Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

D.Laci

Ezis a g33-mat használja.
Azta pár sort sem értik nem hogy egy ilyen kompleksz megoldást....

KoLa

Persze hogy nem értjük!csak a forgácsot!me' tök hülyék vagyunk!
Viszont ha jönnél Te, és kitanítanál minket erre a kódolásra, nagyon dícsérnénk és magasztalnánk a tudásodat! mivel ez nem titkos, csak angolul van közzétéve és elsőre kínai:)))

D.Laci

#1 = 0   (1-es válltózó deklarálása)
#4=1.5 (menet mélység)  
#5= 10 (fogások száma)  
m3  
s400  
#2=0 (x kezdö)  
#3=10 (x vég)  
o100 while[#1 lt #5]  (o100-as subrutin kezdete, 1es válozótól azaz 0-tól léptet mindig 1-et(vagy amenyit beállitunk) mig az 5-ös változótértékét elnem éri, mindadig végig fút elejétöl a végéig amadig elnem éri az 5-ös változó értékét vagy ha teszunk be egy külsö hivást, melyböl nem lépünk vissza.)
g0 x[#2] z10  
G33 x[#3]Z-30 K1.5  
g0 x20  
g0 z10  
#2=[#2-#4/#5] (x kezdö poziciót eltoljuk a menetmélység és a fogások számának a hányadosával)
#3=[#3-#4/#5] (x vég poziciót eltoljuk a menetmélység és a fogások számának a hányadosával)
#1=[#1+1]     (1-es válltozóhoz hozzá adunk 1-et)
o100 endwhile (o100-as subrutin vége)
m30  

Valami hozzá értö majd jobban elmagyarázza...
Szöke Kóla! De hosszú nyelved van! :)

KoLa

Laci!Köszi![#worship]
Én eddig mindent Gkódokkal írtam le! ez egy szinttel feljebb van így elsőre!de biztos egy csomó G kódú sort meg lehet vele spórolni!
Amiket nem értek így elsőre!
-az 1-es változó az mi?amit deklarálni kell?
-az X kezdő az miért nulla? mert ez a vezetővonal kezdőpontja és a vége pedig a menetmélység ami innen 10 mm-re van?
A o100 while szögletes zárójelben megadja hogy mely beállításoknak kell teljesülni!De ez csak ennyi? nincs hozzá egy háttér egy mappában?
És még csak utána jön a G33 menetvágó ciklus, azok a képek mit helyettesítenek?
Nem is folytatom mert túl sok a kérdés
Én eddig úgy tudtam hogy a program vége az M2 az EMC2-ben!
A szőke Kóla az találó, de ősz az a Kóla! és a nyelvem se hosszú, hanem inkább érdes!
[#nevetes1]

KoLa

Azt honnan lehet tudni hogy a #1 , #2 , #3 ,stb változók mire vannak beállítva, az EMC-ben?
Régebben, Béni is küldött nekem ilyen # előjelű fúróciklust a Machra de ahhoz volt egy leírás PDF formátumban és az érthető volt, és volt egy script amiben le van programozva az egész működés!

bjam28

A #1 egy belső változó. Te definiálod, arra amire akarod. Ebben az esetben arra szolgál, hogy számolja, hanyadik fogásnál tart a program.  
(Részletesebben lásd és olvasd: EMC Felhasználói kézikönyv 12.5 fejezet: Számozott paraméter)

M30: Részletesen lásd (és olvasd!!): EMC Felhasználói kézikönyv 12. fejezet: G kód áttekintés , 16. fejezet M kódok.)

A programocska lényege, hogy megtörténnek a kezdeti értékadások, beállítások, elindul a ciklus és annyiszor hajtja végre a ciklus magot (while/endwhile közötti részt) ahányszor teljesül while utáni feltétel.

A jövő héten elkészül a fordítás azon része ahol a szubrutinok vannak. Majd beleteszem részletesen magyarázva ezt a példát.

KoLa

Én ma egésznap csak az EMC2-vel foglalkoztam. szerencsére még időben rájöttem hogy a stepconf a mozgástartományba beírt 1000mm-t, 0.001mm-nek írta az ini fájlba, átírtam és rögtön jó lett szinte minden!
Ezt a paraméterezést majd átnézem mert nem látszik nagyon bonyolultnak!
De régóta terveztem már ezt hogy cnc vezérléssel beküldök egy menetfúrót ami fixen van befogva és irányt váltva kihozom, ez most sikerült is a G33.1 kóddal!
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/EMC2/EMC2%20a%20gyakorlatban/G33,1.jpg" border=0>

KoLa

A beállításokat és a mai Gkódokat feltöltöttem http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/EMC2/Az%20els%f5%20m%fbk%f6d%f5/" TARGET=_fnew>ide
Akit érdekel át tudja nézni!

KoLa

D.Laci

Lali király nem bízol magadban?
Acélba próbáld! :)

KoLa

Annak is örülök egyelőre hogy műanyagba már sikerült, mielőtt kifogtam még vagy 5-ször ráküldtem a kódot de a menetek hibátlanok maradtak!
Nyugodt lehetsz benne, hogy acélba is ki fogom próbálni! ez még nem az igazi mert nincs benne forgácstörés!
Egyébként a szerszámváltásokat kellene valahogy automatikussá tenni, hogy ne dobálja az ablakot amikor már be van lőve a kód!

Sz.József

Ez nagyon frankó...
[#eljen]
Ilyenkor mindig elhatározom, hogy belehúzok a gépépítésbe... :)[#vigyor4]

Miki2

Gratulálok Lajos!
Ezek szerint sikerült az enkódered is.
Vagy tettél rá gyári encódert?

KoLa

Az van rajta amit csináltam 100 réses tárcsát, két optokapuval!ez a jelenlegi állapota burkolat nélkül!két tárcsa van az egyik egy réssel az index jelnek!
http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/EMC2/EMC2%20a%20gyakorlatban/100%20r%e9s+index.jpg" border=0>