Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

x4rhew5r3

Játék a 7i43-mal:)

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sneci/7i43/DSC01639.JPG" border=0>

http://cnctar.hobbycnc.hu/Sneci/7i43/DSC01640.JPG" border=0>

4 tengely step/dir vezérlése, a vezérlőktől az enkóderek fogadása, főorsó pwm-es vezérlése, külső nyomógombok fogadása, mpg, ....

A 7i43 kártya alulról rádugható az elosztó panelre, így nem kell az 50 eres szalagkábellel tekeregni. Még nem gerjesztetem be a cuccot, csak összeraktam. Majd talán két hét múlva:(

KoLa

Szép ez a 'meza'[#eljen]

KoLa

Én meg a hatszög esztergálással bajlódok!
Elkelne egy kis segítség!
Lehet hogy ráéreztem az EMC2 titkára? jó úton vagyok?
Egy kód amit G91-re írtam , onnan kezdi ahová álltam a késsel a kód indítása előtt!
Néhány átmérőn végzett teszt eredménye!
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/EMC2/EMC2%20a%20gyakorlatban/Hatsz%f6g%20eszterg%e1l%e1sn%2001.jpg" border=0>

KoLa

És a rossz minőségű videó!http://www.youtube.com/watch?v=_fTqfJD4cwU" TARGET=_fnew>itt

x4rhew5r3

A G90 az abszolút mód, a G91 a növekményes (inkrementális) mód. Mindkettő öröklődő, így ha valahol kiadod a G91-et, akkor mindaddig inkrementális módban dolgozik, amíg nem kapcsoljuk át G90-nel abszolút módba.
Pl.
Ha az x40 z60-on áll a kés, a következő 2 sor ugyan azt a mozgást írja le:
G90 G1 x100 z20
G91 G1 x60 z-40

wcsxp0uxa

Én azt mondanám erre ,hogy nem megfelelő átmérőről kezdődött a szögelfordulás mértékének megfelelő átmérőcsökkentés. Kerek külső élek ,homorú lapok. De lehet más paraméter hiba is ,csak nem tudom mit kér a program.

KoLa

22mm re próbáltam kiszámolni! a legnagyobb hatszögnek látszó 19.7mm
Nekem már ez is eredmény, hogy úgy tudtam kódolni hogy nem téveszti a 360 fokot!

wcsxp0uxa

Nem cikizésnek szántam .

KoLa

Én csak a hatszög lépcsőket akartam megmagyarázni, mivel csak úgy elkezdtem és mindíg jöttem kifelé!ahogy sikerült, a kód csak Z-1-ig van írva , de mivel inkrermentálisban van ezért ha kész és újból elindítom, megy tovább!
Itt lenne egy kérdésem : Az EMC2 kódjai között melyik az, amelyik automatikusan újraindítja a kódot? ( a Mach-ban ez az M47 )

wcsxp0uxa

Kiszámoltad mennyit kell elmozdulnia 1 jelre és csináltál valamilyen g-kódos rutint ami kiadja a 360 fokot ?

x4rhew5r3

Nem tudok róla, hogy lenne ilyen M kód.
Ciklust kell rá írni a "while" vagy "repeat" ciklus szervezővel. Cikluson belül feltételeket vizsgálva a "continue" nem fejezi be az adott ciklust, hanem a ciklus elejétől veszi a következő menetet, vagy a "break" kilép a ciklusból.

KoLa

Persze hogy nem![#wave]
Én most próbálom megoldani ezt a problémát! így sikerült elsőre!
Gondoltam egy alap logikát ami lehet hogy még nem kiforrott eléggé!
A lényeg két 'mondatban' van leírva, - most! lehetne finomítani újabb sorokkal , de ahhoz idő kell vagy egyszerűbb megoldás!

KoLa

Én másként gondolkodtam!
kiszerkesztettem a hatszög csúcsa és és a laptávolsága közötti különbséget(AutoCad)
Ezt megszoroztam 6-al ez lett a menetemelkedés/fordulat!
G33 alatt, az a lényeg hogy az összes mozgás a végén stimmeljen századra!Ezt nehéz kiszámolni ha több pontot akarunk megadni az elfordulás alatt!

wcsxp0uxa

Mindig próbáld az egyszerűbbet választani.
Ha nem adja ki jól az eredményt ,érdemesebb a magas átmérőn csalni . Úgy emlékszem 100 as réstárcsád van a gépen ,azt nagyon kevésnek érzem ehhez az átmérőhöz. (csak tippelem ,hogy te számolod ki az elmozdulást)

KoLa

Pedig jól jönne néha!
Ezt amit írtál még nem értem pontosan!