Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

0gcbjd9w4

Tisztelt fórumozók!
 EMC2 esztergamódban van kontúr nagyoló,kontúr
simitó ciklus?
 Ha igen mi a G-kód száma?  
         Érdemi választ előre is köszönöm!

000000000

Jó, hogy írtad, akkor 7i43H-4 kell. Legyen azért rajta USB és párhuzamos is, kell a 400k és ha lehet, legyen nagy sebességű. Ez nem biztos, hogy lényeges, de ha már ugyan annyiba kerül...
A 7i42TA változatlanul kérdéses.

bjam28

7i43H-4 jelűt én nem látok árlistában.
http://www.mesanet.com/prices.pdf

Nekem a 7i43-P  jön be, de az "U" vagy "U-4" is jó, csak nem bízok benne hogy az USB támogatva lesz rövidesen.  

7I43H     Anything I/O High speed USB - 400K FPGA - 48 I/O 119USD
7I43-P    Anything I/O parallel only - 200K FPGA - 48 I/O 79USD  
7I43-U    Anything I/O USB/parallel - 200K FPGA - 48 I/O 89USD  
7I43-U-4  Anything I/O USB/parallel - 400K FPGA - 48 I/O 99USD

7i42(TA) tudású eszköz már itthon készül valószínűleg olcsóbban a gyárinál.

bjam28

Nincs kifejezetten kontúrnagyoló és külön simító ciklus.  Pl. G76-ban (menetvágás) meg lehet adni a simító fogások számát.

De az említett feladatokat vagy meg lehet oldani egy megfelelően paraméterezett G kóddal, vagy kis programokkal.  
Nem biztos hogy érdemi a válasz, elnézést.

svejk

Én ha már vennék inkább PCI-os felületűt keresnék
Úgy is egy marógép- egy PC.
Szerintem bármelyik külső csatoló valamilyen szinten szűk keresztmetszet.

0gcbjd9w4

Azt hiszem,gondolom, hogy egy CNC vezérlő programnak ezt alapból tudnia kellene!
     Köszönöm a gyors válaszodat!

000000000

Nézegettem a lelkivilágukat. Itt a step/dirnek is olyat lehet megadni, hogy max sebesség, max gyorsulás, pulzushossz, pozíció- vagy sebesség-vezérelt. Munka közben: cél pozíció, cél sebesség - többit legenerálja. Így talán nem annyira szűk keresztmetszet a párhuzamos port, viszont kevesebb, mint feleannyiba kerül. Nem mellesleg kevésbé van közel a számítógép érzékeny részeihez.
Engem az aggaszt inkább, hogy 7i43-hoz nincs GPIO, azaz általános be/kimeneti port. http://linuxcnc.org/docs/html/drivers_hostmot2.html#r1_5_3" TARGET=_fnew>Itt egy szűkszavú funkció lista.
Lehetne erre persze másik párhuzamos portot használni, mert van is, EMC megoldja, de azért mégis.
Nézegettétek a 7i43 Hostmot2 anyagában a lábkiosztás fájlokat? Pl. 7i43/CONFIGS/HOSTMOT2/USBHM2/SVST4_12NA.PIN - itt írnak LED meg IOport modulokat, de nincs nekik láb fölsorolva. Ezt vajon futás közben lehet megoldani mondjuk pár stepgen kiiktatásával?

000000000

Ez akkor a nyerő: 7I43-U-4 Anything I/O USB/parallel - 400K FPGA - 48 I/O 99USD
Milyen hazai 7i42TA helyettesítésre gondolsz?

bjam28

Szerintem tévedés hogy nincs GPIO. Mindaz amit nem használsz fel STEP/DIR-nek, PWM-nek vagy enkódernek az általános I/O. Pont azért jó, mert nem kell másik par-port kártya.

000000000

Én ezeket a leírásokat most olvasom először.  http://linuxcnc.org/docs/html/drivers_hostmot2.html#r1_5_3" TARGET=_fnew>Itt azt írják, hogy a GPIO író/olvasó funkciók a 7i43-an nem mennek a párhuzamos port korlátai miatt.

bjam28

Az nem arra vonatkozik.
 http://wiki.linuxcnc.org/emcinfo.pl?Pjm" TARGET=_fnew>Ezt nézd meg! 4 tengely, VFD, limit sw, pendant, miegymás...

000000000

Meggyőző, elhiszem.

svejk

Én nem néztem még őket igazán mert elveszek a típusok közt.
De ha tényleg a PCI-os kétszer annyiba kerül mint az LPT-s, akkor abban csak van valami...

000000000

Biztos van értelme, de nagyon drága. Szerintem ez is jó lesz, másodpercenként pár tucatnál több sebesség- illetve pozíció-beállítási kiírás nem lehet szerintem.

bjam28

Mesa kárták rendelése még lehetséges, de hétfőn (dec 12.-én) 10.00-kor le kell zárni.

Az "EMC honosítás" topikból másolva Szept. 28.-i USD árfolyamon (207HUF/USD) az ÁFÁ-s beszerzési árak:

7I43H kártya ft/db
1-4 db 43347
5-24 db 32050

5I20 kártya
1-4 db 65607
5-24 50470

Tehát az árak némi árfolyam korrekcióra szorulnak. Bármit lehet rendelni a Mesától,(www.mesanet.com, nézzétek meg az aktuális árlistát.) de alapból az 5i20 és 7i43 amiről a dolog szól. Meg esetleg pár optoleválasztó kártya (7i37/7i42 kül. típusai).
A leválasztó kártyáknak lesznek haza olcsóbb gyártású megfelelői is, de egy kicsit később.

Remélem egyelőre minden, ha kérdés van megpróbálok válaszolni.