Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

svejk

Ez egy nagyon hasznos információ! [#worship]

Már máskor is felfigyeltem rá, hogy a Mach3 belső működése számodra teljesen világos, olyan információk birtokában vagy, melyek a kezelési leírásokból nem derülhetnek ki.
A fejlesztéseidet is csak ezen infók birtokában tudhatod végrehajtani.

Ha nem titok, akkor honnan ez a hatalmas tudás?
Talán közvetlen kapcsolatban állsz a mach3 fejlesztőivel?

s7manbs8

Nem mindenki ismeri a Machot látszik. :)

000000000

Az elég érdekes és baj is lehet, mert akkor bizonyos határdinamika felett oda-vissza  mozgatásnál "széteshet" a rendszer, azaz amikor előre tekeredik a kerék, éppen hátrafelé is mehet a tengely, valamint amikor már áll a kerék, még mindig mozog a gép.

svejk

No jó, a Mach3 lapjai kiterítve, akkor lássuk a Te rendszeredet!

x4rhew5r3

Erről jutott eszembe...
A Linuxcnc-vel néztem a tekerő viselkedését, mégpedig úgy, hogy a gép ne tudja követni a tekerő pozíciót. Ha beletekertem mondjuk 1000mm-t és gyorsan vissza 800-at, akkor természetesem nem ment el 1000-ig, majd vissza 200-ra, hanem a pillanatnyi pozícióból állt  200-ra. Tehát a tekerő a - manuál módban - a trajektória tervezőnek adja a célpozíciót, az meg a pillanatnyi helyzetből számolja a célt a beállított sebesség és gyorsulás figyelembe vételével.
Van infód erről, hogy a Mach hogyan csinálja?

000000000

Az emberi dinamikus határ mozgások mérésével elég sokat foglalkozom manapság is. Egy újjmozgásban 50 mm lökethossz mellett már mértem 12-15 Hz-es csúcs frekvenciát is. Bizonyos zenészek, sportolók nagyon gyors ujjakkal, csuklóval rendelkeznek.:) Én magam olyan 7-9 Hz-el tudok rángatni, de lehetne még edzéssel fokoznom egy picit.
Egy biztos: bátran vállalom Hobby kézikerekek  kiakasztását egy kis tesztmozgással.:)

000000000

Na de ez így abszolut nem szinkron kézikerék, és a lépéstévesztés elve benne van a kézikerék algortimusban. Egy kis továbbgondolással máris a menetvágási szinkron problémáknál vagyunk. Mi van a rá- és lefutási szakaszban? Vagy ha hirtelen megáll a főorsó?

kr97pwss2

Nem nincs közvetlen, csak közvetett kapcsolat a fejlesztőkkel. Amikor elkezdtem a mozgásvezérlők fejlesztését igencsak bele kellett merülnöm a működésébe. Sokszor saját mérésekkel és célirányos kísérletekkel és milliónyi loggolt adat elemzésével tudtam csak egy funkció működését kideríteni. Na de most nem is erről van szó, hanem az MPG-ről.
Velocity és Step/Velocity módban tulajdonképpen egy Jog-olásnak tekinthető, ahol a sebességet a tekerés sebessége adja. Itt a gyorsítás és lassítás kontrollált és a tekerés sebességével arányos az elmozdulás. Ha hirtelen abbahagyod a tekerést, akkor is a lassítással fog megállni a tengely, amit sokan késésnek fogtak fel.  
A "Single step"-nél csak egy, a "Multi step" üzemmódnál pedig az összes MPG által adott impulzust számlálja és a beállított "Cycle Jog Step" értékkel lelépteti az "MPG Feedrate"-nál beállított sebességgel. Ha ilyenkor gyorsan megtekerjük az MPG-t és viszonylag kis érték van beállítva "MPG Feedrate"-hoz, akkor azt szépen végiglépkedi. Ezt is sokan szerintem tévesen hibának értelmezik, holott csak a sebesség paraméter van lassúra állítva.  

Béni

Én többnyire Heidenhain vezérlőkön nőttem föl, ahol a kézikerék nem "racsnis" és nincs kitüntetett pontja. Ezért nekem az a természetes, hogy tekertem és nézem, hogy hova megy, nem a kijelzőt vizslatom. Nem érdekel, ha esetleg nem annyit megy, mint elméletileg kellene. (Ha nem szinkron.)
(Nem is értem a racsnis jelentőségét.)
Ettől függetlenül az ipari megoldásokat is ki lehet akasztani a kézikerékkel. (Eredmény: vészleállás durva pozicionálási hibával.)
De azért nem teszünk meg mindent, amire képesek vagyunk az élet más területén sem. [#wave]

x4rhew5r3

Manuál módban nincs menetvágás. Szándékosan állítottam olyan max. sebességet és gyorsulást a tengelyre a teszteléshez, hogy ne tudja követni a kereket.
Ha a sebesség és gyorsulás a gép biztonságos határaira van állítva, akkor sem kézzel sem programból nem illik ezt meghaladó paraméterekkel dolgozni.

svejk

Hasznos dolgokat írtál, azt hiszem el is mentem, mert majd egyszer biztos eljön az idő, amikor én is beüzemelek egy MPG-t.

svejk

Meglehet Te tudnál igazán írni egy közérthető részéletes manuált a Mach3-hoz, ráadásul rögtön magyar nyelven.

Sajnos amit mi anno lefordíttattunk, már nagyon ideje múlt, azóta sok új funkcióval bővült a setup képernyő is.

Biztos kevés időd van, de gondold át, a múltkor is könnyen összejött a nem is kis pénz a fordításra, bizonyára most sem lenne másképpen.

000000000

Persze, persze....
De tudod, az autóiparban is pár autót a betonfalnak engednek töréstesztek kapcsán, hogy ezáltal is tökéletesebb, biztonságosabb, minél jobb legyen a termék. Tudom, hogy itt a Fórumon keveseket érdekel a nagyobb dinamika, egységugrás teszt, de higgyétek el, nem árt ezeket kitapasztalni levegőben, kockázat nélkül egy CNC gép mellékhajtásainál se, hiszen akkor már tisztába vagyunk a rendszerünk határaival, és ha azon belül használjuk, sok pozícionálási gondtól megszabadulunk. Nem öncélú, elméleti témák ezek, nagyon is közvetlen gyakorlati limit értékek keletkeznek belőlük. Ráadásul az "örökzöld csicsvilág" téma is így azonnal érezhető, egy dolog a szép monitor ablakok sokasága, más dolog a valóság.:)
Mellesleg pár ilyen elektronikus szinkron teszt után sokkal nagyobb tisztelettel nézünk egy több százéves mechanikus szerkezetre is, mint pl. a lakatanyára és társaira, mint az igazi mechanikus szikron hajtásra.:)

000000000

A kérdés kérdés marad, legalábbis számomra. Meddig nevezhető szinkron hajtásnak egy megoldás, mik a határai, hogyan viselkedik azon túl (lásd előző hsz.).

x4rhew5r3

Jaj Tibor! Ez szándékosan ilyen és csak a tekerővel. Itt pont nincs szinkron követelmény. Ebben az üzemmódban a végcélt viszed be a tekerővel, és kizárólag 1 tengelyre. Tekerővel nem tudsz egy időben több tengelyt mozgatni.

A szinkron vezérlésben meg már többször bizonyított a Linuxcnc.