Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

Miki2

Ez így nagyon jó megoldás.
Én most tervezem az encódert, de sokkal bonyolultabban gondolkodtam mint te.
Úgyhogy kezdem is elölről.

KoLa

Egyébként most hogy jól működik, kivágatom majd  lézerrel is és akkor pontosabb lesz, két félből van könnyű cserélgetni!

Miki2

Milyen szélesek a rések a tárcsán,
és az index tárcsán?

2vkx6unz

Nem tudom mennyire gyakorlati kérdés, de feltelepítettem az EMC-t USB-ről és van egy kis gondom, mivel Olaszul akar kommunikálni a szentem én meg nem értem a talján nyelvet.
Korábban kérdéses volt, hogy USB-pendrive ról lehet-e telepíteni. Lehet és nem is bonyolultabb mint CD-ről.
A kulcs az Unetbootin program (persze kell a live cd ISO image is).

Ha valaki segítene miképp lehet kicserélni az EMC-ben a nyelvet, ha a program nem indul az jó lenne...

2vkx6unz

Ja 10.04 Ubuntu verzió.
És újraindítás után megoldódott most már végre angol...

svejk

Elromlott a forgácskihordód? :))

KoLa

Sajnos elromlott, lefagyott ez a program! a forgácskihordó pihenő napot tartott!:)))

KoLa

A tárcsák átmérője 200mm , az index jel 14mm széles a tárcsán, de ez a Mach3-ról maradt!
A 100 réses-n 3mm körüli ( 3,14 )
Nekem 1500 rpm a legnagyobb fordulat!

D.Laci

KoLa!
Ez edig szép és jó is de mivan ha nagyobb menetfúrásnál megszorul és lépés vesztés lesz a léptetöknél, akkor tuti a szerszám törés.
Kelneked még valami viszacsatolás a lépetökfelöl is, csakhogy ne legyen már olyan könyüdolgod... :)

Miki2

De egy hosszkiegyenlítős befogóval a dolog meg is oldódik.
Így csinálják ezt a gyári cnc gépeken is.

KoLa

D.Laci! ha arra gondolsz hogy mennyire kell tolni egy menetfúrót! akkor én meg arra gondolok hogy amikor egy M20-s gépi menetfúrót a szegnyeregből betolok a furatba akkor csak a kezdéshez kell némi tolóerő utána már megy magától,ha beszorul a forgács akkor megfordul a befogásban de lépést nem vesztünk még ezáltal, és ha szerencsénk van akkor kifelé jövetben esetleg kijön törés nélkül ha nem koppanásig volt befogva!
Az én léptetőim 12Nm felező áttétellel 16x5 golyós orsókkal párban, 3mm-s fogást tolják az álló anyagban 25mm hosszban lapkástól mindenestől mire megállítom! Antal Gábor pont látta mikor itt volt,és ki is számolta a tonnákat amik tolják a Z-t!
Azóta már nem szoktam ilyen hibákat ejteni ...
Tehát a menetfúrást tudom hogyan kell megoldani!és ha ezt meg tudom oldani cnc vezérléssel akkor rendben van!
Ma már nem volt sok időm a tesztelésre de azt azért kitapasztaltam hogy az EMC2 a G33.1 kódja pontosan betartja  a Z-15 K1.25 vagyis szinkronizált előtolással megy addig míg el nem éri a Z-15 pozíciót, ettől a ponttól kezdve lassul a főorsó szinkronizált Z mozgással ( nálam sajna a frekiváltó 4s lassulás gyorsításra van beállítva fékellenállás hiányába! SVEJK!!![#boxer] )
Persze azt kipróbáltam ma hogy 3 lépésben érem el a menet mélységet és remekül működött, ahiba csak annyi hogy ez aciklus minden mondatban automatikusan visszatér a kezdő szintig, vagyis teljesen kihozza a menetfúrót és aztán újrakezdi az újabb szintig...
Azt is kipróbáltam hogy a ciklus indítása után kivettem sebességből a váltót üresbe, és kézzel hajtottam tovább, hogy kipróbáljam az irányváltást ! de nem működik csak ha elérte a mélységet és megáll nullára, akkor lehet hallani hogy a főorsó irányt vált és felpörög!
Az oda vissza forgatásos menetfúrás nem működik csak ha programozzuk!

KoLa

Miki! a gyári gépeken sem tudják megoldani?
Akkor nincs semmi szégyellni valónk![#eljen]

svejk

Há' mer köcsög a frekiváltód, nincs benne a fékáramkör. :))
Keressünk Kolának egy külső fékáramkör kapcsolást 600V-ra!

KoLa

[#eljen][#eljen][#eljen]

svejk