Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

KoLa

Én ezt nem tudom! de az biztos hogy a barátom azt mondta hogy, a cégnél ahol dolgozik , elromlott a HURCO (cnc marógép) és nem bírtak vele! a szervizes viszont elárulta hogy az egész vezérlés Windows 95 alatt megy!

svejk

Az a step pulse...
Úgy látszik lemaradt a width. :))
A régebbi verzióknál 0-20 értéket lehetett megadni, ez a gyakorlatban 4-20us-ot jelentett, szkóppal ellenőriztem.
Próbáld ki lehet elfogadja a kiírástól függetlenül a nagyobb értéket.

svejk

Hogy mi az igaz azt Kola-tól kellene megkérdezned, én nem tudhatom.  
Azt tudom amit tapasztaltam, letároltam a mach jeleit és elemezve elég "csámpásak" voltak.
Hogy milyen volt a hardware jó vagy rossz, azt én nem tudom megítélni, minden ment rajta szépen.

KoLa

Persze problémáim vannak az EMC2 beállításával mert ez egy másik világ'
A Mach3-t tényleg gyorsan be lehet állítani, mert a grafikus felületein áttekinthető a beállítások mikéntje, és ez jól is működik minden alkalmazásban , az esztergát kivéve!
Itt az EMC2 alapvetően más irányból közelíti meg a vezérlést! azzal kezdi hogy állapítsuk meg a számítógépünk sebességét vészhelyzetre, és ez lesz az alap kernel speed!
Tehát munka közben nem lehet lefagyasztani vagy ilyesmi!

000000000

Picit elkanyorodtál szokásod szerint az eredeti témától, és igenis rám próbálsz megint valamit "húzni".
Teljesen hidegen hagy, ki milyen programot használ, nem érdekel.
Én egy lehetséges okot írtam le, egy biztos: ekkora javulás nem lehetséges csak azért mert programot cserél valaki, de minden más ua.
Az pedig való igaz, hogy főleg azoknak, akik pénzt is keresnek, ahogyan írod, de közben még egy egy jogtiszta, pénzért vett Mach-ra sem áldoznak, az én programom nem alternatíva, mert ezt ingyen nem tudja letölteni és használni.  

Mellesleg elég szomorú, hogy Mo-on ez a mentalitás, a programokat majdnem mindenki értéktelen, ingyen rendelkezésre álló, vacak dolognak tart.

svejk

Visszatérve a Kola-tól beidézett mondatodra, nekem az jön le belőle - persze ehhez kell a 6 év amit itt olvasgattam, figyelemmel kísértem  a dolgokat-, hogy a MACH-ot könnyű beállítani, míg az EMC2-linux más világ sok rejtelmekkel, de biztató.

000000000

Figyelj Lajos!
Majd egyszer kiszámítom már pontosan a géped optimumpontját, mert gyanítom, nem a pont környezében vagy most.
Utána pedig egységugrás teszttel belőjük a gépedet, és megállapítjuk a határokat. Addig meg próbálgassál dolgokat, úgyis annak van értéke, amit Te magad tapasztalsz ki.
Sajnos azt ne fejetsed el, a nagy dinamikájú szinkronhajtás és a léptetőmotor adott ponton kettéválik, és korlátokba ütközöl. Ezért kell jól belőni mindent, és a maximumot kihozni.

KoLa

Ez érdekes!majd kipróbálom holnap!
Régebben az Emc2 azért nem léptetett megfelelő sebességgel mert rosszul volt beállítva (mint ahogy Tibor is utalt rá)De a múlt héten kinyomtattam a fordítást és így már egy használhatóbb leíráshoz jutottam, no meg egy kis időm is volt rá a hétvégén!
Kiderült hogy a Machban beállított Charge pump az itt nem működik a stepconf alatt!
Kikerestem itt a dzsumbujból a megfelelő relét és áthidaltam! így lett esélyem a stepconf alatt motor beállításokat tesztelni, mert charge pump csak a program betöltésekor aktivizálódik, vagy reset gomb megnyomására, ez még nem tudni miért különféle configokban másként működik!
Szóval a stepconf tengely beállításainál tesztelni kell, van itt egységugrás teszt is! be lehet állítani egy távolságot, ami között a tengely ide-oda mozog gyorsjáratban és közben folyamatosan állítható a gyorsulás! nagyon jó!!!

svejk

Semmit nem akarok rád húzni, tényeket próbáltam írni, idézni, az első válaszomnál magyarázatot keresni.
Erre jött a Te válaszod a többség által használt programról.
Ha mindegy lenne nem használtál volna annyi és olyan jelzőt az adott programra.
Nem tudom mekkora javulás lehetséges, előfordulhat hogy az előző vezérlő program nem is volt optimalizálva, esetleg egyes beállítások felett elsiklott Kola.
Lehet meglepődnénk, hogy milyen sokan megvették a MACH-ot, és nem a "demot" használják. Én a szűk ismeretségi körömben is tudok több fórumtársról. Persze lehet több sincs :(

No de mielőtt valaki megint rám akasztja a tutimegmondó jelzőt így inkább abbahagyom.

KoLa

Ezen vagyok! hidd el!
Fúró ciklusnál jó lenne ha kirántaná és visszadugná a fúrót úgy mint egy szervós gép!
Vagy menetvágásnál visszatérhetne gyorsabban is!
de hát, ezt tudja!ez a 'maszek' cnc eszterga!

svejk

Még egy bár már teljesen nem ide vág a magyar mentalitás és software kérdés.
Nyugaton sem tolonganak az emberek szoftverért fizetni, de ott ugye a fizetés a miénk többszöröse, míg a software ára ugyanannyi ott is.
Ezt most a hobby felhasználók szemszögéből mondom, a profiknál pénzkeresőknél kicsit más a helyzet, de nem sokkal jobb.

Egyébként gondolom nem titok, mennyibe is kerül egy nagyjából MACH, vagy EMC2 tudású DOS-os szoftver a Te fejlesztéseddel?

KoLa

Én is megvettem, és vártam hogy majd megyünk a netre és regisztálunk stb és a végén kapok egy aktiválási kódot , de nem!

svejk

Visszatérve még egy pillanatig a step jel szélességére, én nem hiszem hogy erre érzékeny lenne az MSDD vagy akár az MSD vezérlő.
Nem lehet inkább az EMC2-nél is ezzel a paraméter állítással valami más is változott?

Tényleg az EMC2 tudja az un. "S" görbéjű gyorsítást, vagy a minimális, gyorsítási szakasz nélkül elérhető step frekvenciát?

wcsxp0uxa

Nagyon egyszerű oka van (én is elkövettem ,de bizonyos arányokat betartva nem jelentkezik hibaként , egyszer régebben már rá is kérdeztem erre , amikor a "jitteres" jel fogalmát megismerhettem) , a program különböző fázisban ,különböző hosszúságú "word" - mennyiséget jár be.
Ezáltal szórja a jeleket különbséggel ,ehhez jön még hozzá a többi egyébb tévesztés .(az arányokat pc-én nem ismerem)
Viszont meg lehet csinálni ,hogy jó legyen ,csak nem elsőre.

wcsxp0uxa

Tibor kinőhetnéd már a "Don Quiote" szerepet .
Szép dolog az ,ha az ember ragaszkodik elveihez ,de bizonyos helyzetekben már butaság. Miért nem csinálsz csicsásat és jót ?(ne mond ,hogy nem lehet,mert mindent lehet). Maradok őszinte tisztelőd .