Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

2jx6cp7v3

Ha a diagnosztika fülön villog 2 led felváltva ahogy tekered, akkor csak beállítás probléma.  
Az LPT2 második nyomtató portot jelenti.

ftibor

Sziasztok,
Segitségeteket szeretném kérni, most kezdem használni a Mach3-at.Amikor a szerszám magaságát szeretném állitani, be szeretném hivni az MPG-t, hogy át tudjak állni lépéses mozgatásra meg a sebességet viszavenni, de a TAB leütése utáa nem jelenik meg semmi.A gép a Svejktöl vásárolt Dell, az ő instalálásával.
Elöre is köszönöm.

000000000

mi lehet az a probléma már nagyon sok mindent kipróbáltam ma és tegnap de nem jártam sikerrel

a diagnosztikánál villog (ahogy mozgatom) mind a két csatorna led-je  

a beállításnál mi jöhet szóba?  

pisti73

Mellékelek egy linket ahol megtalálod a beállításokat. Ha neked nincs 2. LPT portod ott használd a port beállításnál a 2-es helyett az 1-es portot és természetesen a megfelelő pineket.

http://www.impulsecnc.nl/mpgi.html" TARGET=_fnew>Beállítás

000000000

5 voltod kap?

2jx6cp7v3

Jó a link amit pisti73 linkelt neked(Ő is friss MPG-s :)   ). az alapján be lehet lőni, de rád jelenleg nem vonatkozik csak az MPG része.
A tanácsom: elviekben ehhez a kézikerékhez nem kell kiegészítő áramkör,mint nekem kelett(de sosem lehet tudni)
Ledek villognak- meg sem mozdul akkor helytelen a beállításod.
Írd már le nekünk, melyik porton, és melyik pinen van a kézikerék, mert egyszerűbb lenne a dolgunk. A "ha jól emlékszem nem elég"
Ha diagnosztika fülön villognak a ledek, akkor mennie kell.(és 5v nélkül nem villognak!!!!!!)Tehát nálad nem az a gond.
Sorrend. Megkeresed kézzel szemrevételezéssel, port tesztererel stb konkréten melyik 2 pinen van a kézikerék. Ha megvan, bemész a beállításokhoz,(Ports and Pins) ott az (Encoder/MPG's) fülön, megkeresed az MPG#1sort.
Ha ez megvan, sorba:első egy zöld pipa, utánna, következő rublikában"A-port#" lpt1 esetén "1" Lpt 2 nél "2" es számot beírni.
Következő; A-pin#: ide beírod az egyik pin számát amit az elején kiderítettél.
Következő:B-port#-ide megint lpt 1 nél egyes, lpt 2 nék 2 es számot beírni.
B-pin#hez pedig a másik kiderített pin számát.
A counts/unit hoz ha nem nyúlsz sincs baj, de 2-200  nál már valamit mozgatnia kell., aztán alkalmaz, és kilép!!
MPG nek nem kell más.
Aztán hogy működjon, elsőször is be kell kapcsolni ha véletlénül nem lenne, mach3 alap skin esetén Ctr-Alt-J, de van középen egy bazi nagy zöld gomb, az van ráírva "Jog ON/Off.
ha be van ezt kihagyod. nyomsz egy tabulátort!
Erre előjön egy virtuális MPG egy kezelőfelület. ha ez megvan, keresel olyat rajta hogy, "Jog Mode" középen MPG panel bal oldalán,mellette 3 db led,(ledek alatt a nevük) ezekből egy mindig világít, a JOG MODE gombal tudsz váltogatni. Ennek a lednek teljesen jobb szélén kell világítania, alatta MPG felirat. Ezzel bekapcsoltad az MPG üzemmódot.
JoG mode alatt egy másik gomb , azzal válalsztod ki melyik tengelyedet akarod mozgatni.
Ha végképp nem megy végy fel skype-ra, 10 perc alatt elmagyarázom, 1 a lényeg, minden kis gombot olvass el mi micsoda. de amit leírtam végig csinálod, menni fog.  

pisti73

Hát én nem voltam ilyen részletes, de hidd el "piq"-ra hallgathatsz én is neki köszönhetem, hogy életet leheltem a kézi kerekembe!

pisti73

Neked "piq" pedig tartozom néhány képpel. A kézi kerékről még nincs képem, azt most sikerült vennem, de az épülő gépről mellékelek egy linket. Sikerült megoldanom, hogy az EMC és a MACH3-al is használni lehessen a kézi kereket, már csak egy doboz neki és az is meg lesz.  

A gépbe még vannak hiányosságok , de a megoldás folyamatban van.

https://picasaweb.google.com/107030260242899105993/EpulACNCGepem" TARGET=_fnew>Gépem

000000000

Ezeknek a kézikerekeknek mi a dinamikai határa szoftver oldalról?, mert stepmotoros hajtás oldalról nyilván van. Azaz nem féltek attól, hogy egy hirtelenebb mozdulat esetén "játékká" válik az egész, és igencsak lépésvesztések következhetnek be?

x4rhew5r3

Szia, ez a kérdés bennem is felmerült annak idején, de biztonsággal használható az eszköz még interruptos kezeléssel is. Két dolgot kell figyelembe venni.  
- Ha sebesség üzemmódban dolgozik, azaz a tekerés sebességével arányos sebességgel mozgatja a tengelyt, ott még az sem zavaró, ha esetleg kimarad egy-két impulzus.
- Ha step üzemmódban használja, akkor fontos a pontos követés, de a leggyengébb konfigurációnak is legalább 5 kHz a sávszélessége. Ezek kis felbontású enkóderek, általában 100 cpr. Számokkal ez úgy néz ki, hogy
5000 * 60 / (100 * 4) = 750 1/perc. Ez elég nehéz kézzel kitekerni:)

x4rhew5r3

Ez elég nehéz == Ezt elég nehéz

000000000

Nem nyugtattál meg, ugyanis Te folytonos, folyamatos forgásra írtál egy választ, de én hirtelen, gyorsuló mozgásra gondoltam. Egy igen szerény dinamikai képességű ember is képes a kézitekerőt egy rövidebb ív szakaszon belül (90-180 fok) úgy megrántani, hogy a 750-es fordulatot már túllépje a kézikerék bizonyos pontokon. Ehhez csak 5.63 km/h kerületi sebesség kell, ha ~20 mm a kézikerék fogókarának sugara. Ráadásul ha oda-vissza rángatom, azaz irányváltás is van benne, még inkább kritikussá válik a dolog. Azaz szerintem simán egy véletlen mozdulattal kiakasztható a rendszer mind szoftver mind hajtás oldalról még egy 100-as encoderrel is.

x4rhew5r3

Nagyon nem életszerű a példád! Madzagot is rá lehet tekerni a gombra, és berántani mint egy kapagépet:):)
Próbáltam nóniusz módban megzavarni nagyon durva irányváltásokkal és hektikus forgatással megzavarni, de ha a tekerővel visszaálltam nullára, a DRO is nullát mutatott. Ebből azt vontam le, hogy jól használható.  
Aki meg megrántja akarattal a tekerőt, azzal nem foglalkozom, mert nem civilizált ember. A civilizált ember a rendelkezésére álló eszközöket rendeltetésének megfelelően használja:)
Ha bolondbiztos rendszer kell, az bizony pénzbe kerül. Mesa kártyával kell kezelni az enkódert, és lesz mindjárt pár 10mHz-es sávszélesség....

svejk

Az ipari mozgásvezérlők lekezelik, hasonló a fogadó elektronika mint az encoder esetén.
A szervo mint végrehajtóelem pedig a saját sávszélessége szerint dolgozik.

Én még nem próbáltam, de a fórumbeli leírások, sok-sok kérdés alapján a Mach3 MPG kezelése aligha bírja ki a az általad leírt teszteket.
A többi hobby mozgásvezérlő szoftverről pedig még inkább nincs tapasztalatom.

No de a kézikereket nem is arra találták ki, hogy rángassuk, mint paraszt a kecskét. :)

Sokkal inkább a megközelítések finom megvalósítására, megmunkálás közben pedig hatástalan.
No de ezt Te is jól tudod.

A kézikerék beosztása egyébként sosem mérvadó, mindig a DRO kijelzést kell figyelni.
Az újabb Mori-Seiki gépeken pl. nincs is skálázva az kézikerék.  

De ha már ez a téma, akkor egy átlagos reflexekkel rendelkező ember valójában mekkora szöggyorsulásra tud késztetni egy ilyen ilyen 40-50 mm átmérőjű kereket, úgy hogy nem megüti a karját, hanem folyamatosan fogja.
Szerintem Te ezt már biztosan kimérted.

A békebeli kézikerekek fémből készültek 80-100 mm-es átmérővel, ott a tehetetlenségi tömeg is korlátozta az ilyen jellegű gyorsulást.
A maiak kisebb átmérőjűek, szinte semmi tömeggel műanyagból, de érzésre itt sem tudja az ember hirtelen eltekerni.

kr97pwss2

A Mach3 az MPG-n érkező impulzusokat a motoroknak a beállított gyorsítást figyelembe véve adja ki. Így mindig a beállított értékeken belül vezérli.