Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Miféle sys fájl?
Ahhoz, hogy a Windowst, vagy bármit betölts egyáltalán, már egy operációs rendszernek futnia kell.
Ez a BIOS.
Már ez is tudja kezelni az USB-t.
DOS-szerű, de hát nem DOS, mert ROM-ból töltődik be.

000000000

Ezt honnan veszed?

000000000

Pont ezt ecseteltem Tibornak aki erre "Ennyi hülyeséget, szakmaiatlanságot régen láttam egy helyen"
Már most alig lehet olyan új alaplapot kapni amin van LPT port.
A fejlődés nem lehet megállítani, lehet harcolni ellene, de az ilyenek úgyis lemorzsolódnak.
Eleve a step dir rendszer is elavult, ezért se lehet használni az ipari hajtásvezérlőket.

000000000

Ok , akkor csinálj egy bootolható pendrive-ot és ha sikerült például egy 6.22 dos-t elindítani róla akkor szólj.
Aztán rájössz hogy nem eszik olyan forrón az a kását.

2jx6cp7v3

Sziasztok
Bocs hogy beleszólok, már régóta nézem ezt a véget  nem érő vitát.A dolog egyszerű, van erre program, (linux alatt alapból a free-dos), és windows alatt (HP USB Disk Storage Format tool), amivel nem csak a 6.22 es dos, de bármelyik önálló MS dos bootolható.(MS-dos 7-8 nem) Nem mindegyik pendrive ot (sőtt még cf kértyát sem mindegyiket lehet) de túlnyomó többségük be-bootol mindenféle hókusz-pókusz nélkül.Ennek feltétele egy-és az eső pertrició aktív.Az hogy maga az alaplap képes-e hardweresen mitkezdeni vele az más tészta. Mert nem elég egy BIOS frissítés egyébként a régi lapoknál. Ameniyben 2000 utáni a gyári BIOS (és a lap nem valami noname)  esély megvan rá.
Mondjuk egy kis szerencse is kell hozzá. Kicsit túrni kellene a netet, és minden fent van. Anno én is onnan vettem.  

U.I
1981 ben jelent meg az első dos"PC-dos" néven az IBM féle.
1986-ban már a dos 3.2-nél jártunk.
Más a dos 6-22 vel is meglehet etetni az usb-s drivert,amennyiben már a gépen van, és létezik is, pláne ha windows alól kreáljuk hozzá a bootdisk-et, de DOS alatt nem létezik program ami bootolható pendrive-ot készítene(már csak az ellentmondások miatt sem.)
Senki ne vegye magára, nem személyes, csak párszor átolvastam, és ami megmaradt bennem arra próbálok választ adni.
Üdv PIq

000000000

Köszönöm szépen !
Ezt magyaráztam itt " DOS alatt nem létezik program ami bootolható pendrive-ot készítene "
Ergo, ha nincs Windows akkor A Dos se lenne futtatható USB adattárolóról.

000000000

Alapvetően arról van szó, hogy Pál kolléga egyáltalán nem tud magyarul. A számítástechnikához, meg sötét és amint látom, nem sikerült világosságot gyújtani az agyában.
Gondoltam, hogy esélytelen, de mondom, hátha.

Az eredeti probléma az volt, hogy lehet-e USB eszközt DOS alól kezelni?
Én arra reagáltam, hogy igen, lehet.
Ezért hoztam fel példának a BIOS problémáját. Mert vannak alaplapok, amik képesek USB eszközről rendszert betölteni.
A BIOS-nak úgy volt köze a példának, hogy a BIOS-t is valós módban írják, mint a DOS-t. Tehát, elvileg nincsen akadálya annak, hogy mindenféle trükközés nélkül lehessen USB-t használni, ha éppen ez a cél.
Mert hát a BIOS is egy oprendszer, mint a nevében benne is van. A különbség, hogy nem lemezről, hanem ROM-ból töltődik.
Ez az oprendszer fogja betölteni azt, akár a Windowst, amit a felhasználó óhajt.

Szóval, ha a BIOS-nak lehetett írni meghajtót az USB-hez, miért ne lehetne írni a DOS-nak?
Ennyi lett volna a hozzászólásom, de amint látom, ez Pál kollégának már nagyon magas volt.

Csak kicsit keresgéltem és már találtam is olyan programot, ami az USB stick-et particionálja és akár DOS is indítható róla.
Én nem próbáltam, mert az én alaplapom egy őskövület. Annyira, hogy ezen még csak USB 1.0 van.
Memória bizbaszom, meg nincsen most.
De a pc fórumon láttam megoldást a problémára.
Mivel nem a DOS boot a probléma most itt. Hanem az USB DOS alóli használata, így nem mélyedtem bele.

Annak idején gondolom azért nem érdekelt nagyon senkit a DOS USB dolog, mert a DOS idejében nem volt elterjedve az USB.
Mint ahogy DOS alatt is lehet 1024*768 módban kezelni a grafikus képernyőt. Attól, hogy ez a lehetőség nincsen benne a DOS alá fejlesztős "nyelvekben". Nem volt ilyen grafikus kártya akkor. Ezért, nem is volt fontos kezelni akkor, azokat.

000000000

Ügyes vagy, új le egyes!
Ha nincs is ilyen eszközöd és az alaplapod se alkalmas csak kukatölteléknek akkor mit osztod az észt olyanról amit ki se tudsz próbálni?
Majd látogass meg valami tehetősebb ismerősöd akinek erre alkalmas eszközei vannak és ott teszteld és utána nyilatkozz! ( már, ha van egyáltalán ismerősöd )
Részemről a téma lezárva Mivel ez rég nem ebbe a topikba tartozik !

000000000

Ezen a Fórumon nincs különbség gazdag ember és szegény ember között!!
Légyszíves kerüld az erre utaló hivatkozást!
A pénztárca nem emberség fokmérő!

Szedlay Pál

b4nm7gjvr

000000000

2jx6cp7v3

Szia
"Az eredeti probléma az volt, hogy lehet-e USB eszközt DOS alól kezelni?"
Ha csak ennyi  kérdés, akkor kb. a válasznak is ennyinek kellene lennie.
Egyetértek 100%ban
Igen lehet!
 /mai napig használom./
Sőtt akadtak a múltban gépfelélesztős egy pc-s kalandok is, és meg lehet oldani.
Ha csak egy dos van a gépen, és usb-t akarunk rá varázsolni is megoldható!!/hiába a linux jobban fekszik nálam, de fogadásból meg is csinálnám//  :)

Három másodperces google-zás kb az ára a dolognak, vita helyet egyszerűbb lett volna :):)
már itt bele keverték neked még a dos-os usb készítés is.

Aki érti annak nem kell magyarázni, aki meg nem érti annak meg felesleges.
Ui.
Csak annyit megjegyeznék halkan: a BIOS-t ne nevezzük operációs rendszernek(mert nem az)
nevezzük inkább egy interfésznek a hardver és a szoftver között.(de a többi stimmel)

2jx6cp7v3

Szia
Nincs mit, de nem ezért írtam.
/Mive senki nem akart dos alól ilyet csinálni./

Csak a fátylat szerettem volna eloszlatni,egy értelmetlen vitában, és nem igazat adni bármelyik félne is.

U.i.  
a "valami dereng", vagy "valamit tudok", nem egy és ugyan az. Ez utóbbi esetben állhatok csak be vitázni.

s7manbs8

A nagy számítógép gyártók jövendölik, hírekben olvasgatom, mik a tendenciák. :)