LinuxCNC

Indította gaben, 2024 április 09, 16:55

Előző téma - Következő téma

4utepsca

Rövidesen nekiállok összerakni pár hasznos dolgot ilyen "varázslóféleségekből" maró és eszterga gépekre. Csak még össze kell szedni őket, tesztelni, fordítani. Jó lenne ha valaki tudna segíteni tesztelni, főleg azért mert esztergám nincs.  

Azt kérném, hogy próbáljátok meg leírni, hogyan is néz ki egy kontúrnagyoló ciklus a gyakorlatban. Van erre valami működő Mach3 varázsló, vagy mezei G kód, youtube videó? Mert egyelőre csak sejtem hogy mi kellene, de egy gyakorlati megvalósítást kéne látni, hogy beszélhessünk a programozásról.

4utepsca

Szia Lajos!

Nálam elméletileg működik :) Az EMC szimulátora nem panaszkodik. Gyakorlatban le kell tesztelni. De ebben nincs varázslat: a G76 a menetvágó ciklus. A bemutatott dolog az EMC felhasználói kézikönyv 15.30 fejezetében leírt ciklusnak kéri be az adatait és legyártja hozzá a 8 soros kódot

Azért kontúrnagyolás, mert eredetiben "profile roughing" volt, ami jó közelítéssel kontúr nagyolás. :)

000000000

Szerintem, nem varázslóról van szó.
A hossz és keresztnagyoló ciklusok vagy benne vannak a programban, vagy nincsenek.
Ha megvan a forrás, akár bele is írhatod. Gondolom.

4im2adcie

A GSK 928 kézikönyvben nézd meg pl a G71-et ami külső nagyoló ciklus hosszirányba, vagy a G72 ami kontúrozó de a Z-re merőlegesen, azaz keresztirányú.
 Vagy a G74 ami egy furatkiesztergáló ciklus. Valami ilyesmikre gondolunk, ezeknek tényleg alapból benne kellene lenni.
Ha nincs akkor az sem a világvége, mert egy CAM progi megcsinálja mindezt, vagy kézzel is megírható soronként egy rutin, de az már nem ugyanaz. Ilyenkor már minden átláthatatlanabb és egy esetleges korrekció is sokkal nehézkesebb.

4utepsca

Szia Misi!

Közben utánanéztem én is, de a jelzett doksit is elolvasom. Kezdem felfogni mi is a lényeg. Összeszedem az információt és jelentkezem nemsokára.

008py5n5y

János!

HA az Ubuntu LIVE CD-t elindítom csak próbaképpen egy számítógépen , akkor ugyanúgy működik minden funkciója, mintha fel lenne telepítve?
Arra gondolok pontosabban, hogy ha LIVE CD-ről elindítom a Latency testet, akkor ugyanolyan adatokat fog szolgáltatni az időzítésekről, mintha feltelepítettem volna?

4utepsca

Igen, szerintem hasonló adatokat kell kapnod. Vagy valamivel rosszabbat, mert itt cache-ből megy minden.  
Persze ha netezel közben meg hasonlók, akkor az csalóka lesz. De alapesetben nagyon hasonló számnak kell kijönnie.

008py5n5y

Értem, köszönöm!

7snm9r7t

Annyira fel vagyok dobva! mert ma a régen várt real time főorsó kontroll beindult a gépemen, az EMC2 egyik menetvágó példája elindult! úgy ahogyan kell![#bohoc]
Már töltöm felfelé azt a fél perc körüli videót a YouTube-ra , de 60 percet írt ki hátralévőnek!
Szóval - kinyomtattam az egész fordítást a múlt hétvégén! így már olvashatóbb , számomra kezelhetőbb lett a leírás!Amikor időm engedi mindíg tudom lapozgatni, és ez így jó!
Nagyon trükkös! a segítőkész barátok nélkül(Sneci, Bjam28) nem menne könnyen , de nehezen sem!
Szóval ma leutánoztam azt a régi videót amit a Sneci linkelt anno, bár a kést nem mertem beleengedni az anyagba és csak a levegőt szántottam de annyira meg vagyok elégedve az eredménnyel, és hogy lássátok ezt a csodát egy videón még várni kell 45 percet!!!

e7c897sd8

Azért linkeld a videót ide is! Kiváncsivá tettél minket! :-))

7snm9r7t

Valószínű hogy nem az SD kártyáról kellett volna feltöltenem[#vigyor3]ezt elbactam!

7snm9r7t

http://www.youtube.com/my_videos_edit" TARGET=_fnew>Emc2 real time spindle control

kuv5p7226

Rossz linket adtál meg!

3ztiz2p39

kicsit már túldobtad magad, mert a linket is elszúrtad. :)

4utepsca

http://www.youtube.com/watch?v=Xwrjws9Yprc&feature=channel_video_title" TARGET=_fnew>Itt a jó videó linkje.

Ez jó, valós idejű vezérlés kézi hajtással. Ahol az nanoszekundumok szinkronizáltak Lajos keze járásával. De a lényeg hogy a gépe működik, és az elvet is jól mutatja.  
Kitartás Lajos, lesz ez még sokkal jobb is.
Gratulálok!!