Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

bjam28

Ha tudok akkor ezután is segíteni fogok a HAL és INI fájlok tekintetében is. Nem szeretném ha megállnál a fejlődésben [#eplus2]

svejk

Pedig egy fényévet megállhatna, hogy a többiek utolérjék. :))

KoLa

A szerszámtár logikája nem ugyanaz mint a Mach3-nál, nem a t1 viszi magával az összes szerszámot z0 helyzetbe az anyag kilógó végére az ESZTRGÁN, hanem a g54, ehhez az kell hogy az egyes kés x0 z0 eltolásokkal szerepeljen a táblán, és ez helyes legyen az esztergált átmérő és hossz szerint is!ha ez megvan akkor elküldjük x0 z0-ra, és ezt a pozíciót elmentjük g54 x0 z0 -ra!
Ezek után ha egy újabb z0 pozícióra van szükség akkor az egyes késsel megérintem az anyag végét és mentem g54 z0 -nak, így a többi kés is követi az egyes számút, de ezek szerint bármelyik késhez hozzá tudjuk rendelni a g54-t
A szerszámok eltolását a g54-hez viszonyítjuk a tool table-ban, a g54 pedig a g53 pozícióban van minusz előjellel van eltolva, az esztergán, ha a ref. Z+ és x+ irányban van elhelyezve!
Az x eltolásokat a referencíálás pontosítja  a z-vel meg tudunk mozogni hosszban!
Nálam ez az eredmény született mert a leírásban sajnos nem találtam utalást erre a logikára!...vagy nem értettem meg valamit?
De így működik a dolog!

KoLa

Ez nekem is kérdés volt! mármint hogy változik-e a menetemelkedés a kúpos részen, mintha a z motor más hangot adott volna azon a szakaszon!
Most képzeld csak el a síkmenet vágását! lehet hogy az EMC2 a kontúrra számolja a menetemelkedést állandóan!
Na majd kipróbálom ha lesz egy kis időm!

KoLa

Na! küldjél már egy próba kódot,kipróbálásra! mert ebben az irányban még csak tapogatózok a sötétben:) elég lesz 35rpm fordulatra!kezdetnek!majd meglátom mi a határ!

KoLa

Jó ötlet! ez fog menni!

svejk

Csak egy kósza kérdés, emberi erővel le lehetne fordítani az EMC2-öt hogy magyar legyen a felület?
Tudom hogy nem is mindig helyes a magyart erőltetni, pl. ilyen speciális esetekben ahol sokszor alig van normális magyar megfelelő egy adott műszaki szónak, ezért inkább csak érdeklődés a Linux ez irányú szabadságáról.

000000000

Úgy a leggenyóbb, hogy kör, átmérő állandó, menetemelkedés is csak egészen kicsit változik. Szemmel kivehetetlen, menetfésű kimutatja, de már késő, mert elkezdték ráerőltetni az anyát. [#smile][#smile]

Miki2

Nézd meg a #218-at, és kérdezd az íróját.

Rabb Ferenc

Nem kell ezt cifrázni! Elég, ha egy 1/4"-os csavarra véletlenül megpróbálsz rátekerni egy M6-os anyát. Az első három menetig semmi gond. De aztán önzáró lesz...

x4rhew5r3

Hu' mik vannak itt már megint! Kola szárnyal. Kell nekem is egy eszterga:)
A magyarítás nagyon egyszerű, csak neki kell állni, és folytatni. Van egy hu.po fájl, amiben meg van az eredeti szöveg és a következő sorban a magyar. Sok minden meg van már magyarul, és ha a Linuxot magyarra kapcsolod, akkor magyarul mondja ami le van fordítva ebben a fájlban. Ahol nincs magyar, ott írja az eredetit.

bjam28

Januárban lehet szó a fordításról. Az informatikai része nem gond, ezek a programok az elejétől fel vannak készítve a többnyelvűségre. A  fordítás nem annyira  problematikus, a doksiban már le van fordítva az összes menüelem és az ikonok, persze azért a hibaüzenetek nagy része még visszavan. És ahogy Sneci írta, nem kell nulláról indulni, mert már valami készen van. Az érdekes rész inkább az, hogyan lehet frappáns megfelelőket találni egy-egy adott angol kifejezésnek.

2vkx6unz

Ma én is kipróbáltam az EMC-t. A Mach3-hoz képest a motorok finomabban járnak és a sebességet is tudtam emelni (1800mm/perc-ről 2100mm/percre, van olyan tengely ahol 2400mm/percre is lehetett). A vezérlő H1 a motorok kínai léptetők orsó 10x3 trapéz műanyag anyával.
A stepconf-ban a paraméterek:
sebesség 35mm/s, gyorsulás 2000mm/s2 így az EMC szerint max sebességre gyorsulás 0,0175s és ehhez kell 0,3063 mm út. Ilyen paramétereket nem tudtam a Mach3-ban beállítani ugyanezzel a berendezéssel. Tetszik ez az EMC ;)

KoLa

Remek![#eljen]várjuk a további teszt eredményeket!

KoLa

Laci! a Redbull szárnyakat ad![#wave]
Van egy apróság ami zavar a próbák alatt! ha sokáig gondolkozok valamin akkor az ubuntu kilép kikapcsol a monitor, és csak jelszóval enged vissza, amit bekapcsoláskor sem kér sohasem, szerencsére tudom a jelszómat! de ki kéne valahogy kapcsolni ezt a funkciót a gépen!