Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

A menüben:
Rendszer-> Beállítások -> Képernyő védő
és itt szedd ki a pipákat.

KoLa

Köszi! így legalább nem kell keresgélni!
Képernyő beállításokat találtam de ott nem volt!

2vkx6unz

Ez érdekes. Nekem rendes linux-hoz illően indításkor is kér felhasználó nevet és jelszót.

lari

Lehet, hogy azért mert, a telepítéskor azt állítottad be.

bjam28

Lajosnak a képernyővédő beállitása jelszóval védett.
Amiről Te írsz az pedig az Auto-login, automatikus beléptetés.
Kikapcsolás: System->Administration->Login Screen. Itt "unlock" és beírod a jelszavad, majd beállítod az Auto Login-t.
(Bocs, de nekem angol a linuxom)

2vkx6unz

Köszönöm. Már megszoktam, hogy minden gépen kell felhasználónév és jelszó, engem nem zavar, sőt mivel a gyerkek is használják a gépet jobb, ha saját felhasználó nevükkel használják...
Az angol sem zavar ;)

KoLa

Lenne néhány kérdésem az EMC2 képernyő felületének a szerkesztésével kapcsolatban!
Meg lehet-e oldani azt hogy, a tooltable és a tooltable reload, egy-egy ikon legyen a felületen és ott ahol én akarom!+ még billentyű hozzárendelés is kellene!
Az edit és reloadfile szintén ugyanez!
Ki lehet-e venni a szerszámpálya ablakból a DRO-kat?
Nekem az esztergára nem kell a rádiusz dro ki lehet-e kapcsolni? viszont a referenciálást jelző ikon, ez mellett mutatja a referenciáltságot!át lehet helyezni az átmérő mellé?
Kellene még fordulatonkénti előtolás dro is! hogy lássam, ha esik a fordulat akkor is tartja-e a fordulatonkénti előtolást az EMC2
A spindle rpm nekem jobb lenne ha dro lenne és mellette a programozott rpm dro
A szerszám, geometria szerinti megjelenítése, sem működik jól! lehet ezen változtatni?
Egyelőre csak igen-nem válaszra várok!  

bjam28

Szia Lajos!

1) Tooltable/reload megjelenítés: szerintem meg lehet oldani. Nem jó az ALT-F, T kombináció?

2) Edit-re nincs gyorsgomb, szerintem lehetne, de a reload/újratöltésre van ikon most is. Billentyű gyorsgomb is kell?

3) DRO kivétele: forrásba kéne belenyúlni.  

"Referenciáltság"  megjeleníthető mert tárolt állapot. Mire lenne jó? Roszul gondolom, hogy a nap elején felveszed a referenciákat, aztán onnantól megvan? Azt csak tudatosan lehet elveszíteni.  

3) fordulatonkénti előtolás DRO-n: meg lehet oldani. kérdés, hogy érdemes-e? Egyszer be kell mérni a rendszert, hogy úgy müködik-e ahogy elvárjuk, aztán onnantól kezdve mennie kell.  Vagy mégsem?

4) Programozott és valós főorsó fordulat kellene? Meg lehet oldani.  

5) Szerszám gemoetria megjelenítés: Mi az jelen állapot, ami nem működik?

Szóval bocs a sok vissza kérdezgetésért, csak jó lenne tudni mi mért történik egy igazi esztergályos munkájában..

svejk

Kicsit off-olva a témát, bizony sokszor előforduló probléma hogy a software fejlesztők nem állnak a toppon a gyakorlati megvalósításban.

Ajánlatom: mindenkinek CNC esztergát! [#vigyor3]

lari

Mégegyszer felteszem a kérdést, hátha valakinek eszébe jut a válasz... :-)
EMC2 -ben a G76  alkalmas kúpos menetvágásra?
Ha igen , akkor hogyan?

KoLa

KoLa

Itt egy nem túl éles http://www.youtube.com/watch?v=QxDo1MZEnfM" TARGET=_fnew>videó erről a változó menetemelkedésű menetvágó tesztről, 1mm-ként 0.1mm-l emelkedik a fordulatonkénti menetemelkedés. 1mm-ről indul a vége 5mm/rev
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/EMC2/EMC2%20a%20gyakorlatban/v%e1ltoz%f3%20menetemelked%e9s01.jpg" border=0>

KoLa

Szia János!
Mint ahogy' már megbeszéltük telefonon is azért beírom ide is hogy meglegyen!
Esztergagépről van szó ahol, gyakran kell használni a tooltable-t és a kód szerkesztését!
1) a tooltable/reload  jó lesz az ALT-F, T kombináció, csak túl 'bonyi'
A lényeg, hogy a változtatások érvénybelépéséhez, újra be kell tölteni a szerszám tárat!!!
2)az Edit kicsit 'messze' van a file menüben!
Ha megszerkesztjük a kódot akkor , itt is az a helyzet hogy nem tölti be a bezárás után, hanem a menüben klikkelni kell az újratöltésre!!!Ez is 'bonyi'
3)ezt most lekicsinyítettem a felére, így több hely van szerszámpálya megjelenítéshez!
4)OK
5)volt már amikor egy különleges alakú esztergakést jelenített meg , még nem az igazi!
A fordításban az van hogy egyes felhasználói felületeken megjeleníti a szerszám geometriát! melyek ezek a felületek és honnan lehetne letölteni!

svejk

Ezt már tényleg bonyi lenne tisztán mechanikus gépen :))

KoLa

Ugye milyen f@sza!
Régebben kellett fröcss dugattyút esztergálni E 400-n, nagyon 'bonyi'!
Most már milyen könnyű lenne ... de már meg nem kell!
De ennek a tesztnek vannak távlatai a jövőben!...