Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

D.Laci

KoLa

http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/EMC2/" TARGET=_fnew>Itt van!!! az a verzió amit legutóbb csináltunk!

x4rhew5r3

Köszi, azt hittem van változás:)

KoLa

A változást egy teljesen új stepconf-os verzió hozta , azzal tudtam belőni a motorokat a homingot és elindult rajta realtime főorsó kontrol is , amit mutattam videón csak itt meg felcseréltem a pineket a főorsó forgásiránynál , másnap visszacseréltem , azóta nem működik!el se indul a program...?

x4rhew5r3

Közben Lari-val is dolgoztunk egy kicsit. Be akarja lőni a spindle vezérlést A-B csatornás enkóderhez, hogy legyen forgásirány is.
Ilyen spindle.hal volt a kiindulás, és nála is jött egy érdekesség. Ki kellett kommentezni a

net spindle-at-speed      motion.spindle-at-speed => pyvcp.led.1

sort, mert valahogyan kiderítette, hogy figyelünk arra, hogy elérte-e a főorsó a kívánt fordulatot. Mivel nála még nem működött rendesen a főorsó fordulatszám mérése, ezért nem volt hajlandó semmi olyan mozgást végrehajtani, amihez főorsó index kell.
Te is iktasd ki azt a sort...
Most sajnos nincs időm megnézni, mi történik pontosan, de majd egyszer....

KoLa

A stepconf-ban én nagyon könnyű beállítani!
Megnéztem a HALSCOP-al , először jónak látszott az A,B,jel ritmusa de aztán kipróbáltam több fordulaton is és a végén már a lassú fordulaton is gyanús volt a működése, irreális jelalakot mutatott, nem tükrözte vissza a száz részes tárcsa fogairól jövő jeleket volt közte dupla hosszúságú is ami lehetetlen!mert a tárcsa jó talán az optokapuk lassúak? Omron!gyártmány a tipusát nem tudom most.

KoLa

Újratelepítettem az ubuntut mert nem bírtam vele!
Stepconf után a már begyakorolt beállításokkal mégis ez a hibaüzenet, ha Home all-ra klikkelek!

http://cnctar.hobbycnc.hu/KoLa/EMC2/EMC2%20a%20gyakorlatban/Hiba%20%fczenet.jpg" border=0>

Miki2

Ez nem azt jelenti, hogy a negyedik tengely van aktiválva, és kilépett az engedélyezett mozgási tartományból mielőtt eléte volna a kapcsolót?

KoLa

Nem tudom Miki!
Az előző sikerélményem akkor volt amikor a mozgási tartományt nulla fölé emeltem pozitív irányban a travel beállításaiban az axis conf-ban, mert olvastam a leírásban hogy nem lehet egyezés a home és a travel beállításainál! de most már direkt' plusz és minusz 1000mm -t írtam mégsem jó![#nemtudom]

bjam28

Lajos!
Ugye volt mentésed legalább a fontos konfigurációs állományokról ? (.hal .ini...)[#confused]

bjam28

Na bocs, Enter-t nyomtam idő előtt...
Szóval ez a "home state 3" azt jelenti, hogy a "home" (referencia) kapcsolóról való leálláskor végálláskapcsolóra futott a rendszer.
Nézd át a beállításokat és olvasd újra el a Stepconf idevonatkozó részeit.  
Ha meglenne a régi működő .hal és .ini fájlod mentésből, akkor most könnyű dolgod lenne.

Egyébként brutális megoldás az újratelepítés, szerintem ha kérdezel előtte akkor gyorsabban megoldódott volna a probléma.  

Aranyszabály: a fontos dolgokról mentésem van.
Egy működő Ubuntu/EMC párosnál a konfiguráció a fontos dolog, meg az esetleges G-kódú programok.  
A többi "rizsa".  

lari

Fiúk!

Emc2-ben lehetséges kúpos menetet vágni?
Mit kell ilyenkor programozni?
Mach alatt meg lehetett adni a menetvágó ciklusban egy -ha jól emlékszem- "T" kúpszöget.
Az EMC leírásban ilyet nem látok, csak annyit, hogy: Kúpos menetvágás a kés bevezetésekor és kilépéskor az E- és L- opciók segítségével lehet megvalósítani.
Na de ha nem csak az elején és/vagy a végén szeretném a kúpos menetet, hanem a teljes kúppaláston?

D.Laci

lari

Azt értem, hogy  a G33 és a G76 a menetvágó ciklusok, de azon belül mivel lehet meghatározni a kúpszöget?

D.Laci

G33 esetén nem a kúpszöget adod meg hanem az átméröt. pl:
m3
s400
g0 x0 z10
G33 x10 Z-30 K1.5
g0 x11  
g0 z10
m30

Biztos van más megoldás is de eddig nem foglalkoztam vele.