Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

ksjus5vax

Köszönőm.

4ybj8h3c8

Érdekes jelenségem akadt.

Az egyik irány tökéletes, pontosan ott megy a maró, ahol kell, de a másik folyamatosan elmászik + irányban.
Bal oldalon lyuk, jó helyen.
A munkadarab túlsó, jobb oldali végén viszont 10 mm-el feljebb van, pedig a koorodináta stimmel.
Egy egyenes vonal mentén folyamatosan, minél nagyobb az X, annál feljebb tolja az Y méretet.
Van valakinek tippje, hogy mi elehet ez?

000000000

Eredeti vagy valami tört verziós a program ?

4ybj8h3c8

000000000

Akkor itt a bibi!  
Ez esetben lehet hogy a programban lévő védelem okozza az anomáliát.
Mivel ilyet is építettek bele.  

4ybj8h3c8

Sejtettem, hogy valami hasonló a bibi.
Árul itthon licencet valaki, vagy működik a gyártótól vásárlás?

000000000

Mach 3 a Klavio KFT-nél a mostani árlistájuk szerint  46228Ft Bruttóban

besirkyjh

Szia

Bár nekem sajátom van de még ilyet nem halottam hogy valakinek produkált volna hasomlo hibát .
Azt nem tudom hogy a netröl letölthetö törés hogyan müködik de az hogy egy bemásolt xxxx.dat ilyet nem csinál az biztos .
Irhatnál kicsit többet a PC -röl föleg a kernel frekiröl és az LPT illesztödröl is .
Több info biztosabb megoldás !

000000000

Mert van olyan amit nem úgy törnek meg hogy egy kamu dat file-t tesznek bele.
Aztán ki tudja mibe turkálnak bele amiről nem is tudnak.

4ybj8h3c8

Az érdekesség az a dolgoban, hogy 5 egyforma munkadarabból három eltolva jött ki, kettő tökéletesen. Ugyanabból a munkafile-ból.

A mostani előlapon volt cirka 40 db. lyuk. 3mm, DS csatlakozók, kapcsoló, LED.
Minden lyuk tökéletes, a DS csatik, kapcsolók vizszintes, függőleges része nem torzul, egy adott elem pontosan kerül kimarásra, csak a pozíciója tolódik el.
Talán pont ez miatt stimmelhet a törés miatti anomália, nehezen hiszem el, hogy a számítógép LPT portja tudná, melyik lyukat éppenmennyive kell eltolnia. Kernel frekire ugyanez, miért csak elem szinten torzul? Ha állandó a hiba, akkor parallelogramma lenne a teljes munkából, nem csak elemeket tolna el.
A hetet rászánom, generálok néhány próba alakzatot, felrakok egy mezei tollat, oszt hajrá.
Még érdekesebb a dologban, hogy a Magi féle spirál és egyéb pozicionálási tesztek hiba nélkül lefutnak.

robokacsa

hasonló problémám nekem is volt a gépemmel. viszont csak akkor jelentkezett, amikor már untam, hogy 100 db anyagot kell megmunkálni, darabonként 20 perc alatt, és elkezdtem növelni a sebességet, akkor kezdett el téveszteni, de nekem egyértelmű gép hibám volt van, mert nekem a referenciapont is elmászott, szerintem túlterheltem a gépet, nagyobb sebességet nem bír, mint amivel alapból járatom.

sanka74

Szia! Lehet hogy az LPT kártyával van valami, illetve a tanműhelyi gép akkor csinált ilyet, amikor az LPT kábelen gyárilag hiányzott 100 mm árnyékolás. Miután betekertem alufóliával, megjavult. A másik pedig az encoder vezeték. Abba is belemehet zavar, ezzel is szívtam már.

4ybj8h3c8

Sebességet már visszavettem, az nem lehet, ráadásul megmunkálás közben durván fele sebességgel megy, mint ami a motor tuningban van belőve.
LPT zavarnál honnan tudja a zavarjel, hogy hol jár a gép?
Lineárisan növekszik az eltolás az X méretéhez kapcsoltan. Azaz 10 X után emelkedik 1 Y.
Ha minden pillanatban ezt műveli, akkor lehet hiba, de ismét belép a képletbe a misztikum, mert nem minden Y csúszik fel, hanem csak egy adott fázisrész poziciója. Az előlap keretét tökéletesen, mérethelyesen, egymással párhuzamosan marja, viszont a benne lévő elemeket eltolja felfelé, láthatóan egy lineáris emelkedés mentén.
Passz, egyenlőre küzdök vele, most jön majd az LPT-n kilépő és a léptető végfokba belépő impulzusok leszámolása, abból majd kiderül, hogy elektromos úton kerül bele, vagy eleve úgy érkezik.

000000000

Egyszerű kiszűrni a hibát.
Miután elmászott az Y tengely felveszed a nullpontot és ha ott nincs különbség akkor csak simán a Mach3 szívat.  
Nem kell mindenféle hipotézist felállítani hogy itt zavar ott zavar.
Egy normálisan megépített vezérlő még 5 méter szalagkábelen se szed össze semmi zavart az LPT portról .

z0pt6n6sz

Sziasztok!

#lazi -hoz hasonló problémával szembesültem én is. Nekem ~2perc után leállt az egyik tengelyem. Olvastam a Mach3 fórumot, sok embernek  volt már ilyen baja de megoldást nem írtak sehol. Nekem egy vicces verziójú Mach3-om van, ezzel lenne a gond? Találkozott valaki hasonlóval, van megoldás?

Ha valaki esetleg tud valami okosítást akkor azért nyilván hálás lennék!

Üdv.