LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

4im2adcie

Ez nagyon jó!Csak így tovább, megvárom míg kikínlódod a kész megoldást, aztán megyek látogatóba :))[#eljen]

xe44memnh

Hátrafelé forgatod akor megy elörefelé miközben a kés normálhelyzetben van??? Valami nem kerek...

2h0y3p4wh

Ez a hátrafelé forgatás engem is elgondolkodtatott,
A kés (ha jól látom) pedig úgymond "normál" helyzetben...

4im2adcie

Ez csak egy próba, itt most nem ez a lényeg.

x4rhew5r3

Lala gépén nem irányérzékeny enkóder van, vagy legalábbis nem úgy van konfigurálva. A hal enkóder counter üzemmódjában csak az A csatorna és Index van használatban. Amit te mondasz, ahhoz a B csatorna is kellene, de menetvágáshoz felesleges, csak rabolná a cpu időt.

008py5n5y

Akadt egy kis problémám, ill. nem egészen látom világosan a dolgokat...
Volt egy beállított EMC konfigurációm, amiből kimásoltam az ini a hall és a stepconf fájlokat.
Ezeket átmásoltam egy másik gépre,(emc2 / config könyvtárba, ahol eredetileg is volt)ahol ugyanúgy működnek a beállítások, mint az előző gépen. Ha viszont  a Stepconf visard-al szerkeszteni, módosítani akarom, akkor nem ugyanazok az értékek jelennek meg, mint ami eredetileg be lett állítva, hanem alapértelmezett értékek... Mi lehet ennek az oka?

x4rhew5r3

Sejtem mi lehet a gond. A Stepconf nem az ini és hal fájlokból szedi az értékeket, hanem a saját formátumú fájlból, amit a másik gépen elmentettél. Másod oda azt is a régi helyről, és mint meglévőt válaszd ki.  
Persze csak tipp, mert most nem tudom megnézni, és én nem használok Stepconfot. Ebből következik, hogy ha közben módosítottál az ini és hal fájlokban, az el fog veszni, mert a Stepconf felülírja a régi fájlokat. De azért próbáld ki, mert már lehet hogy sokkal intelligensebb a Stepconf.

008py5n5y

Oké, holnap megpróbálom, köszönöm!

7snm9r7t

Lehet hogy elkapkodtam egy kicsit a linkelést bocsi!

4utepsca

Jól tippeltél. A Stepconf csinál még egy xml formátumú fájlt az .ini és .hal fájlok mellett.
(konfig_neve.stepconf, míg a hal és ini az configs/konfig_neve nevű könytár alatt van)  

Lari: Másold át a teljes konfig könyvtárat és az említett .stepconf fájlt a másik gépre.

Vigyázat: az Stepconf-al létrehozott állományokat kézzel szerkeszteni lehet, de ha legközelebb a Stepconf-ot ráküldöd akkor felülírja a kézi változtatásokat.

7snm9r7t

Utánanéztem a hátrafelé forgatásnak , tegnap este nem volt már idő mindenre, ezért az edit - ben akartam szerkeszteni a kódot ,de nem engedte, így aztán gondoltam nem ez a lényeg hanem a vezérlés működése ezért gondoltam hogy elég lesz a levegőbe szántás is!  
A kódban M3 van érvényben de nekem visszafelé forgott , mert elszúrtam a pin számát a configban ezért van ez a bibi!
Visszafelé, vagyis ellenkező irányban forgatva nem mozgott a Z de megjegyezte a téves forgatást és amikor visszaforgattam , odaérve az irányváltási ponthoz újból folytatta a menetvágást!

008py5n5y

Rendben, megpróbálom, köszi!

7snm9r7t

Szia Laci!
Már a configban van a B fázis jele is és működik is a led jelzi!
A leírásban az van hogy ez csak G33.1 kóddal működik együtt!

7snm9r7t

Misi! rendben!mert!ezt én úgyis ki fogom kísérletezni előbb, utóbb akkor is, ha csak ketten segítenek!!!

x4rhew5r3

Megnézem majd.
A G33.1 a "rigid" menetvágás/fúrás, amikor nem késsel, hanem egy gépi menetfúróval csináljuk a menetet. Ott bizony kell az irányérzékeny szöghelyzet érzékelés.