Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mach3 CNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

9pk59nuy

Professzorok figyelem!!!

Órát vennék Mach3 programozásából.  
Nem elejétől, hanem a beültetett alprogramok világában szeretnék egy kis kapaszkodót!

000000000

Nekem is van a padon egy P-III-as 600 MHz.
Elsőnek Kcam4 volt rajta (2004-ben ezzel kezdtem  a CNC-zést), majd Mach (micsoda minőségi változást hozott).
Kíváncsiságból megnézem működik-e még.  

a86ifm7g5

Megtaláltam a Mach3 könyvtárában a driver tesztet, le is futtattam, de a végén semmilyen paramétert nem közöl, hogy mi lett a teszt eredménye. Nekem nem az a teszt van a könyvtárban, amelyiken a zöld csík van. Egy idővonal van egyfajta "szkóp" képernyő. Az ott lévő vonal is tök egyenes, semmi változás. ezt a "zöld csíkos" változatú driver tesztet hol lehet megszerezni?

Köszönöm.

4ybj8h3c8

Csak akkor, ha jók az idegeid. Az utóbbi heteket ezzel töltöttem, ennél elborultabb programozási megoldásokkal még életemben nem találkoztam.

000000000

Nem így néz ki a driver teszt amit futtatsz ?
A zöld csík akkor lesz zöld ha minden szuperül megy a gépeden !

http://cnctar.hobbycnc.hu/P%e1l/CNC/Mach3/Mach3DriverTest.JPG" border=0>

Például ez a test egy D525-os Intel Atom processzoros alaplap műve !

svejk

Értem!  
Akkor ezektől a tesztektől megmenekítettél.

svejk

Ez a kinézetű teszt talán a 3.xx verziók után van, az ez előttiek kevesebb infót adnak.

Egyébként a zöld csík és az excellent szinte semmit nem jelent, ettől még lehet 20-30 us a jitter(max. variation).
Az 5 us alattiak nevezhetők használhatónak, persze ez függ a hajtásvégfoktóltól is.
Nekem az asztali egymagos olcsó gépek közül egy 2,8 GHz-es GX620-as teljesít legjobban, ez 2-3 us.
De pl. egy teljesen ugyanilyen processzoros más alaplap 20-30 us-ot csinált, ami teljesen használhatatlannak bizonyult egy Yaskawa AC szervoval, akárhogy állítgattam a servo paramétereket, illetve a szabványos PC telepítés sem segített. PC csere és egyből megjavult.

A notikkal is ez a gond, hogy ez a "max. variation" túl nagy, mert a processzort a fogyasztás minimalizása miatt dinamikusan szabályozzák.
Aztán vagy kikapcsolható ez a funkció a BIOS-ban vagy nem, vagy esetleg csak részlegesen.

a86ifm7g5

Nem, nem így néz ki a teszt amit futtatok. Egészen más, nincs ennyi információ kiírva. Mach3  2.63-as verzió van fent.

000000000

Ez az egész tesztet szerintem csak arra lehet használni hogy kiszűrd, hogy ha valami nagyon nem ok a PC-vel.
Viszont ezen az Atom gépen én is meglepődtem hogy teljesen normál telepítés mellet is ilyet teljesít.
Igaz hogy ezt a Win XP 4 magos processzornak látja amiből 2 mag virtuális ( egy régi katonai alkalmazásból átvett hyper threading technológiára épül )  
Azért ez 1.075 us nem rossz tőle, és a puls / second érték is meglepően pontos.
Még nem láttam olyan PC-t amin ez az érték hajszál pontosan megegyezett volna.
A legtöbb gépen össze vissza ugrál , ezen meg stabilan ennyin állt folyamatosan.
Aki meg hordozható gépet akar használni az fizesse meg az árát és vegyen USB-s cuccot hozzá !
De ezt a D525MW alaplapot míg 2Gb RAM-al BRUTTÓ 20,000 forintél be lehetett szerezni akkor nem dobok ki még egyszer ennyit egy USB kütyüre.
Nem beszélve a fogyasztásról mivel ez a kis alaplap egy 50GB-os HDD és egy 15" monitor kemény 40 wattot eszik.

000000000

Ahogy Svejk is írta akkor frissítsed 3.xx verzióra a Mach-ot  

x4rhew5r3

Az a baj, hogy kifutott a D525MW:(
Van helyette D2700MUD, de még nem volt a kezemben. Remélem nem fejlesztették túl:)

000000000

Van még egy D525MW alaplapom a spejzban [#papakacsint]
Esetleg ha nem válik be akkor csere lehetséges :)
Attól nem félek hogy túlfejlesztették volna.
A D525-től 30%-al többet tud és a TDP 13 Watt-ról 10-re szorították vissza.

sanka74

Szia! A tanműhelyi gépen megnéztem a mach2-t és 40 us-t mutatott. Hogy lehet ez 5 us alatti?? létezik ilyen? Meg a vonal kissé szőrös is....  
Ezt állítod a motor tuningba alól?

svejk

A mach2-nél úgy emlékszem csak a max és min értéket írja ki.
Az a lényeg, hogy a vonalon minél kisebb tüskék legyenek.  

A mach leírásában azt hiszem ilyen egzaktul van megfogalmazva, hogy ne legyen nagyobb 1 cm-nél a képernyőn a tüske. :)  [#vigyor2]

sanka74

ja értem.. a diagram maximum és minimum értekei közti különbség 5 us.