Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Hogy mennyire tekinthető operációs rendszernek.

BIOS = Basic Input Output System  

Gyakorlatilag minden perifériát tud kezelni.
A régi IBM gépeknél a dolog úgy történt, ha nem volt a gépben merevlemez, de flopy sem, akkor egy "bézik felület" jelentkezett be.
A Commodore, vagy hasonló gépek módjára.
Parancs, vagy program üzemmódban tudott működni.
Bizonyos értelemben "teljes értékű" gép volt.
Más kérdés, hogy nagyon fapados és a mai szemmel használhatatlan volt. De gondolom, csak így lehetett biztosítani a hardver rugalmasságát. Mert hát, operációs rendszer kell ahhoz, hogy lemezről töltögessünk programokat és futtassuk is azokat. Perifériákat használjunk.
Volt egy P2 -es alaplapom, amikor a BIOS bejelentkezett, nem csak állogatni lehetett alapvető paramétereket, hanem a nyomtató portra csatlakoztatott nyomtatóval ki is lehetett nyomtatni a képernyő tartalmát, minden segédprogram nélkül. Tehát a BIOS kezelte a nyomtatót és is, nem csak a képernyőt és a billentyűzetet. No meg, volt egér is.
Arról nem is beszélve, hogy hálózatról oprendszert képes betölteni.
Én ezekből gondolom, hogy akár nevezhetjük oprendszernek is.
A Basic program utasításaival minden portot elérhetünk.
A mai világban ezekre persze nincsen szükség. Mert hát, gyakran jelentek meg különböző operációs rendszerek, amik mindig fejlettebbek voltak. A beépített Basic nyelv is gyorsan "kikopott" a gépekből.

Tényleg nem próbáltam, de szerintem elvileg megvan annak a lehetősége, hogy a BIOS egy CNC vezérlőprogramot töltsön az operatív tárba és futtassa azt.

000000000

A "jövendölik", meg hogy mi lesz, nagyon messzire vannak egymáshoz.
1990-ben még a "dzsémsz bond" filmekben is meredek lett volna, hogy valaki egy laig tenyérnyi és elég vékony eszközzel mozgóképeket készít és azt elküldi a kém központba.
Most meg, egy mezei felhasználó ezt a video felvételt a világ bármely pontján lévő másik, erre alkalmas gépre elküldheti, amikor erre kedve van.
Ennyit a jövőbelátásról.
Gondolom, ráismertél a mobil telefonra.
Meg még, hosszan sorolhatnánk, hogy mit NEM láttak előre.
Meg hogy, 2010-ben már nem is a Földön közlekednek az emberek a városban.
Nem mondom, vannak olyanok, akik nem a Földön járnak, de az egy más tészta.
Egyszer olvastam, hogy egy jövő kutató szerint ők sem tudják jobban megsaccolni a jövőt, mint az utca embere.
(nincs oda felvétel)
Ehhez képest, te meg elég határozottan álltál elő az "elképzeléseddel".

A papírforma szerint a mindenféle játékgépeknek is ki kellett volna szorítania az asztali gépeket. Meg a TV-nek szintén.
Én valahogy többet várnék attól, akinek zsebében a kisdoktorija.

000000000

Na mindegy.

Én a #10300 alatt leírtakra hivatkozással gondolom a BIOS-t oprendszernek.
Ettől persze, akár tévedhetek is. (nekem csak hobbim a számítástechnika)

s7manbs8

Most hogy így idézted a BIOS rövidítés fordítását, abból úgy tűnik, hogy a BIOS-nak az a feladata, hogy egy minimális hozzáférés felületet képezzen az alaplap és külvilág közti működés segítésére. Ha jól értem az elnevezést.

000000000

Tegyél már úgy, mint aki még gépet se látott. [#rinya] te vagy a programozó, vagy én?

Én sem vitatom, hogy az a feladata.
Én úgy látom, hogy a feladatát meg csak úgy tudja ellátni, ha nagyon fapadosan is, de oprendszer.
Felhasználóval, perifériákkal kommunikál, memóriába ír, onnan olvas, meghatározott területre adja át a vezérlést. Szerintem a Windows sem csinál többet.

s7manbs8

Na, most egy minimál G kód végrehajtás belefér vagy 16kByte ba 8 bites processzorokban, ezt bele kell tenni BIOS EEPROM ba és indulhat a CNC-PC ... csak idő és kedv kéne hozzá beleírni ... :)

000000000

Hol vagy most?
Mi köze a 16K-nak hozzá?
A BIOS is vagy két mega. Más kérdés, hogy abból egyszerre mennyit használ.

s7manbs8

16 k-ba belefér egy G kód program,  az meg belefér a BIOS-ba biztos van annyi üres hely benne. Vagy valamit ki kell törölni, ami nem kell belőle ... :) USB nem kell minek a.  pl. :)

000000000

Folytassuk a szófosóban.

ze2b3wr3r

Sziasztok!
Segítsetek légyszíves. A problémám az volna, hogy készítettem egy hobby cnc habvágó gépet. Megvettem hozzá az alkatrészeket. Ezzel nem is volt gond. Meglett a mechanika része is. A gond ott kezdődött hogy a vezérlés. Oda adtam egy ürgének az alkatrészeket hogy csinálja meg nekem a vezérlést, mach3-al szeretném használni lpt portos csatlakoztatással. De a gond az, hogy amikor a vezérlést és a számítógépet összekötöm az lpt porton keresztül a motor elejt. Ha kihúzom újra behúz. Miért csinálhatja ezt?
Segítségeteket előre is köszönöm.

000000000

Mit értesz azon hogy "a motor elejt" ?
Milyen vezérlő ?  
99% hogy az engedélyező jelet kell beállítani.
Az ilyen ürge meg elmehet melegebb éghajlatra, hogy ah már megépíti akkor nem add hozzá leírást mit hova kéne állítani.  

s7manbs8

Lehet valami engedélyező jeled nem jó állapotban van beállítva és a vezérlő ezt kapja rosszul pl. vagy vezérlő milyen ?

s7manbs8

Ürgét eleve csak kiönteni szokás ... :)

ze2b3wr3r

Hát sajnos szak szavakkal nem tudom elmondani. Ha tudtam volna venni egy komplett összeszerelt vezérlést amit egyszerűen összekötök a géppel beállítom a mach3-at leírás szerint és működik akkor azt csináltam volna de nem találtam sehol így elkövettem azt a hibát hogy olyan embernek adtam oda hogy elkészítse aki állítólag "JÓ" műszerész. De ez már mindegy inkább megpróbálom leírni a kérdésedre a választ.
A "motor elejtet" úgy értem, hogy amikor nincs áram alatt a motorok akkor ugye könnyedén kézzel  elforgathatóak a tengelyek. Na márt most ha áramot adok neki (tehát bekapcsolom a vezérlődobozkán a bekapcs gombot) akkor egyszerűen kézi erővel "nem" lehet elforgatni a tengelyeket vagy az orsót mindegy minek nevezem. Igen ám csak amikor a vezérlődobozkát összekötöm a számítógéppel az lpt kábellel olyan mintha a motorok nem kapnának áramot. A kábel meg a számítógépbe lévő port biztos jó mert már több géppel is kipróbáltam. Talán valami kötési hiba lehet. A vezérlő típusa: MSDD-50-5.6

000000000

Richy666 írta "Oda adtam egy ürgének... "
Az ürgék már csak ilyen trehány egy népség :)