Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

000000000

Ha jól rémlik, az xorg.conf ban kell visszaállítanod vagy "vesa" módra vagy az alaplapi driverre, ha van olyanod. De safe módban mindenképpen illene elindulnia.

lari

Csökkentett módban próbálétam indítani de úgy sem indult.
Amiket írtál azokat megnézem, köszönöm!

lari

István!

Nem találom ezeket a beállításokat.. Leírnád részletesebben, hogy hol keressem?

000000000

Nem fogom tudni részletesen elmondani, mert általában csak rendszertelepítéskor van rá szükség, de ha beírod a gugliba hogy xorg.conf, és beállítod hogy csak magyar találatokat adjon, akkor bőséges találatot kapsz, mivel szinte mindenki megküzd ezzel linux alatt. Ha jól rémlik az /etc/X11 mappába kell létrehozni az xorg.conf fájlt ha nincs még ott, és abba kell valami ilyesmi bejegyzést tenni:

Section "Monitor"
    Identifier    "Monitor0"
EndSection

Section "Device"
    Identifier    "Device0"
    Driver        "vesa" #Choose the driver used for this monitor
EndSection

Section "Screen"
    Identifier    "Screen0"  #Collapse Monitor and Device section to Screen section
    Device        "Device0"
    Monitor       "Monitor0"
    DefaultDepth  16 #Choose the depth (16||24)
    SubSection "Display"
        Depth     16
        Modes     "1024x768_75.00" #Choose the resolution
    EndSubSection
EndSection

A lényeg az a sor, ahol a "vesa" van, mert ott adod meg, hogy melyik driver-t használja a VGA-hoz.

lari

Találtam xorg.conf fájlt, ez a tartalma...
Ez kevés? :-)

Section "Screen"
   Identifier   "Default Screen"
   DefaultDepth   24
   Option   "AddARGBGLXVisuals"   "True"
EndSection

Section "Module"
   Load   "glx"
EndSection

Section "Device"
   Identifier   "Default Device"
   Driver   "nvidia"
   Option   "NoLogo"   "True"
EndSection

000000000

Nem. Az "nvidia" bejegyzést cseréld ki "vesa"-ra, az Option sort töröld. Vagyis a "Device" szekció így nézzen ki:

Section "Device"  
 Identifier "Default Device"  
 Driver "vesa"  
EndSection

Ezzel visszaállítod az alapértelmezett Ubuntu drivert. Természetesen ehhez root jog kell. Bár megmondom őszintén, kissé furcsállom, hogy el sem indul a géped, mert karakteres üzemmódban kellene mennie. Nem lehet, hogy a BIOS letiltotta a belső VGA-t?

zozo

A glx-et nem kéne kivenni, ha vesa?

lari

Sajnos ez nem jött be.

Ujraindítás után ismét nem ndul a rendszer....
Amit zozo írt azt nem módosítottam.
Csökkentett módba nem indul a gép, Karakteres módban indulna, de nem tudok Rootként belépni, mert nem emlékszem a felhasználónévre amit kér... :-(
Azt nem lehet valahol megnézni?

zozo

Rescue módban indítva a kernelt talán nem kér jelszót, próbáld onnan helyreállítani. (boot menüből kiválasztod)

000000000

Ubuntuban asszem alapból nincs root, hanem az su vagy sudo paranccsal tudsz root jogokat szerezni.
 Viszont a terminálból való manipuláláshoz már nálam okosabb valaki kell, mert ha nálam ennyire lehalt a gép, akkor újratelepítettem az egész rendszert. Hamarabb megvan, mint kideríteni, hogy mit kell beírogatni a terminálba.

zozo

Ha egy felhasználóként telepítette akkor a sudo
valóban csak "user" jelszót kér.  

Konzolon ha jól emléxem:
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

- ez sorra kérdez mindent és újraírja az xorg-ot.

Ha nem OK, akkor törölni a régit:
sudo apt-get remove --purge xserver-xorg
majd újratelepít:
sudo apt-get install xserver-xorg
és utána a legfelső sort megint

lari

Ma kipróbáltam amit írtál.

Elindult a gép safe módban, de ezek a parancsok amit írtál nem működnek. "command not found" volt a válasza...
Lehet, hogy tényleg jobban járnék egy új telepítéssel?

000000000

A dpkg-reconfigure a debconf csomagban van. Az apt-get parancs szinte biztos, hogy fönt van, szerintem valamit elrontottál. Az előbbit az
apt-get install debconf paranccsal lehet telepíteni, természetesen rootként.
A Debian/Ubuntu rendszereket csak nagy baj esetén kell újratelepíteni, a tied szerintem még gyógyítható. Érdemes fórumokon olvasgatni, szinte minden kérdést föltettek és megválaszoltak már. Bár ha nem értesz hozzá, lehet, hogy megéri újrahúzni. Nekem eddig egy dolog okozott teljes káoszt, amit az újratelepítés orvosolt csak: automata disztribúciófrissítés. Az nem EMC2 disztribúció volt, hanem normális.

000000000

"A Debian/Ubuntu rendszereket csak nagy baj esetén kell újratelepíteni"

Pl. amikor ilyesmit kell begépelni a terminálba? [#beka2][#nyes]

KoLa

Nekem is van egy kis problémám az Ubuntuval!
Most egy új gépet állítottam be! ehelyett a 'nyócéves' helyett!
3Ghz dual proc ( Intel ) 2GB Ram és valamilyen GeForce videókártya 1GB memóriával, azért nem tudom most, mert ez a része nem volt egyszerű! mert cserés lett az új gép videó kártyája, és a végső verzióra már nem emlékszem csak hogy, 1GB memória!az előző fele memóriával rendelkezett!
Érdekes de ezzel a képernyővel simán indult a 8 éves gép de ezzel az újjal be sem kapcsolt a monitor!? Próbaképpen beadtam neki az Ubuntu CD-t simán elindult, és meg voltam vele elégedve, de hát először az XP-t kell telepíteni! ezért 3-4 kör' után megkaptam egy új videokártyát, ezzel elsőre elindult a monitor!simán felment az XP és utána az Ubuntu !
Minden jól működik! csak egy probléma van ha az Ubuntuból 'restartolok' akkor az újraindítás után nem működik a kurzor hogy ki válasszam az oprendszert! viszont ha XP után restartolok akkor mindíg működik! hogy van ez? hazabeszél az Ubuntu?
Mert az Ubuntu után csak úgy tudtam XP-re váltani hogy kikapcsolás után még le is áramtalanítottam a gépet!
Nekem ezt az üzit adja indításkor , van egy kis jav hogy látszódjon a kijelölt sor!

http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/EMC2/EMC2%20a%20gyakorlatban/Xp%20vs%20Ubuntu%2001.jpg" border=0>

és a képernyő alsó része felől is egy kép!

http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/EMC2/EMC2%20a%20gyakorlatban/Xp%20vs%20Ubuntu%2002.jpg" border=0>