LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

gg7mz8y0p

Rakd rack-be, és azt dugod be amelyikhez kedved van.

7snm9r7t

Igen, most úgy van!

000000000

[#falbav]
 Nyugodtan teheted ugyanarra a vinyóra, két különböző partícióra. Pontosabban háromra, mert a Linux külön partícióra teszi a swap-et. Csak az a lényeg, hogy ne úgy telepítsd mint egy szimpla programot az oprendszert.
 Felrakod a Wint, és telepítésnél csak a vinyó felét adod oda neki. Ezután bebútolsz a Linux lemezről (NEM a Win alól indítod), és felrakod a vinyó megmaradt üres területére. A Linux az üres területet ketté fogja osztani magának rendszer és egy swap partícióra.
 Ezután induláskor lesz egy listád amiből választhatsz: normál Linux, Linux biztonsági módban, memtest, Win. Kábé.
 Ha a Linuxod akarod indítani, akkor az elsőt választod, ha a Wint akkor az utolsót.

e7c897sd8

[#wave]

008py5n5y

Ma kicsit állítgattam az emc2-t, végállásokat, refrencia kapcsolót stb.Próbálgattam a engelymozgásokat gyorsjárattal.
Közben a köv. hibaüzenet jelent meg: Unexpected realtime delay on task 1
This message will only display once per session.
Run the latencytest and resolver before continuing

Mi lehet ez potosan?
A program nem tiltott le semmit, mozgot minden ugyanúgy tovább.

Az jutot eszembe, hogy az angol nyelvű manualban van olyan rész ami a hibaüzenetekkel foglalkozik?
Lehetne esetleg abból fordítni?

4utepsca

Lari !

A késleltetési tesztet futtasd, és annak megfelelően változtass a konfigon. Az "EMC2 kezdeti lépések" részletesen leírja a teendőket..
Ha jól látom Te is a támogatók között vagy, ott kell hogy legyen a fordítás Nálad.

008py5n5y

Persze megvan a fordítás!
Köszönöm!

bvadkrcds

Így néz ki az EMC2...
Mit és hol kell beállítani? A gépben van egy alaplapi és egy kártyás LPT port. Hol állítom a ki és bemeneteket? Portszám stb...

http://kepfeltoltes.hu/111028/emc2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

7snm9r7t

Applications - cnc - Emc2 Stepconfs Wizard, itt próbáld beállítani!mielőtt még indítod a programot!

xe44memnh

Üdv sámánok!
2db Brain Boxes parallel portot szeretnék használni.
Sikerült feltelepitenem, Sikerült külün külön használnom, de egyszerre a kettő nem megy.
Mit hova kel írnom hogy használni tudjam??
0x1420 és 0x1424 port címeket kapta

4utepsca

Szia !  

A .hal fájlban írj át egy ilyenféle sort:
loadrt hal_parport cfg="0x1420 out 0x1424 in"

Feltéve ha az első portot kimenetre a másodikat bemenetre használod.
És még kell utána aktíválni is és használni a portokat/lábakat.
Itt van egy példa:
http://wiki.linuxcnc.org/emcinfo.pl?Hooking_Up_A_MPG_Pendant" TARGET=_fnew>második párhuzamos port használata

xe44memnh

Maradjunk egy alap felálásnál hogy ne bonyolitsam, van 2d brain lpt-m, ezekböl 1 tetszölegest  akarok beálitani. A gebasz ott kezdödik,hogy alapbol hiába van feltelepitve nem tölti be a drivert.  
Kutakodtam a neten ezt találtam:
alias parport_lowlevel parport_pc
options parport_pc io=0x378 irq=auto
options parport_pc io=0x1420 irq=auto
options parport_pc io=0x1424 irq=auto

azt irták hogy az emc2.conf ill a parport_pc.conf fájlba kel be irni
Ebben az esetben csak az utolsó megadot port címet tudom használni.
Ha így adom meg akkor meg egyiket sem:
options parport_pc io=0x378,0x1420,0x1424 irq=auto,auto,auto

4utepsca

Induljunk ki a kályhától.
Ha EMC-s Ubuntu van fent akkor az nagy előny, reméme így van. Ha a két kártyát (az eredetit és az egyik brain-est) akkor a modulokat jól kellene hogy kezelje a rendszer. Ergo, nem kell a kernel modulokkal foglalkozni.

Ehelyett a -hal fájlban kéne módosítani. Hol írtad be a teszteléshez a másik kártya címét? A kernel modulokhoz, vagy az .hal fájlban?

4utepsca

bocs a zárójel után kihagytam: "külön-külön látja az EMC,"  

xe44memnh

Emc-s ubi van fent.
Ha 1db kártyát teszekbe akoris ugyan az a helyzet.
Bekel irjam valamelyik .conf fájlba különben nem müködik. Az érdekeség az hogy az alaplapi müködik mindig, ha berakok egy netmos kártyát az is müködik minden varázsszó elmormolása nélkül.
Elöször énis a .hal fájlra gyanakodtam, de az alaplapi és netmos kártyával müködöt. Így jött az hogy csak a brain kártya lehet a ludas. Így találtam rá hogy valamelyik .conf fájlba bekel irni a port címet, ekkor elkezdet müködni de csak mindig az egyik.