalni kell rajta  
(valamiért csak a negativ irányban mér)  

a hiba én voltan, nem írtam be a port számot a pin szám  elé

2jx6cp7v3

Szia
Hogy-hogy csak negatív írányban mér?
Mozogni mozog mindkét irányba, vagy menni is csak egyirányba hajlandó

Ezek szerint csak az 1 db pin lehet jól bekonfigurálva.
Nézd át még egyszer a beállításoknál. A port száma ugyan az mind a két pin esetében!

És mindent nézz át, mert ha véletlenül máshová is be van állítva ugyanaz a pin amit nem érzékel, akkor addig nem lesz jó.
Még véletlenül se szerepeljen sehol másik fülön az MPG-pinjei a beállításokban.
Fog az menni, csak át kell nézni (kontaktokkal együtt).
Azt tudod melyik pin okés?
Azt meg kell hagyni, a másikat pedig lehet át kellesz tenni egy másik pinre.
(+ a beállításokat is átírni) de csak ha végképp nem akar menni.

000000000

2dbfy8y

vagy még érdemes megpróbálni a biosban az epp-ecp vagyis valami ilyesmi, beállításokat átállítani a másikra! nálam bizonyos portok használatát ez akadályozta meg! azt hiszem ez a 17-es port volt az egyik!

2jx6cp7v3

Szega Picasso
még ezt találd ki :) még azt sem árulta el, melyik LPT-n van cucc.(vagy csak én nem láttam hogy leírta.)
Ezt csak azért írom, mert ha LPt1 en van a vezérlőkkel együtt, és azok hibátlanul mennek, inkább nem kellene elpiszkálni. Könnyebb másik pinre kötni.Bele ne keverjünk feleslegesen.
Előbb csak legyen meg a beállítások átnyálazásával 10x minimum.

besirkyjh

Szia

Alapvetö feltétel a Mach-nál hogy az LPT1 ( alaplapon ) az "auto és ECP-Epp " modban nem használhato .
Akinek mégis megy az még nem használ rajta minden pint !!
Ettöl függetlenül megint az info hiány okozhat problémát ( kavarodást ) :)

2jx6cp7v3

Szia
"
Alapvetö feltétel a Mach-nál hogy az LPT1 ( alaplapon ) az "auto és ECP-Epp " modban nem használhato .   "
Ezt miért nekem írtad?